הקליניקות המשפטיות מאפשרות לסטודנטים לתרום ולפעול למען שינוי חברתי ובמקביל לספק שירותים משפטיים חשובים לאלו שנזקקים להם ואינם יכולים לשלם עבורם
ישנם הפונים ללימודי משפטים מתוך רצון לרכוש מקצוע יוקרתי, אחרים מונעים מהרצון לשנות ולצאת כנגד אי-הצדק בחברה: להילחם בתאגידים, להיאבק באי-צדק מוסדי, להגן על החפים מפשע וכדומה. מוסדות לימוד אקדמיים רבים פותחים בפני הסטודנטים את הזכות לפעול למען האחר וזאת במסגרת עבודה בקליניקות משפטיות בליווי עורך דין מנוסה. הסטודנטים זוכים בצבירת ניסיון מעשי, מתנסים בעבודה בשטח ולומדים דבר או שניים על אי-צדק חברתי, על אוכלוסיות נזקקות וגם על המקצוע אשר בו בחרו לעסוק.
מה זו בעצם קליניקה משפטית?
הקליניקה היא מעין סדנת לימוד מתקדמת בה זוכים הסטודנטים להדרכה מעורך דין מוסמך ומנוסה בתמורה לרכישת ניסיון מעשי ולעשייה של ממש בתחום לימודיהם. הקליניקות מאפשרות לסטודנטים לתרום, להתנדב ולעזור לאוכלוסיות מוחלשות תוך מתן עזרה מקצועית, אותה הם רוכשים במהלך הלימודים. המשתמשים בשירותי הקליניקות הם לרוב אנשים המוגבלים בנגישות לשירותים משפטיים ולייעוץ משפטי. הם נעזרים בסטודנטים על מנת לקבל ייעוץ, ליווי וטיפול משפטי – בחינם.
מטבע הדברים, קליניקות משפטיות פועלות לייצוג האזרח הקטן, לרוב אזרח נזקק – שלא היה זוכה לייצוג נאות במקרים אחרים. הקליניקות פועלות במסגרת מוסדות החינוך האקדמיים בהם מתקיימים לימודי משפטים. לכל אחת מהקליניקות הפועלות יש מטרות ותחומי עיסוק שונים וקהל יעד שונה. העבודה בקליניקה חושפת את הסטודנטים להיבטים שונים של עשייה הרלוונטית להם ולתחום לימודיהם או ההתמחות בה יבחרו.
המפגש בין עזרה ולימוד
בקליניקה נתקלים הסטודנטים בבעיות ובסוגיות שונות העולות במהלך העבודה. בקליניקה לסיוע לנפגעי שואה במרכז הבינתחומי הרצלייה, למשל, הסטודנטים מלווים ניצולי שואה באמצעות מתן סיוע משפטי ופתרון מגוון בעיות בתחום האזרחי כגון דיור, מימוש זכויות ניצולי שואה, הסדרי חובות, התנהלות מול ביטוח לאומי, עריכת צוואות וכו’. מלבד הליווי, הקליניקה מקדמת גם נושאים רחבים יותר הנוגעים לשינוי חברתי במטרה לקדם את זכויותיהם של ניצולי השואה, ליצור שיתופי פעולה עם גופים שונים ולהרחיב את השיח הציבורי והאקדמי בנושא.
על פי נתוני הקרן לרווחת ניצולי השואה אוכלוסיית ניצולי השואה בישראל מונה כ- 193 אלף איש, רבע מהם חיים מתחת לקו העוני וכ-40% מתוכם סובלים מבדידות קשה.
באחד המקרים בקליניקה הגיע אדם מלווה ע"י קרובת משפחה. הם הגיעו לקבל ייעוץ משפטי, אך במהלך השיחה עם הסטודנטים ניתן היה להבין כי מדובר באדם במצב נפשי מעורער ואף בעל נטיות אובדניות. מעבר לקבלת העזרה המשפטית אליה נזקק, עלו עקב הפניה שאלות משפטיות איתן היה על הסטודנטים להתמודד: האם במקרה זה יש לדווח לעובדת הסוציאלית או מאחר ומדובר במעטה של חיסיון משפטי, אין להעבירו לגורם זר? הדיון המורכב שהתעורר הביא את הסטודנטים להתמודדות לא רק עם סוגיות מנהלתיות ומשפטיות אותן הם לומדים, אלא גם מול סוגיה משפטית מורכבת שהתשובה עליה אינה חד משמעית או מובנית מאליה. בסיכומו של דבר, במקרה זה, הסכים הפונה לקבל סיוע נפשי ואף אישר להעביר את המידע שמסר לעובדת סוציאלית.
אילו קליניקות משפטיות פועלות?
מוסדות אקדמיים רבים המציעים לימודי משפטים מפעילים קליניקות מסוגים שונים העונות על צרכים שונים לאוכלוסיות שונות. המרכז הבינתחומי הרצליה מחזיק במספר שיא של קליניקות משפטיות החולשות על תחומים רבים ומגוונים בינן: סיוע לגיל השלישי, תובענות ייצוגיות, סיוע לבני נוער ולילדים בסיכון, קידום זכויות נשים, חופש המידע, ייצוג נאשמים עם מוגבלויות, קליניקה פלילית, הגנת חושפי שחיתויות, זכויות אנשים עם מוגבלויות שכליות, קיימות וסביבה, חקיקה חברתית ועוד.
הקליניקות המשפטיות למעשה משדכות בין סטודנטים שמבקשים לתרום ולהירתם לקידום צדק חברתי לבין מי שזקוק לתרומה הזאת. הן מחברות בין סטודנטים בולטים ומוכשרים המבקשים לרכוש התנסות מעשית תוך כדי הלימודים לבין המטרה הנעלה של שינוי פני החברה לצודקת יותר.