פרשת חיי שרה תשפ״ג / מאת: חזי ברזני

הפרשה פותחת בפסוק:
״וַיִּהְיוּ חַיֵּי שָׂרָה מֵאָה שָׁנָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה וְשֶׁבַע שָׁנִים שְׁנֵי חַיֵּי שָׂרָה. ״

הפרשה מביאה את סיפור פטירתה של שרה, על המו”מ שניהל אברהם כדי לרכוש עבורה חלקת קבר, ועל שליחותו המיוחדת של אליעזר עבד אברהם – במהלכה נמצא שידוך ליצחק, ומסתיימת בסיפור פטירתו של אברהם אבינו.

אחד מהדמויות בפרשה הוא עפרון החתי, ממנו רכש אברהם אבינו את מערת המכפלה כדי לקבור את שרה.

חז”ל רואים את התנהלותו של עפרון לגנאי, ומסבירים שזו הסיבה שבפסוק המתאר את קניית המערה כתובה המלה עפרון בכתיב חסר: “וישקול אברהם לעפרן את הכסף”. רש”י מטיב לתאר אותו: “אמר הרבה – ואפילו מעט לא עשה!” בתחילה דיבר עפרון גבוה גבוה על כך שהוא מוכן לתת את השטח ללא כל תמורה, אולם בסופו של דבר לקח מחיר יקר במיוחד – “ארבע מאות שקל כסף עובר לסוחר.”

אברהם אבינו בראש ובראשונה תמיד היה אדם עם קשר לקב”ה, ברכישת מערת המכפלה הוכיח כי מקיים הלכה למעשה את דבר השם אילו ” לְזַרְעֲךָ אֶתֵּן אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת….” אברהם כסוחר לא משתף את מי שלא צריך בהבטחה זו. הוא פשוט הבין כי על מנת לקיים את ההבטחה, עליו לעשות מעשה ולהתחיל לגאול את אדמת הארץ, גם במחיר מופקע!

סיפור רכישת מערת המכפלה מלווה אותנו גם בקום המדינה, באחת מהשיחות הרבות שהיו לבן גוריון עם מושלי המנדט הבריטי בא”י, זה נשאל על ידם “אתם טוענים על הבעלות שלכם על א”י (פלשתינה) יש לכם איזה אישור נסח טאבו (KUJAN – קושאן)?”

עונה להם בן גוריון: “אתם נוצרים, בוודאי אתם מאמינים ומכירים את התנ”ך? התנ”ך הוא ה “הקושאן” שלנו!” ופתח להם את התנ”ך בפרשת “חי שרה” עם סיפור הרכישה של מערכת המכפלה ע”י אברהם אבינו.

אמרו חז”ל במסכת ברכות “שלש מתנות טובות נתן הקדוש ברוך הוא לישראל, וכולן לא נתנן אלא על ידי ייסורים, ואלו הן: תורה, ארץ ישראל ועולם הבא”.

לצערנו גם בעת הזו, אנו עדיין חווים את ייסורי יישוב ארץ ישראל, יהי רצון שנזכה לגאולה בישוב ארצנו ע”פ דרכו המיוחדת שהתווה לנו אברהם אבינו ע”ה.

חזי ברזני

שבת שלום ומבורך

חזי ברזני

תגובות

תגובות