התותים האורגניים של אהוד נחשון ממושב גאולים על המפה

תכירו את אהוד נחשון חקלאי ובעלים של “משק א.א” במושב גאולים, חבר בארגון לחקלאות אורגנית,  שהחליט לעשות הסבה מקצועית ועזב את עבודתו כאדריכל נוף, לטובת חקלאות אורגנית וגידול תותים. אהוד בן 52 , נשוי  למאירה+ 2, מתגורר במושב גאולים, בחר לקרוא למשק החקלאי על שם שני ילדיו, אמיתי ואביה.

לפני 21 שנה הוא חזר למשק ולחקלאות אחרי שניסה לנהל קריירה בעולם אחר לגמרי,  הוא גדל בבית עם 4 אחים ומאז שהיה צעיר הוא זוכר איך האחים שלו היו צוחקים עליו שבסוף הוא האחרון שיישאר במשק, “כשהיינו קטנים כולם עבדו במשק, בתקופת החופשות מבית הספר . בסופו של דבר, אני האח היחיד שנשאר לטפל במשק, השאר בחרו במקצועות אחרים” משתף אהוד.

את המשיכה לעולם התותים קיבל אהוד מאביו שגידל בעבר תותים. כיום אהוד מגדל מספר זנים של תותים אורגניים שהם זני טעם, וחשוב לו להמשיך ולשבור את הסטיגמה שניתן לגדל תותים טובים ללא חומרי ריסוס והדברה. את התותים שלהם הם משווקים בעיקר לניצת הדובדבן וגם ישירות לצרכנים בקבוצות רכישה של תוצרת חקלאית. ניתן גם לבוא לבקר בחנות של המשק.

אהוד חייב תודה לסבא וסבתא שלו שהתחילו את העסק המשפחתי בתחילת שנות ה-70 עם משק לתותים ופרחים לייצוא בעיקר, משק מעורב, ועם אביו החל אהוד להתרכז ולהתמקד יותר בענף התותים שכולל גם קטיף עצמי של תותים במשק מזה כ-12 שנה.

אהוד נזכר איך הכל סבב סביב המשק, סביב העבודה במשק, “כל הזמן חיינו במשק. זה היה חלק בלתי נפרד מהיום יום ומההווי שלנו כמשפחה, בחופשות, בחגים”. היה ברור לכולנו שלעבוד בעסק משפחתי חקלאי זה לעבוד עם אנשים שאתה סומך עליהם שיעשו את המיטב שהעסק יצליח וגם אם יש חסרונות או מריבות משפחתיות בסוף אנחנו משלימים – כי אנחנו משפחה.

ומה לגבי תוכניות לעתיד? החלום והשאיפה של אהוד הוא לייצר איזושהי מערכת שהיא נטולת סיכונים בחקלאות כי תמיד יש סיכונים בחקלאות. “תמיד יש לנו חששות, מהמזג אוויר, ממחסור בעובדים וכו’.. כל מיני דברים שהם לא בשליטתך ואנחנו כל הזמן מנסים להוריד סיכונים ואת האי וודאות” משתף אהוד.

הארגון לחקלאות אורגנית בישראל” הוקם בסוף שנות ה-70 על ידי מריו לוי מקיבוץ שדה אליהו שבעמק בית שאן. כחלק מהתנועה האורגנית העולמית הארגון מונחה ע”י שני עקרונות עיקריים: 1.ייצור מזון בריא לאדם ולחי – נקי מכימיקלים והורמונים 2.  דאגה לאיכות הסביבה הכוללת – מניעת זיהום מי התהום, זיהום האוויר, סחיפת קרקע וספיחה אקטיבית של פחמן מהאטמוספרה בצורה הנלחמת בשינוי האקלים.

כיום, הארגון לחקלאות אורגנית בישראל מונה מאות מגדלים מכל רחבי הארץ. בנוסף, חברים בארגון עוד כ- 50 עוסקים מתחום התעשייה האורגנית: משווקים, ייצרני חומרים, אנשי הדרכה ומחקר. החקלאות האורגנית מעבדת כיום כ-1.5% מסה”כ הקרקע החקלאית, אך מייצאת למעלה מ-13% מסה”כ התוצרת הטריה מישראל. אמונה אמיתית בדרכם ודאגה לשמירת הקרקע של ארץ ישראל, הובילה את הארגון להיות נושא הדגל של החקלאות הישראלית וסנונית ראשונה במהפך ה”ירוק” של מדינת ישראל.

הרעיון המשותף לכל הפעילים בארגון הוא הרצון לפעול למען הפחתת הפגיעה בסביבה ובפוריות הקרקע, תמיכה בבריאות האדם, בחי ובצומח, שיפור איכות מי השתייה, חסכון במים והקטנה משמעותית של פליטת גזי חממה כפחמן דו חמצני- וההבטחה את יכולתנו, כאזרחי המדינה, להמשיך ולשמור על משאבי הטבע גם לדורות הבאים

 

 

 

 

 

 

 

 

8 עובדות שלא ידעת על תותים לרגל יום התות הבינלאומי 27/2

בכל מקום שאנחנו הולכים נראה שהכל פתאום אדום, עונת תותי השדה בעיצומה ותמשך גם בחודשים הקרובים. סך כל תוצרת התותים בישראל מסתכמת בכ–7 טונה לדונם, בכל העונה שמתחילה בנובמבר ומסתיים לכיוון מאי. ביקשנו מדנה שטיין החברה בארגון לחקלאות אורגנית, מבעלי משק “שדה ירוק” בבית יהושע לתת לנו כמה טיפים על גידול של תותים:

  1. תות הוא לא פרי, לפחות לא במובן הטכני של המילה. תות שדה הוא פרי מדומה, שכן פרי אמיתי מתפתח רק משחלת הפרח המופרה. פרי מדומה מורכב מאיברי פרח נוספים, ובמקרה של תות השדה – הפרי הוא התעבות והתנפחות של רקמת המצעית (הגבול בין עלי הכותרת והתפרחת לבין בסיס השחלה). הוא מכיל המון פירות אמיתיים (המכונים ‘אגוזית’ ביחיד) שהם הנקודות השחורות. הקטנטנות הנראות על פני התות

2.הוא גדל במין מנהרות מיוחדות המכוסות בניילונים אשר לא מסירים אותם עד שמזג האוויר הופך להיות חם.

  1. את התותים שותלים בספטמבר ורק בחודש נובמבר מתחילה העונה עד חודשי מאי-יוני.

 מכיוון שנהוג היה לפזר קש בין התלמים איפה שגדלו אותם TRAWBERRIES4.באנגלית הם

כדי שלא יהיו קרובים מדי לאדמה, פן ירקבו. תאוריה נוספת אומרת שהקש מתייחס לצורת צמח התות לאחר שהוא מתייבש.

  1. 5.תות שדה עשיר באנטי אוקסידנטים (נוגדי חימצון). תות מככב ( יחד עם פטל, אוכמניות ופירות “יער” אחרים) בעשור העליון של המאכלים העשירים בנוגדי חמצון.

6.תות מכיל כמות גדולה של ויטמין סי (100 גרם תות מכיל את הכמות הנדרשת ליום של ויטמין סי)

7.הוא דל בקלוריות (100 גרם תות ערכם 33 קלוריות), בשל תכולת סוכר בשל תכולת סוכר יחסית נמוכה תות שדה יכול להשתלב גם בתזונת הסוכרתיים וסוכרת הריון בפרט. החלק שאנחנו אוכלים נועד למשוך בעלי חיים לאכול אותו ואת הפירות האמתיים שלו – הזירעונים הקטנים שעל קליפת הצמח, בכל תות יש 200 זירעונים כאלו

  1. איך אוכלים תותים בעולם? אמנם בישראל גדלנו על תותים חתוכים שמגישים רק עם סוכר לבן, אבל הצרפתים אוהבים את התות שלהם עם יין בכלל ושמפניה בפרט, ובאיטליה יגישו אותם עם חומץ בלסמי ומעט פלפל שחור, הבריטים ככל הנראה יוסיפו אותם לטרייפל – קינוח שכבות של עוגה ספוגת אלכוהול, פודינג כלשהו ופירות ובאוסטרליה וניו זילנד יסדרו אותם מעל פבלובה ביחד עם קצפת אוורירית

“שדה ירוק ” משק אורגני בבית יהושע השייך לדנה וקובי שטיין, זוג אחים דור שלישי לחקלאים, שמו דגש כבר עשור, על נושא ההדברה הביולוגית. וכיום בשנים האחרונות גברה המודעות לנושא והמגדלים התחילו לעשות ניסיונות להפחית את השימוש בחומרי הדברה כימיים. העיקרון של השיטה הוא שימוש ב”חיות טורפות” למלחמה עם המזיקים. הכוונה היא שמשתמשים בחרקים (לרוב) שטורפים או מרחיקים חרקים אחרים שפוגעים בתוצרת.

איך יודעים שהתות אורגני, מדובר על תות שבגידול שלו מותר להשתמש בחומרי הדברה המאושרים לתוצרת אורגנית). תות בהדברה ביולוגית בלבד. תות שדה אורגני מסומן על ידי תו וחותמת של החברה המפקחת ויהיה עליו כיתוב “אורגני”. הפיקוח נעשה על ידי החברות המאושרות על ידי משרד החקלאות והדגימות נשלחות על ידי המגדלים עצמם. תות שדה בהדברה ביולוגית בלבד לא חייב לשאת תו מיוחד, אבל ככל הנראה יהיה עליו כיתוב מפורש שמעיד על כך שנעשה שימוש באמצעים ביולוגיים בלבד

תגובות

תגובות