לוטם דה בר, אומנית תושבת העיר כפר סבא, ציירה את הרגע שאביתר מתחבק עם אחותו חודש לפני שזה קרה. שקד סולטן ששון, אומנית מקומית אף היא, תיעדה בסדרת ציורים את הימים הארוכים של אי-הוודאות בזמן שבעלה שירת במילואים. כעת יצירותיהן יוצגו בגלריה העירונית בכפר סבא במסגרת אירוע "בתים פתוחים" – סוף שבוע של אומנות ויצירה מקומית, שיתקיים בסוף השבוע הקרוב, בין התאריכים 24-25/10/2025.
לוטם, בת גילו של אביתר דוד מכפר סבא, לא ידעה שהציור שלה יהפוך לנבואה שמגשימה את עצמה: "הציור שלי מתאר את הרגע שבו אביתר מתחבק עם אחותו יעלה כשהוא חוזר מהשבי”, היא מספרת. “ציירתי אותו לפני חודש, מתוך תקווה אמיתית שזה יקרה, ואני כל כך שמחה שזה קרה".
את ההשראה קיבלה לוטם מתמונה שבה נראתה יעלה דוד מחבקת את אחיה עילי בעצרת. "זה ציור על תקווה ואמונה", היא אומרת. "אני מרגישה חיבור עמוק לסיפור של אביתר – אנחנו באותו גיל וגדלנו באותה עיר. זו יכולה הייתה להיות אני. הוא לא עשה שום דבר שונה ממני, חוץ מללכת למסיבה. את יעלה אני מעריצה, היא דיברה עליו בעצרות וברשתות באומץ רב".
הציור של לוטם הוא חלק מסדרת עבודות בשם ״human generated”, פרויקט שבו התחרתה בציור מול בינה מלאכותית: "אספתי מאנשים פרומפטים, ציירתי אותם בעצמי, ונתתי גם ל-AI לצייר אותם. הציורים מוצגים זה לצד זה, האדם מול המכונה. הפרומט לציור הזה היה 'החטופים חוזרים', מתגובה של מישהי בטיקטוק״.

לצידה, תציג במסגרת "בתים פתוחים", גם שקד סולטן ששון – המציגה את סדרת הרישומים "יממ"ים", שצמחה מתוך ימים ארוכים שבהם בעלה שירת במילואים. "הבית כולו התנהל בין פרידות למפגשים", היא מספרת. "הטקסטים האישיים שכתבתי בזמן אמת נטמעו בציורים ויצרו סיפור אינטימי של רוך, אהבה וכוח. היצירה היא בעצם יומן אישי של מי שנשארת בבית, סופרת את הדקות עד לפעם הבאה".
שתי העבודות יוצגו בגלריה העירונית העירונית שבבית התרבות ע"ש רייזל ברחוב גאולה בכפר סבא, בתערוכה מיוחדת של המדרשה לאומנות בבית ברל. זאת, כאמור, במסגרת אירוע "בתים פתוחים" בכפר סבא, שבו כ־90 אומנים ואומניות מהעיר יפתחו את בתיהם לקהל, לצד מופעים, סדנאות ופעילויות לכל המשפחה.
מדובר בפסטיבל של אומנות ויצירה מקומיים, המתקיים מדי שנה ומזמין את הקהל הרחב להיכנס לבתיהם של אומנים ויוצרים מקומיים, להכיר מקרוב את העשייה האומנותית, לשוחח עם האומנים, לצפות ביצירות ולרכוש אותן ישירות מהיוצרים.
ראש העיר, רפי סער: "בעיצומה של תקופה מורכבת, התרבות ממשיכה להוכיח את כוחה האדיר לחבר בין אנשים, להעניק השראה ולחזק את המרקם הקהילתי שלנו. 'בתים פתוחים' הוא ביטוי מרגש לחוסן וליצירתיות של כפר סבא – עיר מובילה בתרבות, באומנות ובקהילתיות. דרך היצירות, המפגש האישי והפתיחות, אנו נזכרים כמה עוצמה טמונה בתושבינו, באומנים ובאומניות המקומיים, שממלאים את העיר באור ובלב.
אני רוצה להודות מכל הלב לכל השותפים, לכל היוצרות והיוצרים, לצוותי העירייה ולכל מי שלוקח חלק באירוע החשוב הזה. בזכותכן ובזכותכם, כפר סבא ממשיכה להיות עיר שמאמינה בכוחה של התרבות לעורר תקווה, השראה ואחדות בלב כל אחת ואחד מאיתנו".


הפסטיבל פורש רשת עשירה של תחומי יצירה – ציור, פיסול, צילום, צורפות, עבודות יד, קרמיקה, הדפס, עיצוב ועוד – ומחבר בין הקהל לבין האומנות בגובה העיניים, באווירה אינטימית, אישית ובלתי אמצעית.
במהלך סוף השבוע של הפסטיבל ייפתחו עשרות בתי אומנים ומרכזים קהילתיים ברחבי העיר, המחולקים לפי מסלולי הליכה אזוריים, עם שילוט ייחודי ברחובות, וזאת בנוסף לפעילויות חווייתיות, מופעים והטבות בבתי עסק מקומיים. זוהי חגיגה אמנותית ססגונית שמציבה את כפר סבא כעיר של יצירה, קהילה ותרבות. בין היתר, כולל האירוע שיתוף פעולה עם בתי תרבות בעיר ומוזיקה בעיר, ביניהם היכל התרבות, הקונסרבטוריון, מוזאון כפר סבא, מרכז ארט קיימא, מרכז סביון, מרכז קיפוד, הגלריה העירונית, בית האומנים ובית התרבות ע"ש רייזל.


