אירית מרק
תחרות 'פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים' הפכה בשנים האחרונות למסורת של ממש בעיר כפר סבא, שחרטה על דגלה את קידום המוסיקה והמוסיקאים הצעירים. מטרת התחרות היוקרתית, המתקיימת מידי שנתיים, הינה לגלות את ה"כוכב נולד" הבא, שיפציע בשמי המוסיקה, ומתוך רצון לקדם את הילדים ובני הנוער הצעירים המנגנים בפסנתר ולהביאם להישגים גבוהים בתחום.
התחרות היוקרתית ע"ש הפסנתרנית פנינה זלצמן ז"ל נוסדה בשנת 2006 ביוזמתם של מחזיק תיק התרבות דאז, עו"ד עמוס גבריאלי והנהלת העירייה. התחרות היוקרתית מופקת ע"י הקונסרבטוריון שבחברה לתרבות הפנאי בכפר סבא.
מדי תחרות מתמודדים כ- 60 מתחרים עד גיל 25 לפי חלוקה לארבע קטגוריות גיל. עד היום השתתפו בתחרויות נגנים ברמות נגינה מהגבוהות ביותר בארץ, וחלק מהזוכים ממשיך ומממש את ההבטחה והופך את הכישרון לקריירה מקצועית.
שלב הגמר של התחרות כולל נגינה של קונצ'רטי לפסנתר ותזמורת עם התזמורת הסימפונית חיפה בניצוחה של בר אבני.
בקונצרט הזוכים מחולקים מדי תחרות, פרסים בשווי של כ55,000 ונגינה עם תזמורת סימפונית חיפה.
מאיפה הרעיון לקיים תחרות ארצית לפסנתרנים ומה זה נותן לקונסרבטוריון ולעיר כפר סבא?
יוזם התחרות, ד"ר עמוס גבריאלי מחזיק תיק תרבות דאז וחובב פסנתר, העלה רעיון לקיים תחרות שתגרום להעלאת רמת הפסנתרנים הצעירים בארץ, הוא פנה לגברת הראשונה של הפסנתר, פנינה זלצמן ז"ל שנענתה בחיוב ואף הייתה יו"ר חבר השופטים בתחרות הראשונה שהתקיימה בשנת 2006. השנה תתקיים תחרות מס' 9.
תחרות כזו, שמופקת ע"י הקונסרבטוריון העירוני גורמת לכלל התלמידים להשראה, מקדמת את מחלקת הפסנתר וגורמת לתלמידים "לישר קו" מקצועי עם הרמה הארצית הגבוהה ביותר.
אני משערת שהפקת תחרות ארצית כזו זה לא מה בכך וזה דורש תקציבים וכח אדם שינהל ויקיים את התחרות. איך אתם מתמודדים עם כזו הפקה תוך כדי ניהול שוטף של קונסרבטוריון גדול ומי מנהל אותה?
אכן שאלה מצוינת. קונסרבטוריון כפר סבא, שהוא הגדול ביותר בארץ, חרט על דגלו לקדם את תחום המוזיקה בארץ בתחומים שונים. בנוסף על תחרות פנינה זלצמן אנו מקיימים תחרות כלי נשיפה ופסטיבל תזמורות ארצי-"נושפים בכפר סבא". כל הנ"ל אכן גורם לשחיקה, אך האמונה בדרך מרימה אותנו כל בוקר מחדש לעשייה חינוכית ותרבותית. מנהלי התחרות הם הצוות הקונסרבטוריון: עפר עין-הבר – מנהל התחרות, ניר נחום – מפיק התחרות, נטלי יונטוב – מנהלת אדמיניסטרטיבית, עדי רוזנקרנץ – מנהל אמנותי, צוות הפקה – צוות המזכירות של קונסרבטוריון כפר סבא.
מה מייחד את תחרות פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים?
"רמת תחרות נקבעת לרוב על פי דרישת הרפרטואר ורמת השופטים. לתחרות 4 קטגוריות גיל כשבכל קטגוריה דרישה ספציפית גבוהה בהתאם לגיל המתמודדים.
"רמת הרפרטואר מסננת מראש מתמודדים, דבר המעלה את רמתה. בנוסף, שלה הגמר בקטגוריות הגיל הגבוהות הינן בליווי תזמורת סימפונית מקצועית, דבר הנותן למתחרים והתחרות הזדמנות לנגן קונצ'רטו עם תזמורת. השנה גם הוספנו תחרות קאמרית לעולים לשלב שני בקטגוריה הבוגרת וזו הזדמנות נוספת לנגנים להביע את עצמם בתחום חשוב מאד. התחרות הקאמרית היא עם שופטים שונים ואין לה קשר לתוצאות התחרות הכללית.
התחרות בכפר סבא נחשבת מקצועית ויוקרתית, איך זה בא לידי ביטוי במהלך התחרות?
נתחיל בזה שסדר הנגינה בתחרות נקבע בהגרלה ששודרה בשידור חי במעמד משקיף התחרות, כל מתחרה שמגיע לתחרות מקבל יחס אישי, מופנה לחדר חימום ומלווה מתחילת התחרות ועד סופה במידע רציף וזמין. השופטים לא יודעים את שמות המתחרים וחל עליהם איסור לדון על מתחרה זה או אחר עד לסיום התחרות. במקביל, השופטים שהינם מהמוזיקאים המובילים בארץ מקבלים יחס של אנשים חשובים ביותר תוך שמירה על שקיפות ויושר. תוצאות השיפוט נכנסות למעטפות חתומות ופתיחתן נעשית בסוף יום בליווי משקיף התחרות. התחרות מתקיימת באולמות מכובדים והנגינה על פסנתרי Steinway חדישים ואיכותיים. התחרות הקאמרית וקונצרט הזוכים ישודרו בלייב באתר התחרות".
זוכי התחרויות הקודמות, איפה הם היום?
זוכי התחרות בעבר ממשיכים לקיים קריירות מרשימות בארץ ובעולם. דוגמאות בולטות לזוכים המצליחים היום ברחבי העולם הם: יבגני יונטוב – בוגר דוקטורט בפסנתר באוניברסיטת "ייל" ומרצה ומורה לפסנתר באוניברסיטת "באולינג גרין" באוהיו. תומר גבירצמן – בוגר אוניברסיטת ג'וליארד ופסנתרן מבצע המופיע באולמות ברחבי העולם. עדן אגרנט-מגד – סטודנט באקדמיה המלכותית למוסיקה בלונדון וזוכה בתחרויות בין לאומיות. יואב לבנון – סולן מצליח המופיע בדרך קבע ברסיטלים ובליווי תזמורות ברחבי העולם ורבים אחרים".