תערוכה ייחודית בתיכון ‘הרצוג’: תולדות יהדות הונגריה בימי השואה

במסגרת התערוכה יוצגו עבודות חקר, תיעוד חייהם של ניצולי שואה ועבודות אומנות בתחום

בית החינוך התיכון על שם "הרצוג" בחר השנה להנציח את יהדות הונגריה, המפוארת 70 שנה לאחר שמרביתה נשלחה למחנה ההשמדה אושוויץ, בפרויקט ייחודי של עבודות חקר, שיוצג בתערוכה בבית הספר.

בראשית הפרויקט חקרו התלמידים מגוון נושאים הקשורים ליהדות הונגריה וכתבו עבודות המבטאות נקודות מבט שונות: בדיקת המדיניות הנאצית ,הדרך להצלת יהודים על ידי חסידי אומות עולם , היכרות עם פרשת קסטנר, ניסיון הצלת יהודים על יד הישוב העברי ודמותה של חנה סנש אשר נשלחה כמסגרת הצנחנים העבריים.

היו שבחרו לתעד קורות חיים של קהילה יהודית ועוד. חלק מהתלמידים בחרו להציג את הנושא מבחינה אומנותית באמצעות ציור בית הכנסת הגדול בבודפסט, דמותה של חנה סנש ועוד. את מיזם העבודות הוביל המורה להיסטוריה הלל פרנקל שגם משמש כמדריך תלמידים במסעות לפולין.

בנוסף, יוצגו בתערוכה גם תוצרים של פרויקט בית ספרי נוסף שעסק בתיעוד סיפורי חיים של ניצולי שואה מכפר סבא ומצור יגאל. סיפורי החיים של ניצולי השואה הועלו על הכתב על ידי תלמידי בית הספר בהנחיית נילי צור רכזת המתנדבים של ביה"ס ועמותת "אלומה". כל אלה משמשים כשיא בהמשך להוראת השואה בבית הספר.

שואת יהודי הונגריה התרחשה בסופה של מלחמת העולם השנייה במהלכה נרצחו כ-564,500 נפש מיהודי הונגריה. מתוך כ-שמונה מאות אלף יהודים.

ב-19 במרץ 1944 נכבשה הונגריה על ידי הגרמנים. מיד סומנו היהודים בטלאי צהוב, רכושם הוחרם, וננקטו צעדים להפרדתם מן האוכלוסייה הכללית לשם השמדתם. היהודים נצטוו לעבור לגטאות שהוקמו בכל עריה של הונגריה. עד לאמצע חודש מאי 1944 רוכזו כחצי מיליון יהודים מערי השדה בהונגריה בגטאות. ריכוזם של יהודי בודפשט נדחה לשלב האחרון. פעולות אלו נוהלו על ידי אדולף אייכמן.
ב-15 במאי החל שילוחם של יהודי הונגריה לאושוויץ. התקדמותו של הצבא האדום אל עבר גבולות הונגריה הביאה את הגרמנים להאיץ את השמדת היהודים בכל השטחים שעוד נותרו בידם. בתוך שבועות ספורים בלבד גורשו לאושוויץ כ־450,000 יהודים. עם סיום המשלוחים, ביולי 1944, לא היו עוד יהודים בהונגריה מחוץ לבודפשט.

ראש העיר יהודה בן חמו, "מדובר במיזם חשוב מאד שמטרתו להנציח את יהדות הונגריה שנרצחה בשואה. אני מעריך מאד את היוזמה הבית ספרית הערכית הזאת וחושב כי שינה חשיבות עליונה להנציח את זכר הנספים וכמובן גם לתעד את סיפורי החיים של שורדי השואה. אני מברך את מנהלת בית הספר, הצוות החינוכי וכמובן את התלמידים על הפרויקט החשוב".

סמדר גולדשטיין, מנהלת בית הספר, "תיכון "הרצוג" חרט על דגלו לזכור ולא לשכוח. כדברי אלי ויזל : לא כל הקורבנות היו יהודים אך כל היהודים היו קורבנות שכל פשעם היה שנולדו בנים לעם היהודי. אנו מחנכים את תלמידינו לעשות את הבחירה המוסרית, המכירה באנושיותו של האחר".

.

תגובות

תגובות