טקס הדלקת המשואות הוא טקס ממלכתי מאחד, של כלל אזרחי ישראל. המרקם הישראלי בנוי מפסיפס של דתות, עדות, תרבויות, נשים וגברים. היכולת שלנו לשרוד במדינה הזו- למרות השסעים בינינו- נובעת מהיכולת להכיל, לכבד ולקבל האחד את השני.
השופט בדימוס, עודד אל יגון גם הוא היה מבין המבקרים כשאמר “ניסיתי לצפות בטקס הדלקת המשואות, אחרי דקה נמלטתי על נפשי. המגישה חובשת לראשה תרבוש רב קומות, כמצווה בימים אלה על נשים שומרות מצוות. מאידך שמלתה ההדוקה מבליטה היטב את שדיה המתנוססים בגאון לתפארת מדינת ישראל, זאת כדי לשמח את לבם של אחינו החילונים, וכנראה גם כדי ליצור אווירה של אחדות בעם.
לשמחת לבי האיש שהניף את דגל המדינה, עטה על ידיו כפפות צחורות. אני מניח שביקש להגן על עצמו מפגע וצרה, ואני חושב שאולי ביקש בדרך זו לאותת לצופים ולהעביר אליהם את תחושותיו על מה שקורה לדגל הזה, ועל הכיוון שאליו הוא מתנופף בשנים האחרונות. אולי אחזור לצפות מאוחר יותר, כדי לדווח לסרבני הצפייה האחרים”.
לצערנו, ראינו הררי ביקורת ארסית כלפי המנחה המצוינת של טקס המשואות, לינור אברג׳יל. ביקורת שמכניסה סכין של שנאה בין חרדים לחילונים ואפילו בין מזרחים לאשכנזים, בהתנשאותה הנוראית.
מעבר לזה, ואף גרוע יותר, המון ביקורת מנשים וגברים על אישה, שבחרה לכסות את ראשה.
בחירתה של אישה לשים כיסוי ראש היא אישית, אינדיבידואלית, ומעל הכל צריכה להיות שלה; ולא של אף אחד אחר.
חברת הכנסת שרן השכל חליטה כמחאה לשים כיסוי ראש בשבוע הקרוב “גברים שמעבירים ביקורת ולועגים לבחירתה של אישה לשים כיסוי ראש, אינם שונים מגברים שדורשים ומצווים על נשותיהם או בנותיהם לשים אותו.
בשני המקרים, זו פטרונות שפשוט דוחה אותי.
והנשים בינינו שמעיזות לומר לאישה אחרת מה צריכה להיות הבחירה שלה בחייה, גורמות לי להבין שנכונה לפמיניזם עוד דרך ארוכה.
אנחנו, כנשים, קיבלנו לאורך ההיסטוריה תכתיבים חברתיים כיצד אנו צריכות לחיות, אך לא רק מגברים.
גם נשים היו לא פעם מכשול אדיר בדרך למהפכה ששיחררה אותנו, כיוון שלא רק שלא העזו לערער על סדר העולם, אלא בחרו להשתתף בו.
פמיניזם זו בחירה אישית של כל אחת ואחת מה לעשות ואיך לחיות את חייה – מה ללבוש, מה ללמוד, במה לעבוד, איך ומתי להקים משפחה ועם מי. אלה החיים שלנו וההחלטות שלנו בלבד.
נשים, תזכרו את זה לפני שאתן מחליטות עבור מישהי אחרת מה נכון או מה יפה לה.
לכן, לא רק מתוך סולידריות עם לינור – שהייתה כל כך יפה עם כיסוי הראש – אלא כמחאה על הפטרונות, התנשאות ושיסוי אלך השבוע עם כיסוי ראש, בתקווה, לפתוח לאותן נשים וגברים את הלב והראש.
אני קוראת לנשים חילוניות לעמוד לצד הנשים המסורתיות, החרדיות והערביות שמכסות את ראשן מתוך בחירה!
ולשנות את תמונת הפייסבוק שלהן לתמונה עם כיסוי ראש
חברת הכנסת שרן השכל, תושבת כפר סבא
==
והיו גם תגובות אחרות, של ביקורת כלפי השכל. כך הגיב תושב העיר, גיל עופר “נכנסתי לדף הפייסבוק של שרן השכל להכיר מי הגברת. היא בעד צהל אבל לא אומרת מילה על 85אחוז משתמטים חרדים. היא בעד כיסוי ראש וזכויות נשים אבל שותקת ומתחבאת מתחת לכיור כשחיילת יורדת מהבמה בוכיה בשל הדרת נשים. שרן השכל מבחינתי את צבועה ומחפשת תשומת לס ציבורית ואשמח מאוד לדעת שאני טועה”.