פטיפון – שובו של הווניל

המוזיקה היא ממש כמו אמנות. היכולת לייצר שיר או נעימה מכלי נגינה ולעיתים בשילוב שירה הוא דבר מיוחד ומדהים, ולכן ניתן לראות שכבר בעת העתיקה אנשים אימצו את נושא המוזיקה למרות שפעם לא היו את כל האמצעים שיש היום. בעבר היו מסתפקים ביצירת מוזיקה בעזרת הקשה על אבנים, עצים ועוד חומרי גלם טבעיים וזאת כדי להצליח לייצר מקצב ומנגינה.

קצת היסטוריה

במשך הזמן המוזיקה הלכה והתפתחה, אמנים וחוקרים שונים המציאו כלי נגינה המשמשים אותנו עד היום כמו גיטרה, פסנתר או כלי נשיפה. מוזיקה נחשבת כאמצעי חיוני עבור כל אחד, אם כדי להירגע או כדי להעלות את מצב הרוח. עובדה לכך היא שכיום בכל מקום ציבורי כמו מסעדות, קניונים, אולמות ועוד ניתן לשמוע מוזיקת רקע שמלווה את כל הבילוי של האנשים.

בעבר כדי לשמוע מוזיקה אנשים היו צריכים ללכת באופן פיזי לאולמות ומופעים כדי ליהנות ממוזיקה טובה, אך במשך השנים ממציאים פתחו מכשירים מיוחדים באמצעותם היה ניתן לנגן מוזיקה בכל מקום. אחד ממכשירים אלו נקרא פטיפון. הפטיפון בגרסתו הקדומה הומצא בארצות הברית עוד בשנת 1887, אז ניתן לו השם גרמופון.

ההיסטוריה של מכשיר הפטיפון

הפטיפון הומצא לצורך נגינת תקליטי מוזיקה, כך שניתן היה להאזין למוזיקה בבית ובכל מקום בו נמצא המכשיר. התקליטים היו עגולים, שטוחים וגדולים אשר הונחו על גבי המכשיר שכלל מנגנון מכני לסיבוב התקליט, וזרוע שהונחה על גבי התקליט ועקבה אחרי החריצים שהיו על גבי התקליט. תפקיד הזרוע של מכשיר הפטיפון היה להעביר את הרעידות המתרחשות במחט כאשר היא מתחככת בחריצי התקליט אל יריעה מתוחה המנגנת את הצלילים שהוקלטו על גבי התקליט ומחוברת אל ה’שופר’ רכיב בצורת משפך גדול עשוי מתכת האחראי על פיזור הצליל בחדר, וכך ניתן היה לשמוע מוזיקה.

במהלך השנים מכשיר הגרמופון השתכלל ומנגנון הסיבוב המכני הוחלף עם מנגנון קפיצי, כך שניתן היה לסובב מראש את הידית ולשמוע מוזיקה ללא סיבוב רציף וידני של הידית ללא הרף. בהמשך אותו מנגנון קפיצי הוחלף במנגנון בעל מנוע חשמלי המסובב את התקליט וגם ראש הגרמופון המכני המשתמש ביריעת גומי מתוחה לשחזור הצלילים הוחלף בראש פטיפון בעל מחט עדינה אשר ממימרה את החיכוך המשתנה לאורך חריצי התקליט לאות חשמלי  ויחד עם מגבר שחובר לפטיפון לצורך הגברת האות החשמלי וחיבור לרמקול המשמיע צליל בהתאם לשינוי באות החשמלי המגיע מהמגבר שימשו להשמעת המוזיקה.
כך הפך הגרמופון המיושן לפטיפון שהוא בעל איכות השמעה גבוהה בהרבה.

שימושי הפטיפון כיום

בתחילת שנות השמונים הפופולריות של מכשירי הפטיפון ירדה משמעותית, וזאת בגלל המצאת תקליטורי הדיסק שבאמצעותם ניתן היה להאזין למוזיקה ללא תלות במכשיר הפטיפון. בשנות האלפיים מכשיר הפטיפון חזר לתודעת הציבור, וכיום ניתן לראות כיצד אנשי מוזיקה רבים משתמשים בו באופן מקצועי.

כיום הפטיפון פופולרי במיוחד בבתים בחיבור מערכת הגברה או כציוד סאונד מקצועי בקרב דיג’יי ברחבי העולם, באמצעותו הם יכולים להפיק איכויות צליל גבוהות ואיכותיות ולשלוט על קצב הצלילים הבוקעים ממנו בקלות וביעלות. גם אנשים פרטיים חובבי מוזיקה נהנים מהאזנה לתקליטים באמצעות פטיפון, במיוחד מי שאוהב את לשמוע את איכות המוזיקה והצליל האותנטית, מאשר מוזיקה מעובדת כמו שניתן לשמוע היום.

בעיקר חובבי מוזיקה קלאסית יעדיפו להאזין לתקליטורים באמצעות פטיפון, כך הם יוכלו להאזין בצורה צלולה ואותנטית יותר לכל כלי הנגינה ממש כמו הופעת קונצרט אמתית.

תגובות

תגובות