תארו לכם שיש לכם עסק, והעסק מתנהל יופי בערך 40 שנה ואת העסק אתם שוכרים מהחברה הכלכלית שלפתע לאחר 40 שנה פתאום שולחת נציג לבעל העסק ומודיעה לו שעליו להתפנות מהנכס, ובעל הנכס מתחיל במלאכת האריזה שלוקחת ימים ושבועות כי זה בעצם לארוז חיים שלמים הספוגים באותם 40 שנה כולל פירוק ריהוט ואריזה של אלפי מוצרים לקרטונים.
ואז…זמן מה לאחר מכן, כמובן לאחר שסיים לארוז את חייו בקופסאות, שוב שולחת החברה הכלכלית, נציג מטעמה ומודיעה לבעל הנכס ‘ אוקי, אתה יכול להישאר’. ועכשיו, גם תתארו לכם, שזה קורה לכם אתם כבר הגעתם לגיל 70 ואין לכם מושג איך מתמודדים עם זה..
זה פחות או יותר, מה שקרה למשה בלפור, בעל עסק ברחוב יוחנן הסנדלר 22 בכפר סבא. בלפור, אובד עצות, ספק ידיים ולא האמין למשמע אוזניו. תתארו לכם את החיים, זזים אחורה וקדימה. בלפור פנה לעורך דין מנשה אליאס שפנה מיד לקבלת הבהרות ודרישה לתשלום עוגמת הנפש הרבה שנגרמה לקשיש בן ה-70.
ארזו למעלה מחודשיים 300 ארגזים
בלפור הינו תושב כפר-סבא המנהל עסק של מכירת כלים חד פעמיים ברחוב יוחנן הסנדלר 22 בכפר-סבא “מרשי שוכר זה כבר למעלה מ-38 שנים את המבנה. ביום 8.4.18 נמסר למרשי מכתב דרישה מטעם החברה הכלכלית לפיו עליו להיערך לסיים תקופת השכירות ולפנות המושכר עד ליום 31.7.18. אין ספק כי מדובר במעשה שהוא חסר כל הגיון מנוגד לכל התנהלות שלטונית, ומצביעה על חוסר תום לב ועריצות שלטונית. להזכירכם מדובר, בעסק שמתנהל 38 שנים באותו מקום ומהווה מקור פרנסה יחיד למשפחה שלימה. היעלה על הדעת כי תקופה של 3 חודשים תאפשר למרשי להתארגן ? כפי שעולה מהתמונות שצילם מרשי מדובר בעסק שהכיל סחורה וציוד שנארז בתוך 300 ארגזים !!! כמות אדירה ממש. מרשי הינו אדם בן 70 שנה וברוב תמימותו הוא קבל דרישה זו כדבר מובן מאליו והוא נערך לפינוי המקום. מרשי ביחד עם עובד מטעמו ארזו במשך למעלה מחודשיים את כל הכלים בכ-למעלה מ-300 ארגזים. בזמן האריזה מובן כי מרשי חדל מלמכור המוצרים דבר שכמובן גרם לו לנזקים כספיים בלתי הפיכים. מאז מכתב הדרישה מרשי שהינו אדם מבוגר נכנס לחרדות ולדאגה ממה יתקיים וכיצד יכלכל את משפחתו במצב החדש שנוצר. לאחר שמרשי סיים לארוז את כל הכלים ב-300 ארגזים כאמור, הוא כבר השלים עם מצב בו יוותר עם סחורה שלא נמכרה ועם עסק שצריך למצוא מקום חילופי ולהתחיל לנהלו מחדש”.
“לא בכל מחיר ולא בדרך שפלה ונלוזה שכזו”
ואז…בסוף חודש יוני הגיעה נציגה מטעם החברה הכלכלית לחנות של בלפור והודיעה לו לפתע כי יהיה רשאי להמשיך לשכור את המקום עד סוף שנת 2019, אך יהיה עליו לחתום על חוזה חדש ובתוספת של 10% לדמי השכירות. “יצא המרצע מהשק, מסתבר כי הדרישה לפינוי נועדה ללחוץ על אדם בן 70 שנה, המחזיק במקום 38 שנים, על מנת שיחתום על חוזה חדש והחברה תהנה מדמי שכירות גבוהים יותר. רשות שלטונית חייבת לנהוג ביושר והגינות כלפי תושבי כפר סבא. החברה הכלכלית נוצרה על מנת להיטיב את חיי התושבים, יחד עם דאגה להכנסות העירייה, אך עם כל הכבוד לא בכל מחיר ולא בדרך שפלה ונלוזה שכזו. תרגיל מעין זה יאה אולי לחברות גבייה, אך לא לחברה הכלכלית, לא יעלה על הדעת כי החברה תעשה “תרגיל מושחת” על מנת להגדיל את דמי השכירות”, כותב עו”ד אליאס “האם על מנת להגדיל את דמי השכירות לא ניתן היה לפנות בצורה מכובדת לתושב ולפרט הדרישה, לא תחת לחץ ואיום של פינוי?? בל נשכח מדובר באדם בן 70 שנה. מרשי קיבל ברוב תמימותו ובידיעה זו והסכים להמשיך להישאר במקום. כעת כמו סיפור מספורי חלם נאלץ מרשי שוב לפרוק את כל הארגזים ולהוציא את הכלים מ-300 ארגזים ושוב לסדרם בחנות. אין כל ספק כי התנהלות החברה הכלכלית ועירית כפר סבא בנושא זה הנה התנהגות שערורייתית ואין בה כל הגיון או סבירות ואף למעלה מכך כמפורט לעיל”.
עוד מציין עו”ד מנשה אליאס “לא יתכן כי רשות שלטונית ציבורית שנועדה לשרת את התושב תתנהג כלפי התושב בצורה מחפירה כל כך מבלי לבדוק ולנסות לסייע לתושב בן 70 שנה. התנהלות זו פגעה כמובן במטה לחמו של מרשי וגרמה לו לנזקים כספיים ונפשיים כפי שיפורט להלן. מאז קבלת הדרישה לפינוי מרשי לא ישן בלילות מתוך דאגה וחרדה במשך כחודשיים, לגורל פרנסתו”.
עו”ד אליאס דורש בשם בלפור כי החברה הכלכלית תחתום עם בלפור חוזה שכירות על פי תנאי השכירות הנהוגים במשך עשרות שנים מבלי להתנות תנאי חדשים ודרישות כספיות חדשות. וכמו כן, לפצותו בגין אבדן הכנסות והוצאות בסכום של -.50,000 ₪. “פיצוי בגין עגמת נפש, חרדות, לילות ללא שינה, פחד, וחוסר ודאות בסכום של -.100,000 ₪ לפחות. בטוחני כי תעריכו נכונות מרשי להסדיר העניין מחוץ לכתלי בית המשפט. לפיכך הנכם נדרשים לפצות מרשי בסכומים המפורטים, לעיל בתוספת שכר טרחת עורך דין”.
מהחברה הכלכלית נמסר כי “בתום הליך משפטי ארוך, שנמשך על פני יותר מעשור, התקבל פסק דין בכל הערכאות המשפטיות והושבה החזקה המשפטית של 28 דונם באזור התעשייה לידי העירייה, בהם מתחם גרינברג. העירייה העבירה את הטיפול במתחם לחברה הכלכלית שפועלת להסדרת שומות עדכניות, הוצאת מכרזים והתמחרות מול שוכרים ותיקים וחדשים, שיפוץ המבנים וחידוש נכסים לא תקינים. כחלק מתהליך ההסדרה, יוצאים שוכרים שסיימו את חוזה השכירות ובמקומם נכנסים שוכרים חדשים וכל זאת בהתאם לחוזים שנחתמו ועל פי חוק. בהתייחס לפנייתו של התושב, מכתבו הגיע אל משרדי החברה הכלכלית, שענתה לו באופן מסודר ומפורט במכתב אישי שנשלח אליו”.