בנייה מודולרית וטרומית היא שיטת בניה קלה שמערבת מספר רכיבי בנייה שנבנים במפעל שנמצא מחוץ לאתר הבנייה, והם מורכבים באתר במהירות אופטימלית. אפשר לייצר בתים מודולריים בצורות ובגדלים שונים כשהחלקים המודולריים מותאמים אחד לשני ממש כמו פאזל ענק.
טכניקות של בנייה מודולרית וטרומית מיושמות במגוון רחב של מבני תעשייה, מסחר, ומגורים עם פוטנציאל לספק את היתרונות הבאים:
1. צמצום ההשפעה הסביבתית: פתרונות של בניה קלה, כמו הבנייה המודולרית והטרומית, מאפשרים לשפר את היעילות והפרודוקטיביות של כלל הליך הבנייה. אם ניקח בחשבון שבארצות הברית בלבד, מגיעים למזבלות יותר מ-135 מיליון טון של פסולת מדי שנה, נבין את החשיבות שטמונה בשימוש בטכניקות טרומיות ומודולריות שאכן מאפשרות להפחית מאוד את פסולת החומרים כמו גם לצמצם את זיהום האוויר, מי השתייה וכלל צריכת האנרגיה.
2. הגדלת הבטיחות והיעילות של העובדים: בנייה מודולרית וטרומית יכולה להקל סיכונים מוכרים באתרי בנייה, כמו גובה (וכולנו שומעים בצער רב בחדשות, לא פעם ולא פעמיים, על פועלי בניין שנהרגו כשנפלו מהפיגום הגבוה) ולהגביל סכנות אחרות שאורבות באתר הבנייה. כשמבזבזים פחות זמן באתר, המשמעות היא פחות חשיפה למזג אוויר גשום וסוער ולטמפרטורות קיצוניות – חמות מאוד או מקפיאות. בנוסף, התנאים המבוקרים שמציע המפעל המקורה שבו נבנים החלקים המודולריים, מסייעים להגדלת הפרודוקטיביות ולשיפור הדיוק והאיכות של המוצרים.
3. זרימה יעילה של חומרים ופסולת באתר: מחקרים מלמדים על הפוטנציאל של הייצור מחוץ לאתר הבנייה לחסוך עד 90% מהפסולת המיוצרת באתר. פסולת זו קשורה לחומרי אריזה, חומרים זמניים וחומרים פגומים. בנייה מודולרית וטרומית מצליחה להפחית גם את אחוז הגניבות, כי הרבה יותר קשה לגנוב יחידות מודולריות גדולות מאוד מאשר חלקים בודדים קטנים.
4. השלמת פרויקט במהירות רבה יותר: אחת התוצאות הצפויות של היתרונות שהוזכרו לעיל, היא השלמת פרויקטים בצורה יעילה יותר. כשהעבודה מבוצעת מחוץ לאתר, המשימות באתר יכולות להתרחש בו זמנית כך שאפשר ליצור בקלות לוח זמנים קומפקטי. בנוסף, עיכובים כתוצאה ממזג אוויר סוער באתר, הם כבר לא בעיה רצינית שצריך להתחשב בה.
5. גמישות ויכולת הסתגלות: חלקי בנייה מודולריים מתוכנתים בדרך כלל בצורה שמאפשרת פירוק מהיר, העברה או שימוש מחדש. יש גם מבנים מודולריים שאפשר למחזר אותם בשלמותם.
האם יש סיבות בגינן עדיף לבחור בבנייה שאינה מודולרית וטרומית?
בנקודת זמן זו, יש מעט מאוד חסרונות לבניה הקלה:
– חוקי בנייה שמתקשים להסתגל במהירות מספקת למצבים החדשים.
– הגבלה ביכולת העיצוב לפי התאמה אישית.
– נדרש תיאום נוסף בין הצוותים ש"מחוץ לאתר" ואלה ש"בתוך האתר" (כולל הצורך שהאתר החיצוני יעמוד במיקום נוח).
בכול אופן, כאשר השיטה מצביעה על יותר יתרונות מאשר חסרונות (במיוחד בתחום היתרונות "הירוקים"), סביר להניח שהפופולריות והשימוש הנרחב בבנייה מודולרית וטרומית ילכו ויגדלו.