הצעה לסדר של תהילה מימון, חברת מועצת העיר בכפר סבא: תנועות הנוער- הצעה לתכנית עומק להגדלת מספר המשתתפים ובחינת סבסוד דמי השתתפות למשפחות מעוטות יכולת
מאת: אירית מרק
ערכים רבים יש בתנועות הנוער: ערכים הקשורים להזדהות עם ערכי המדינה, חונכות של בני הנוער ילדים הצעירים מהם, תרומה לקהילה ולסביבה, העצמת הפרט והקבוצה ועוד.
בכפר סבא יש כ-10,000 ילדות וילדים בגילאי 10-18. כ-2,700 פעילים בתנועות נוער על פי נתונים שהועברו. על פי אותם נתונים היה גידול של כ-19% ב-3 שנות פעילות האחרונות. גידול משמח אבל צריך לעודד ולקדם את הנושא עוד יותר.
ערים רבות לקחו על עצמן בשנים האחרונות יעדי גידול משמעותיים במספר המשתתפים בתנועות הנוער מתוך הבנה של חשיבות הנושא ואף הגדילו תקציבים בהתאם
כך לאחרונה החליטה למשל עיריית רמת גן שהיא מסבסדת את דמי הרישום של החניכים בשלב ראשון ב-115 שקלים לחניך והיעד להמשך הוא סבסוד של 90% מהעלות. מדובר במהלך משמעותי, שלהערכתנו, ביחד עם צעדים משלימים, יוביל לגידול בכמות החניכים.
השתתפות בתנועות הנוער זה כבר לא “שירות” זול כמו בעבר. השתתפות בכל הפעילות של תנועת נוער מגיעה לאלפי שקלים בשנה (דמי רישום, טיולים, מחנות קיץ, ביגוד) (1). נכון לשנת 2010 העלויות הגיעו ל 2,000 שקלים לשנה והמחירים המשיכו לעלות מאז. השיקול הכלכלי הוא בהחלט שיקול כאשר מדובר בילד אחד במשפחה, על אחת כמה וכמה כשמעוניינים לעודד מספר ילדים במשפחה.
בגרף הבא ניתן לראות את הכמות ההולכת ויורדת של המשתתפים בתנועות הנוער ככל שעולה גילם. למעשה בכיתה ד’-ו’ יש מספר שיא של ילדים ולאחר מכאן כמות המשתתפים יורד בצורה משמעותית מאוד. נתון זה מדגיש את הקושי בשימור של המשתתפים בגיל מתקדם יותר והצורך בהתמקדות בשכבות הגבוהות.
מתוך: סיכום ממצאי הערכה דו-שנתית בתנועות הנוער בישראל 2014-2015 cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Rama/HaarachatProjectim/Tnuot_noar.htm
ההצעה לטיפול בנושא תנועות הנוער מחולקת לשניים: הצעה לבחינת עומק שתחזק את הקשר עם תנועות הנוער ותוביל להגדלת כמות החניכים ובקשה לבחינה תקציבית לצורך סבסוד ילדים ממשפחות מעוטות יכולת.
מוצע כי העירייה תייצר תכנית פעולה במטרה לחזק את הקשר עם תנועות הנוער והגדלת מספר החניכים. במסגרת התכנית יישקלו בין היתר הצעדים הבאים:
- טיפול בפערים הקיימים מנקודת מבטם של מובילי תנועות הנוער וקבלת רעיונות להגדלת כמות החניכים באמצעות מעגלי שיח עם תנועות הנוער
- הסרת חסמים בדרך לגידול כמות הנרשמים בין היתר באמצעות מעגלי שיח בבתי הספר עם תלמידים, אנשי חינוך ומובילי תנועות הנוער
- פעולות לשימור בני נוער בגילאי על יסודי בתנועות הנוער (כיום עזיבה משמעותית אחרי בכיתה ז’ והלאה)
- חיזוק הקשר שבין בתי הספר ותנועות הנוער – אימוץ חלקים מחוזר מנכ”ל בנושא (2)
- הנחיות המאפשרות למשתתפים בתנועות לא לפגוע בלימודיהם.
- עידוד שיתופי פעולה של גופים שונים (עמותות/אגודות) המאפשר מעבר בשלבים שונים של התפתחות הילדים
- בחינת הצורך בהגדלת התמיכות ו/או הסבסוד של תנועות נוער/משתתפים בתנועות הנוער לאוכלוסייה הכללית.
תכנית זו תוצג למועצת העיר בתוך כחצי שנה על מנת לאפשר יישום ב- 1/9/2020. רצוי שבמסגרת התכנית יוצגו יעדי גידול לשנים הקרובות.
עוד מוצע כי מועצת העיר תעביר לבחינה של ועדת כספים, תוך המלצה של הגורמים הרלוונטיים בעירייה, הקצאת סכום כספי שיאפשר כבר בשנת 2020 לסבסד דמי רישום והוצאות נלוות למשפחות מעוטות יכולת (לפי מבחנים שייקבעו ובהתאם לעלות השונה של כל תנועת נוער).
להערכתנו מימון של 90% מהעלויות יכול להוביל שינוי אמיתי בכמות הנרשמים במשפחות הללו וכך נקבל מצד אחד פעולה שתוביל לצמצום פערים נוסף ומצד שני הגדלה בכמות המשתתפים.
על פי הצעת ההחלטה: עיריית כפר סבא תפעל להכנת תכנית מקיפה לחיזוק הקשר עם תנועות הנוער והגדלת כמות הנרשמים. התכנית תוצג למועצת העיר בתוך כחצי שנה על מנת להיות מיושמת ב- 1/9/2020. מועצת העיר מעבירה לבחינה של ועדת כספים, תוך המלצה של הגורמים הרלוונטיים, הקצאת סכום כספי שיאפשר לסבסד דמי רישום והוצאות נלוות למשפחות מעוטות יכולת בתחילת שנת 2020.
בישיבת מועצת העיר תתקבל ההחלטה האם לאשר הצעתה של תהילה מימון.