תחת הכותרת “תלונה נגד היועץ המשפטי בעיריית כפר סבא – סירוב להעניק שירות משפטי” כותב יו”ר האופוזיציה לד”ר אביחי מנדלבליט , עו”ד היועץ המשפטי לממשלה כשהוא מלין שהיועץ המשפטי של עיריית כפר סבא התבקש וסרב לתת חוות דעת בעניין קבלת שירותים משפטיים שקיבלו ראש עיריית כפר סבא ו – 4 חברי מועצה מסיעות הקואליציה ללא תשלום. “הגם שהייצוג אינו עוסק בעניין הנוגע לתפקידם בעירייה הרי הוא עלול להוות קבלת טובת הנאה שלא כדין. על היועץ המשפטי לעירייה הייתה מוטלת החובה לתת דעתו בכתב כפי שהתבקש”.
לטענת סדבון, ראש העיר רפי סער פנה ביחד עם 4 חברי מועצה לקבלת שירותים משפטיים ממשרד עורכי הדין “מיתר” בחודש פברואר 2020. מטרת ההתקשרות: פנייה למשרד רשם האגודות השיתופיות לבטל את ההחלטה שניתנה על ידי סגן הרשם מתאריך 13/02/2020 ובמסגרתה הורה להפסיק את כהונתם בוועד המנהל של מפעל המים (אגודה שיתופית) ולמנות ועד ממונה. המפקח האזורי במשרד הרשם יונה בר נתן, הנחה את הייעוץ המשפטי של האגודה השיתופית שלא להעניק יעוץ משפטי לוועד היוצא על חשבון האגודה אלא באישור הוועד הממונה. אישור כזה לא ניתן.
על פי הנחיית רשמת האגודות השיתופיות, ולאחר קבלת המסמכים הנוגעים להחלטת סגן הרשם, נשלחה בקשה על ידי משרד עוה”ד “מיתר” בתאריך 31/05/2020 עליו חתומים 3 עורכי הדין (עו”ד אלון גלרט, עו”ד ינקי פפר, אלידור בלייטנר) הכוללת בחובה 11 עמודים בצרוף נספחים לביטול ההחלטה של סגן הרשם בדבר הפסקת פעילות הועד המנהל ומינוי וועד ממונה. הרשמת לאחר שמיעת התנגדויות לבקשה, דחתה בתאריך 08/11/2020 את הבקשה.
כבר עם הגשת בקשת הערעור על החלטת סגן הרשם פנו חברי המועצה מהאופוזיציה בבקשה לקבל פרטים בדבר מקור המימון של ההתקשרות המשפטית של ראש העיר וחבריו אך לא נענו. לפיכך הוגשה שאילתה בישיבת המועצה מתאריך 02/12/2020 חתומה על ידי 7 חברי מועצה לקבלת מידע בדבר גובה ומקור המימון של הייצוג המשפטי. בתשובה נרשם כי “הנושא כולו נבחן וכל פעולה תתבצע על פי החוק בלבד”.
בתאריך 03/02/2021 בישיבת מועצת העיר נשאלה שאילתה נוספת באותו נושא והתבקשו תשובות לשלוש שאלות: (1) האם קיים הסכם שכר טרחה מול משרד עו”ד מיתר ? (2) מה היקף ההתקשרות והאם שולמה תמורה בגין הייצוג ? (3) מה עמדת עו”ד אלון בן זקן, היועץ המשפטי של עיריית כפר סבא, בעניין ? בתשובה נרשם “שאילתה זו נענתה בעבר ואין כל שינוי מהתשובות שנמסרו” .
ביום 10/02/2021 עלה הנושא בשלישית לישיבה שלא מן המניין . בסעיף 7 נכתב שבחלוף שנה שבה התקבלו שירותים משפטיים פרטיים, יחד עם מספר חברי קואליציה, ממשרד “מיתר” אשר נותן לאחר מכן שירותים משפטיים לעירייה (בעניין “מפעל בראון” החל מחודש יולי 2020), וזאת ללא ששולמה עלות שכר הטרחה (“הפרטי”) במשך זמן רב בגין ייצוג זה, מוצעת הצעת החלטת מועצה: “היועץ המשפטי של עיריית כפר סבא יציג למועצה חוות דעת כתובה לגבי נהלים למקרים בהם מתאפשר לקבל ייצוג משפטי של נבחר ציבור עבור הליך משפטי אשר אינו קשור לתפקידו בעירייה, ככל שקיים כזה. היועץ המשפטי יציג גם את חוות דעתו ביחס לקבלת השירותים המשפטיים של ראש העיר וחברי הקואליציה, ללא תשלום וזאת בישיבת המועצה הבאה”
יום לפני ישיבת המועצה שלא מן המניין שהתקיימה בתאריך 10/02/2021 התקבלה עמדת עו”ד אלון בן זקן, היועץ המשפטי של עיריית כפר סבא, בדוא”ל בהמשך לפנייתה של הדר לביא, חברת המועצה, עם העתק לחתום מטה : “עם כל הכבוד, אין בכוונתי לדון בעניין תאורטי, שהרי במשרדי העירייה לא התקבלה דרישת תשלום כלשהי לעניין זה. אשר על כן והואיל ואין המדובר בעניין הדרוש למילוי תפקידי הרשות, כאמור בהוראות סעיף 5 א לחוק הרשויות המקומיות (ייעוץ משפטי) התשל”ו – 1975 אין בכוונתי לחוות דעה בעניין זה.” נוכח עמדת היועץ המשפטי נדחתה הצעת ההחלטה במועצת העיר על ידי חברי הקואליציה בהתנגדות חברי האופוזיציה.
סדבון סבור, כי טעה היועץ המשפטי של העירייה עו”ד אלון בן זקן בסירובו להוציא חוות דעת משפטית. “לא מדובר בנושא תיאורטי, אלה בנושא בעל חשיבות ציבורית הנוגעת לטוהר המידות. כאשר משרד עורכי דין (או כל ספק אחר)אינו דורש תשלום עבור שירותיו, חזקה שמדובר בהתנהלות של תן וקח – מתן שירות “חינם” כאשר בצדו שובר או, התחייבות לפירעון אחר בעתיד. שני הצדדים לאותה עסקה (ראש העיר ומשרד עורכי הדין)יודעים היטב כי אין במקרים האלה חלל ריק אלא, יצירת מחויבות לעתיד. ועוד – הן ראש העיר והן עורכי הדין ידעו על החלטת סגן הרשם מיום 13/02/20 וביקשו לעקוף אותה , שלא כדין , באמצעות הפעלת עורכי דין מטעמו של ראש העיר וארבעת חברי הקואליציה. בכל מקרה מתן הייצוג “בחינם” מקורה במעמדו הציבורי של ראש העיר. מדובר בתשלום שכר טרחה של ראש העיר וחברי מועצה שנבחרו על ידי מועצת העיר למלא את תפקידם במפעל המים אגודה שיתופית. הימנעות מתשלום על ידי ראש העיר וחברי המועצה מעמידה את העירייה במצב קשה שתהא שמוגבלת בקבלת החלטות בכל הקשור בהעסקת עורכי הדין בעתיד נוכח החוב “הפרטי” של ראש העיר וחברי המועצה למשרד עו”ד. במצב דברים זה הייתה חובה על היועץ המשפטי של העיריה לתת דעתו בעניין גם ללא פניית חברי האופוזיציה. מדובר בעניין הדרוש לתפקידי הרשות כאמור בסעיף 5א’ לחוק הרשויות המקומיות (ייעוץ משפטי) התשל”ו-1975 . היועץ המשפטי סבר כי אי קיומה של דרישת תשלום כלפי העירייה פוטרת אותו מהתייחסות לנושא ובכך לטעמי שגה. מימון הייצוג המשפטי אינו קשור לתפקידם הציבורי של ראש העיר וחברי המועצה ואינו יכול להיות משולם על ידי הרשות. על פי הנחיית משרד הכלכלה והתעשייה אינו יכול להיות במימון מפעל המים ללא אישור הוועד המנהל דבר שלא בוצע .לטעמי היה על היועץ המשפטי שהיה מודע היטב לנושא עקב פניות אליו ולמועצת העיר, להסב את תשומת ליבם שאין הם רשאים על פי הנחיות משרד הפנים לקבל תמורה השווה כסף עבור תפקידם במועצה והיה עליהם להסדיר את התשלום על חשבונם עם קבלת השירותים המשפטיים. אני מבקש את עמדתכם בעניין סירובו של היועץ המשפטי לעירייה לתת חוות דעת בנושא ולעובדת לאי תשלום תמורה בגין השירותים המשפטיים שקיבלו ראש הרשות ונבחרי ציבור במועצה עד כה. אני סבור שיש מקום לחייב את ביצוע תשלום שכר טרחת עורכי הדין מוקדם ככל שניתן נוכח חלוף הזמן מאז התחלת הייצוג לפני שנה וסיומו לפני שלושה חודשים”.
מעיריית כפר סבא נמסר: “עיריית כפר סבא פועלת בהתאם לחוק ולפי כל דין”.
יו”ר הקואליציה, המשנה אורן כהן “חבר המועצה יוסי סדבון משתעשע בשליחת מכתבים ועוסק בניסיון להתיש את המערכת העירונית. בכך מר סדבון פוגע במאמץ העירוני למלחמה בנגיף הקורונה. בשעה שראש העיר, סגניו וחברי המועצה עושים כל שלאל ידם כדי להוריד את שיעור התחלואה בעיר ולסייע לתושבים ולעסקים, הוא נמנע מלתת כתף ולתרום ממרצו וניסיונו לטובת תושבות ותושבי העיר”.
מאת: אירית מרק