כשאתם חופרים עם מעדר בגינה שלכם לצורך יצירת גומה לשיח או לעץ החדש, אין כל חשש שתפגעו בתשתית שעוברת ממש מתחת לגינה שלכם. יחד עם זאת, כאשר מגיעים לשטח בנוי עם דחפור, באגר או אפילו כלי חפירה ידני, ומבצעים חפירה לעומק הקרקע, קיים חשש ממשי לפגיעה באחת מהתשתיות העוברות במקום, ובכלל זה תשתיות מים, ביוב, חשמל, גז ותקשורת. סיכויי הפגיעה הולכים וגוברים ככל שהחפירה מבוצעת בקרבה רבה יותר למבנים ובניינים ובכדי למנוע פגיעה כזאת יש לבצע תחילה מהלך של איתור תשתיות בסביבת בניינים.
מה זה בעצם איתור תשתיות?
איתור תשתיות תת קרקעיות עם חברת GOPANDA הוא הליך מקצועי במסגרתו אנו “מביטים” אל תוך הקרקע על מנת לקבל מושג לגבי המיקומים בהם עוברות תשתיות בתוך האדמה. כך למשל, אם במקום עובר קו מים, פגיעה בו יכולה להוביל להצפה ולנזקים כספיים משמעותיים. פגיעה בקו חשמל או גז יכולה להוביל גם לנזק היקפי נרחב שיכול לעלות גם בחיי אדם. על כן, חשוב מאוד לאתר את התשתיות ולהבין מה קורה בתוך האדמה בהיבט זה, לפני שמתחילים לחפור.
השלב המרכזי והחשוב ביותר בתהליך איתור תשתיות בסביבת בניינים ובכלל, הוא שלב האיתור באמצעות גלי רדיו. במסגרת זו נעשה שימוש במכשור מיוחד ששולח גלי רדיו אל תוך מעבה הקרקע וקולט את הגל המוחזר מן הקרקע. באמצעות ניתוח הפער בין הגל שנשלח לקרקע ובין הגל שמוחזר ממנה, יכול המכשיר לזהות תבניות של עצמים המצויים בעובי הקרקע, ובצורה זו לזהות קווים רציפים שיכולים לייצג תשתית שעוברת במקום, בין אם מדובר בצינור נחושת של גז, בין שמדובר בכבלי חשמל ובין שמדובר בצינור מים או ביוב.
מתי נדרש מיפוי תשתיות?
אחרי שאמרנו את זה, איתור תשתיות בסביבת בניינים לא תמיד יכול להסתכם בשלב של האיתור הטכנולוגי. במקרים אלה יש לבצע מיפוי תשתיות מקיף שמתחיל בבדיקת מפות ושרטוטים של הגושים והחלקות בהם מעוניינים לבצע חפירה אל תוך הקרקע. את המסמכים הללו ניתן להשיג ברשות המקומית שבתחומה נמצא השטח הנדון. ככלל, כל גורם המניח תשתיות בקרקע מחויב להגיש לרשות המקומית מפות מדויקות המתארות את נתיבי התשתיות שהונחו. יחד עם זאת, במקרים רבים מפות אלה אינן מעודכנות ולפעמים כלל אין הקפדה על מסירתם לרשות. יחד עם זאת, מפות אלה יכולות כבר לספר לנו היכן אנחנו לא יכולים לחפור.
השלב הבא בתהליך של מיפוי תשתיות הוא השלב של האיתור הטכנולוגי באמצעות גלי רדיו, כפי שתיארנו אותו לעיל. גם תהליך איתור זה לא תמיד מספק לנו את התמונה המלאה בקרקע ובמקרה זה יש לבצע איתור עיוור, קרי חישוף של הקרקע במיקומים עליהם מחליטים המומחים בשטח, במטרה לראות בעין האם במקום עובר או לא עובר קו תשתית. בסוף תהליך זה של מיפוי תשתיות, הכולל בתוכו גם את השלב של איתור תשתיות בסביבת בניינים, ניתן לקבל תמונה מלאה לגבי נתיבי התשתית בתוך הקרקע ולבצע את החפירה בצורה בטוחה.