מהו תצהיר הסתלקות מירושה

מהו תצהיר הסתלקות מירושה

במקרים שבהם יורש מסוים אינו מעוניין לרשת את חלקו בירושה מסיבותיו הוא, למשל בגלל היבטי מס או תנאי בצוואה שהיורש לא מעוניין לקיים, באפשרותו להגיש תצהיר הסתלקות מהירושה. כדי לאפשר ליורשים שאינם מעוניינים לרשת את חלקם החוק קובע שאפשר להגיש תצהיר הסתלקות מעיזבון המנוח, החוק מפרט שההסתלקות יכולה להיות מלאה או חלקית, וההסתלקות יכולה להיות כללית או ספציפית.

בעת הסתלקות כללית מהירושה יתווסף חלקו של היורש בעיזבון לחלק של שאר היורשים, בעוד שבהסתלקות ספציפית היורש על פי דין יכול לוותר על חלקו בעיזבון המנוח לטובת אדם ספציפי אחר, כל עוד הוא מסתלק לטובת בן זוגו, ילדו או לטובת אחיו של המוריש.

הזכות להסתלק מהחלק בעיזבון המנוח

חוק הירושה קובע כי במקרה של אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה – העיזבון של המוריש יחולק שווה בשווה בין בן או בת הזוג וילדי המנוח, אם אין למוריש בן או בת זוג ו/או ילדים, החוק מפרט כיצד יחולק העיזבון. אם המנוח הותיר אחריו צוואה העיזבון יחולק על פי רצונו של המוריש. למרות זאת, החוק בישראל מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון המנוח באופן מלא או חלקי, כדי לעשות זאת יש להגיש תצהיר הסתלקות לבית המשפט לענייני משפחה או לרשם לענייני ירושה.

באופן כללי, כל אדם יכול להגיש תצהיר הסתלקות מחלקו בעיזבון המנוח כל עוד העיזבון לא חולק בין היורשים. אם הוצא צו ירושה לעיזבון המנוח עדיין ניתן להסתלק מהחלק בעיזבון אך הנושא מורכב יותר כיוון ששאר היורשים צריכים לדאוג לתיקון צו הירושה על פי החלוקה מחדש של עיזבון המנוח.

איך לממש את זכות ההסתלקות מהירושה?

כדי לממש את זכות ההסתלקות מהירושה יש להגיש תצהיר הסתלקות בפרק הזמן שבין מות המנוח לבין מועד חלוקת העיזבון של המוריש. כאמור, יש להגיש את תצהיר ההסתלקות לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה (אם התיק הועבר לטיפול בית המשפט). 

בדרך כלל עדיף לצרף את תצהיר ההסתלקות מהירושה כחלק בלתי נפרד מהליך הגשת בקשת צו ירושה או הגשת בקשה למימוש צו קיום צוואה. יש להכין תצהיר הסתלקות מפורט הכולל את שיעור ההסתלקות שהיורש מבקש, אם בוחרים בדרך של הסתלקות ספציפית חשוב לכתוב במסמך לטובת מי מעוניינים להסתלק, כאשר אפשר לציין רק הסתלקות לטובת בן/בת זוג, ילדו או אחיו של המנוח.

חשוב לציין כי ההסתלקות תקבל תוקף לאחר הגשת תצהיר הסתלקות מירושה, עם זאת בית המשפט רשאי במקרים מסוימים לבטל את הבקשה, למשל אם היא נעשתה שלא בתום לב כדי להתחמק מתשלום חוב. לכן, חשוב לקבל ייעוץ משפטי לפני הגשת תצהירי הסתלקות ויש להבין את משמעות ההליך.

הכתבה  באדיבות עו”ד יוסי ברקוביץ’ – עו”ד ונוטריון מומחה בדיני צוואות וירושות. 

תגובות

תגובות