זריקת ההרזיה סקסנדה: עד כמה היא באמת יעילה?

כולם מדברים על פריצת הדרך המרשימה בטיפול בהשמנה, באמצעותה מטופלים נוטלים בעצמם זריקה אחת מידי יום ומתחדשים תוך זמן קצר במשקל בריא ואסתטי יותר. 

אבל האם סקסנדה המהווה כרגע את הזריקה היחידה בישראל שאושרה לטיפול בהשמנה באמת יעילה לכולם? למי אסור לקבל אותה? ותוך כמה זמן באמת יורדים במשקל? 

כך סקסנדה פועלת בגופכם

זריקת ההרזיה Saxenda מכילה חומר פעיל שדומה במבנה ובפעולתו להורמון טבעי שקיים בגוף האדם ושמו GLP-1. הורמון זה מופרש לאחר הארוחה במטרה לקדם את תחושת השובע, כך שהתרופה עצמה צפויה להגדיל ולהאריך את פרק הזמן עד למועד הארוחה הבאה. אלא שזו לא פריצת הדרך היחידה שהשיגה התרופה: מחקרים גילו כי ההורמון החשוב נקשר גם לנוירונים ספציפיים באזור ההיפותלמוס – מרכז הרעב והשובע במוח, שם הוא מווסת את התיאבון לקראת הארוחה הבאה, על ידי בלימת קצב התרוקנות הקיבה ומיתון תחושת הרעב. 

קריטריונים לקבלת מרשם זריקות סקסנדה

סקסנדה כרוכה במרשם ואישור מרופא מומחה בלבד ומותאמת לכל מטופל במסגרת תוכנית אישית ודינמית, שתכלול גם פעילות גופנית והתאמה תזונתית, בכפוף לעמידה בתנאים הבאים:

  • גיל 12 ומעלה
  • מסת גוף (BMI) של 30 ומעלה, המהווה מצב של השמנת יתר חמורה
  • מסת גוף (BMI) של 27 ומעלה, המהווה מצב של עודף משקל ובהינתן גורם סיכון אחד או יותר שקשור להשמנה, כמו סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.  

אז עד כמה התרופה באמת יעילה?

לפי מחקרים שנערכו לגבי יעילותה ובטיחותה של התרופה, נמצא כי זריקות סאקסנדה הביאו להפחתה ממוצעת של 8% ממשקל הגוף (בבדיקת למעלה מ-5,000 מטופלים בסדרת מחקרים עד כה). בהשוואת תוצאות המחקרים בין קבוצת נוטלי הסקסנדה לבין נוטלי תרופת פלסבו, נמצא כי נוטלי הסקסנדה הפחיתו 5% ויותר ממשקלם, חלקם גם למעלה מ-10%. 

מאחר וההתוויה המקורית של סאקסנדה, בדומה לפיתוח סוגים נוספים של תרופות לטיפול בהשמנה, הייתה לטפל בחולי סוכרת, מצאו המחקרים כי התרופה אכן מפחיתה את הסיכון להתפתחות סוכרת. כמו כן, תוצאות הטיפול בזריקה נשמרות לפרק זמן של 3 שנים לפחות, מה שהביא לאישור התרופה כאמצעי לטיפול בהשמנה לטווח הארוך. 

מינון, שימוש ותופעות לוואי

רק רופא מומחה בהשמנה רשאי לקבוע את המינון המדויק בזריקה, כאשר בדרך כלל המינון ההתחלתי יהיה נמוך ויעלה בהדרגה, עד למינון אופטימלי. הזריקה מבוצעת באופן עצמאי מצד המטופלים אחת לשבוע, כאשר מומלץ לבצע אותה באותה השעה אך ללא תלות במועדי הארוחה.

פיקסבי. השמנה

ככל תרופה אחרת, גם לסקסנדה יש תופעות לוואי, אך רובן חולפות תוך מספר ימים או שבועות מתחילת הטיפול ובמופע מתון ביותר. תופעות אלה צפויות להיות בחילות, הקאות, שינויים ביציאות ולעתים היפוגליקמיה (“נפילת סוכר”). 

תופעות קשות יותר יהיו בעיות בעיכול, צרבות, יובש בפה, סחרחורת, עייפות, עלייה בדופק, הפרעות בשינה, שינויים בחוש הטעם או אבנים בכיס המרה. במקרים אלה, ניתן לבצע התאמה דינמית של המינון, שילוב יחד עם תרופות נוספות ואף להפסיק את השימוש בתרופה בהתאם להתייעצות עם הרופא המטפל. מעקב אחר מצבו ובריאותו של המטופל הם כלי חיוני להשגת תוצאות שאינן רק אסתטיות, אלא מביאות לשיפור החיים והבריאות מכאן והלאה תוך הימנעות מנשירה באמצע הטיפול. 

לקבלת מידע נוסף בתחום והיכרות עם כל התרופות המטפלות בהשמנה בישראל, היכנסו לפורטל אוביסיטי-Obesity. 

תגובות

תגובות