ישיבת מועצת העיר בכפר סבא הופסקה לנוכח הפרעות רבות מהקהל

מאת: אירית מרק

ישיבת מועצת העיר דנה אמש בין השאר בנושא השלט שהוסר שנשא כותרת “ממשלת הביזוי”. השלט הוסר בהוראת מנכ”ל עיריית כפר סבא “השלט הוסר על ידי”, אמר המנכ”ל יובל בוגדניצקי “ראש העיר שמע על כך רק למחרת”.

 

אורן כהן מימין עם איתן צנעני משמאל

 

בזמן שחברי מועצת העיר והסגנים אורן כהן ואיתן צנעני נשאו דברים, הרבה דן בן יהודה, פעיל מרכזי במחאות להפריע למהלך הישיבה, עד כדי כך, שסגן ראש העיר דני הרוש נאלץ להפסיק הישיבה למספר דקות עד להרגעת הרוחות.

כך או כך, דן בן יהודה, פעיל מרכזי כאמור בערבי המחאה ותומך של המועמדת לראשות העיר עדי לוי סקופ, הגיע אמש לישיבה ובשלב כלשהו החל צועק מהיציע “בושה! בושה ! בושה ! אתה ואחותך דרשתם להסיר את השלט”, צעק לכיוונו של סגן ראש העיר אורן כהן

אורן כהן דרש להוציא את בן יהודה שסירב להירגע מהאולם ובא בתוכחה לחברת מועצת העיר המועמדת עדי לוי סקופ כשהוא מדבר ומבקש הרגעת הרוחות “מצד מספר 2 שלך”…לוי סקופ בתגובה ענתה לו בהדגשה “דן בן יהודה לא מספר 2 ברשימה שלי”.

צנעני גם הוא בא בטענות על מהלך ההפרעות וטען בפני בן יהודה כי הובא לידיעתו כי בן יהודה סירב לאפשר לגורמים מסוימים לנאום על במת המחאה בכיכר.

למחרת היום כתב אורן כהן בקבוצת פורום כפר סבא בווטסאפ כי היה קורבן אמש לאלימות מילולית

אורן כהן, סגן ראש העיר נציג הליכוד התייחס לישיבה אמש ולישיבות המועצה האחרונות בכלל “מופע שכולו אלימות מילולית של מארגן המחאה שהוכיח פעם נוספת – מארגני המחאה מתעניינים בהישרדותם הפוליטית בבחירות המוניציפליות. כל מי שצופה באירוע האלים שהיה במועצת העיר אמש, מבין שלא חופש הביטוי מעניין אותם, אלא חופש הביטוי שלהם עצמם. הם הפכו את מועצת העיר לקרקס ואת המחאה כבמה לאינטרסים של עצמם. משכך ברור שהשלט לא מעניין אותם וכך גם לא חופש הביטוי. זו ישיבה שלישית שהפרעות חוזרות ונישנות משסעות את דבריי והתגובה רופסת. יש בכוונתי לפנות לראש העיר ולממלא מקומו למלא את ייעודם בטיפול בבעיה הקשה הזו, להרחיק את הפורעים בזמן אמת ולהעביר מסר נחרץ למאיימים על הדמוקרטיה וחופש הביטוי שלנו כחברי מועצת עיר ונבחרי ציבור הממלאים את שליחותם נאמנה”.

קובי פדוה, חבר המועצה התייחס לביקורו של ברקת בעיר “כל שר מממשלת הביזוי שיגיע לכאן, לתושבי כפר סבא יש מה לומר. לא נזרקה כל אבן בזמן ביקור ברקת”. עוד ציין פדוה כי יש לו רשימות ארוכות של נואמים המבקשים לדבר ולכן אין בידו לאפשר לכל המבקשים לנאום.

ערן ורנר, הפעיל החברתי ,אתחיל מהסוף: את השלט על ממשלת הביזה לא היה צריך לטעמי להסיר.נדמה שגם במועצת העיר היה על זה קונסנזוס. תקלה בשיקול דעת, ומנכ״ל היה לקח על כך אחריות. מודה ועוזב ירוחם.

מה היה מקור הסמכות להסרת השילוט?
סעיף 4.8 למכרז החברה הכלכלית לתפעול ותחזוקה של מתקני פרסום ברחבי העיר קובע כי:
״החברה הכלכלית תהיה רשאית להורות על הסרת פרסום, אם לדעתה הפרסום פוגע ברגשות הציבור. הזכיין יהיה רשאי לערער על החלטת המנהל בפני מנכ”ל העירייה, אולם יסיר את הפרסום תוך 24 שעות עד לקבלת החלטתה. החלטת מנכ”ל העיריה תהיה סופית ובלתי ניתנת לערעור. מבלי לפגוע באמור לעיל, לא תותר הצגת פרסומים פוליטיים.״
על הבעייתיות בניסוח סעיף זה עמדתי כבר בעבר. ראשית, פרסומים פוליטים הותרו בפועל, לרבות כאלו שבתקופות בחירות ארציות ומקומיות, ושנית השימוש בסמכות להסרת שילוט צריכה להיות שמורה למקרים קיצוניים בלבד. היה מקום להבהיר זאת בניסוח הסעיף ואף לקבוע מנגנון נוקשה יותר להפעלתו.

עכשיו נחזור לישיבת המועצה של אתמול:
בהצעה לסדר שהגישו מר״צ וסקופ הם ביקשו לקבוע שהשלט הוסר שלא כדין, שהוא יוחזר בתוך 7 ימים, ושכפר סבא עיר ליברלית. עד כאן הכל טוב ויפה. רק שהם הוסיפו גם סעיף נוסף שקובע שלעיריה לא תהיה יותר סמכות לעולם להסיר שילוט כלשהו ובזה שגו. כשיוצב מחר שלט גזעני, מסית או הקורא לאלימות, אזי סירוס מנגנון ההסרה יותיר את תושבי העיר ללא סעד אפשרי מלבד פניה יקרה לבית המשפט.
כשעושים פוליטיקה זולה אין בעיה להוריד את התינוק עם המים.

האם באמת היה רוב להצעה, או שהחגיגה היתה מוקדמת?
כאן יש לי שתי הפתעות חשובות. ראשית ההצבעה לא היתה צריכה בכלל להתקיים באופן שהתקיימה. כנוכח קבוע בישיבות מועצה הסברתי לא פעם שבתום הצגת הצעה לסדר המועצה יכולה להחליט להצביע רק על אחת מ-4 אפשרויות. הוספת הנושא לסדר היום, הסרה מסדר היום, העברה לישיבה הבאה או קיום דיון בוועדה מועדות העיריה. כדי להצביע על ההצעה של מר״צ ומולה על הצעת ההחלטה החלופית של איתן צנעני היה צורך קודם להצביע על הוספת הנושא לסדר היום וקיום דיון. זה לא נעשה, אבל זה הפגם הטכני הקל.
צנעני הציע הצעה חלופית לפיה מנכ״ל העיריה יגבש נוהל יותר ברור וסדור למקרים המצדיקים התערבות בהסרת שילוט ויציג זאת בישיבת המועצה הבאה. כשעומדים להצבעה בחירה בין שתי הצעות החלטה נהוג שיושב ראש הישיבה מעמיד אותם להצבעה זה כנגד זו (מי בעד א׳, מי בעד ב׳). יחד עם זאת הוא גם רשאי, אבל זה בדר״כ לא נעשה כך, להעמיד כל הצבעה להחלטה בנפרד. וכך אתמול היו 6 בעד ההצעה של מר״צ ו-6 בעד ההצעה של צנעני. במצב זה, אף אחת מן ההצעות בכלל לא עברה.
בפועל אתמול בוצעה הצבעה בשיטת המישמש. מי בעד ונגד הצעה א׳, מי בעד (בלבד) הצבעה ב׳.
דקות בודדות אחרי ההצבעה הבהיר פנחס כהנא שהוא הצביע בעד הצעת צנעני, ולמעשה התנגד להצעה של מר״צ אך קולו לא נספר כראוי. האופן שבו נוסחה ההצבעה הותיר את פנחס מבולבל והוא סבר כפי שנעשה בשגרה שאם הוא מצביע ל-ב׳ משתמע שהוא מתנגד ל-א׳.
היועצת המשפטית החיצונית שנכחה בדיון הבהירה מה עושים במצב שכזה. ספירת קולות חוזרת.
סעיך 45(ב) לתקנון ניהול ישיבות המועצה קובע – ״אם תוצאות ההצבעה אינן ברורות ליושב ראש, או שערער אחד מחברי המועצה עליהן, ימנה היושב ראש, מבין חברי המועצה, 2 מוני קולות ויטיל עליהם את מניין הקולות בהצבעה חוזרת.״
לו היה פועל סגן ראש העיר דני הרוש לפי ההנחיה של עו״ד בתיה בראף היה מורה על מניין חוזר של הקולות. אלא מה? חברת מועצת העיר קרן גרשון יצאה מהאולם וחברי מר״צ וסקופ, שכבר היו להוטים לפרסם את פוסט הניצחון לא אפשרו ליושב ראש הישיבה לקיים את הוראת היועצת המשפטית.

סוף דבר – חגיגת נצחון מדומה. מיד בתום הישיבה הוגשה בקשה לתיקון הפרוטוקול כך שספק אם הצעת ההחלטה תיכנס בסופו של דבר לספר ההחלטות של עיריית כפר סבא ללא דיון חוזר”.

 

דן בן יהודה בתגובה “הגעתי לישיבת מועצת העיר כמוביל המחאה של כפר סבא כנגד ההפיכה המשטרית. הישיבה עסקה בנושא הסרת שלט המחאה באופן לא חוקי על ידי העיריה. המחאה תגיע לכל מקום בארץ ובעולם כדי להתקומם ולהגיד את האמת מול מקדמי הדיקטטורה. לצערי רפי סער חבר למובילי ההפיכה המשטרית הליכוד והציוניות הדתית ונציגיהם בכפר סבא שלא במקרה משמשים כסגניו. אני לא מאמין שהמנכ”ל פעל לבדו ולא בשליחות של ראש העיר וסגנו אורן כהן ראש הליכוד. בישיבה נאמרו דברים מקוממים ביותר ואנטי דמוקרטיים על ידי אותם חברי ליכוד וציונות דתית וחמור מכל סגן ראש העיר מטעם סיעת רפי סער שהציע להקים ועדה להגבלת חופש הביטוי שתקבע ללא סמכות מה נחשב פוגעני, אלים או גזעני.

“רק לבית משפט יש סמכות לקבוע על פרסום כזה או אחר האם עומד בגבולות חופש הביטוי. ויכול כל אזרח לפנות לקבל סעד מבית המשפט כאשר הוא מרגיש כי פרסום אכן חורג מגבולות אלה.
“בדמוקרטיה, לא נבחר ציבור, לא פקיד יקבעו מה עומד ואינו עומד בגבולות אלה. עצוב שחברי הסיעות הללו אינם מבינים כלל בסיסי זה בדמוקרטיה.
“וכן בדמוקרטיה לאזרח כמוני שאינו נבחר ציבור ואינו מועמד לשום משרה, נשאר זכות הצעקה והמחאה אל מול השלטון הכוחני. מביש שאורן כהן ממשיך להתבכיין, לשקר ולהציג עצמו כקורבן, כאשר הוא הכוח והשלטון, במיוחד כאשר הוא מקבל שכר סגן ראש עיר מתושבי כפר סבא, כדי לארח בעיר שרים פרובוקטורים תומכי הפיכה, שלא התביישו לפגוע בחיילי המילואים ועמדו מאחורי נתניהו בבית המשפט לבזות את החוק והשופטים.
“מר כהן משקר שוב ושוב ולוקה בחוסר ידע גם בטענותיו כלפי. אני לא נבחר ציבור, כך שאין לי צורך לשרוד פוליטית להגדרתו. וזו הפעם הראשונה שהגעתי לישיבת מועצה, כך שגם הטענות האחרות שלו מופרכות מהיסוד. בדבריו המביכים שיש להרחיק פורעים ולהעביר מסר נחרץ כהגדרתו, הוא מוכיח את הטענות של המחאה על דיקטטורה כוחנית שאיננה מבינה את משמעות הדמוקרטיה. מוטב שהאיש הזה לא יהיה נבחר ציבור.

“לאור דבריו המזעזעים של מנכ”ל העירייה, שטוען שבעקבות 20 פניות שהתקבלו במוקד העירוני ולאחר שראה את השלט, החליט לקחת לעצמו סמכויות של שופט וקבע ששלט המחאה “ממשלת הביזה” שנרכש ונתלה כחוק על ידי המחאה הארצית פוגעני ונתן הוראה בלתי חוקית בעליל להסירו. המחאה בוחנת משפטית לתבוע את מנכ”ל העיריה שבחר לגונן על מעסיקו ולקח על עצמו את הסרת שלט המחאה. מוטב שמי שבאמת עומדים מאחורי הסרת שלט המחאה, יאזרו אומץ ויגידו את האמת לציבור.” הבחירות הקרובות לרשויות המקומיות ברחבי הארץ הן בין תומכי ההפיכה של נתניהו, לוין ורוטמן לבין מתנגדי ההפיכה. המחאה לא תנקה את משתפי הפעולה עם ההפיכה ותקרא להימנע מלבחור בהם”.

תגובות

תגובות