מהרגע שגל בנבנישתי מכפר סבא התגייס לצה”ל, לא הפסיקו המצלמות לעקוב אחריו עד לסיום ההכשרה הקרבית שלו. גל מפקד בבית הספר של הגששים הבדואים בבסיס האימונים ‘לכיש’ רואה את החיילים שלו עוברים את החוויות שהוא עבר. בטור אישי מרגש, מספר נבנישתי, על החוויות שעבר
"מתחת לקסדה, מהתיכון לחזית" הינו סרט תיעודי העוסק בהכשרה של המחלקה שלי בחטיבת הצנחנים. הסרט מתמקד בחמש דמויות מרכזיות והסיפור מאחוריהן בבית ובצבא.
הסרט צולם במשך כל תקופת ההכשרה הצבאית שלנו. מדובר בתקופה של 8 חודשים מהיום הראשון בו הגענו לבסיס ההכשרות של חטיבת הצנחנים ועד למסע הכומתה שהוא טקס שמסכם את הכשרת הלוחם.
הסרט צולם במטרה לפתח סוג של אלמנט הסברה שמטרתו היא עידוד הגיוס לצה"ל והעלאת המודעות לפעילות צה"ל וחשיבותו בישראל ומחוץ לארץ.
הסרט התמקד בדמויות מרקעים שונים שכל אחד מספר את סיפור הטירונות מנקודת מבט שונה. זה מראש את כור ההיתוך הישראלי במיטבו, אחד החיילים היה משוויץ, והשני היה בחור ממוצא אתיופי, מדובר הצבעוניות היפה של המדינה.
ההרגשה של להיות תחת מיקרופונים ומצלמות לאורך היום הייתה הרגשה מוזרה ומשונה אך גם כיפית ומצחיקה. כמובן שלא הכל מוצג בסרט של כשעה וחצי, אך החוויות שמורות איתנו. הרגשנו שאיך שאנחנו נתנהג בהכשרה ככה יוצג הצבא כלפי חוץ וזה נתן עוד סוג של ‘פוש’ ברגעים קשים, זה אתגר גדול עבור טירון שרק זה עתה התגייס, אך זה אתגר שהצלחנו לצלוח אותו בעזרת החברויות שנרכשו וגובשו בנינו החיילים במהלך ההכשרה גם מאחורי המצלמות.
לאחר שמונת חודשי ההכשרה יצאתי לקורס מפקדי כיתות חי"ר (חיל רגליים), בבית ספר למקצועות החי"ר, שנמשך 3 חודשים וחצי , אשר בסיומם הגעתי לבית הספר לגששים. לא חזרתי אל גדוד האם שלי בשל עניין שאומר שאחד מכל גדוד בסיום הקורס מוצב לבצע תפקיד מחוץ לחטיבה, מתוך צרכי הצבא.
תפקדתי בבית ספר לגששים במשך שמונה חודשים כמפקד כיתה בשני מחזורי טירונות (רובאי 05), וכעת אני משמש בתפקיד רב-סמל פלוגתי, בבית הספר.
בית ספר לגששים זה המקום היחיד בו מוכשרים חיילים אשר מרביתם מהמגזר הבדואי בשל יכולתם ללמוד את השטח ולהסתדר איתו בצורה טובה עוד מהיותם צעירים, מהבית. בית הספר מחולק לשני חלקים, טירונות וקורסי גישוש. את הטירונות מעבירים מפקדים וקצינים מחטיבות החי"ר השונות והיא נמשכת כ4 חודשים כמו כל טירונות קרבית רגילה.
בסופה עוברים החיילים לקורס עברית הנקרא אולפנית לחיזוק ושיפור העברית של החיילים בנוסף לשיעורים שעברו במהלך הטירונות עם מש"קיות ההשכלה. לאחריו עוברים לתחום הגישוש שהכשרתו הבסיסית נמשכת כ6-7 שבועות ולאחר מכן מתחלקים לגזרות המבצעיות. במהלך שירותם מגיעים הגששים אחת לכמה זמן לשבועות הכשרה והעמקה נוספים בתחומם. תפקיד הגששים בצבא הוא ללכת בראש הכוח ולדעת לזהות בשטח דברים לא שגרתיים כמו מטענים מארבים וניסיונות חדירה. הגשש ימצא בראש הכוח הן בשגרה והן בחירום כדוגמת המבצע האחרון בו לקחו חלק הגששים והוא מודע לגודל האחריות על כתפיו ואף מוכן ונכון לסכן חייו לטובת הלוחמים לצידו וכמובן עבור בטחון המדינה.
יש חשיבות רבה להסברה לדעתי משום שהפקת הסרט מהווה בסיס חשוב להסברת העולם הישראלי כלפי חוץ. הסרט מראה שאנחנו לא חיות ולא מפלצות כפי שלעיתים נוהגים להציג את חיילי צה"ל. הצופים בסרט פוגשים מולם על המסך אנשים אמיתיים שמבינים את האחריות המוטלת עליהם. ושזו היא שעתם לקחת בה חלק ולהגן על בטחונה של המדינה.