לימודי איכות הסביבה – כדי להכיר פתרונות מבוססי-טבע לשינויי אקלים

פתרונות מבוססי-טבע מתחילים להיתפס יותר ויותר כדרכים חשובות לצמצום ההשפעות של שינויי האקלים ולהגנה על המערכת האקולוגית והמגוון הביולוגי.

אם אתם סקרנים לדעת מהם אותם פתרונות מבוססי טבע וכיצד הם מחוללים שינוי, נראה שלימודי איכות הסביבה עשויים להיות המסלול המתאים לקריירה העתידית שלכם.

מהם פתרונות מבוססי-טבע?

פתרונות מבוססי-טבע מתמקדים בפעולות המגייסות את הטבע כדי להגן, לנהל קַיָּמוּת ולשקם מערכות אקולוגיות טבעיות. פעולות אלה נותנות מענה יעיל ומותאם לאתגרים הנוכחיים, כמו שינויי אקלים, בריאות האדם, ביטחון המזון והמים והפחתת סיכוני האסונות. בו בזמן פעולות אלה גם מספקות לבני האדם רווחה ובריאות ויתרונות הקשורים למגוון הביולוגי.

למשל, אפשר לטפל בתופעה של הצפת אזורי החוף כתוצאה מנחשולי סערה ושחיקת החופים, באמצעות פעולות המנצלות את השירותים שמציעה לנו המערכת האקולוגית ולטעת עצים שיחסמו את הגלים. העצים יכולים להפחית את השפעת הסערות על חיי בני האדם ועל הנכסים הכלכליים ובו בזמן לספק גם בית גידול לדגים, לציפורים ולצמחים אחרים התומכים במגוון הביולוגי.

האם פתרונות מבוססי-טבע עוזרים להילחם בשינויי האקלים?

לפי ההערכות, פתרונות מבוססי-טבע יכולים לספק את יעדי הסכם פריז לפיהם, עד 2030 שיעור הפחתת הזיהום יהיה 37%. כיצד ניתן לעשות זאת? 

נטיעת עצים יכולה לטפל במספר בעיות בבת אחת. אחרי הכול העצים סופגים את הפחמן, מונעים את סחיפת האדמה ותורמים למגוון הביולוגי. עם זאת, לא מדובר בפתרון אוטומטי. כלומר, לא כל מה שניטע באדמה יהפוך מיד לפתרון מבוסס-טבע שתורם למגוון הביולוגי. זאת משום שנטיעת עצים שלא שייכים לאזור והם רעילים לבעלי החיים המקומיים, לא תניב יתרונות למגוון הביולוגי.

הבנק העולמי תומך בפרויקטים המשלבים פתרונות מבוססי-טבע

הבנק העולמי תומך בפרויקטים מבוססי-טבע, כשרובם ממוקדים במים נקיים ובניהול סיכוני אסונות. השאיפה של הבנק היא להוסיף פרויקטים שמציעים פתרונות מבוססי-טבע גם בנושאים אחרים. לשם כך, פתח הבנק הכשרה לצוות העובדים שלו, והוא מחויב לטפל בשני המשברים הגלובאליים המצטלבים שחווה היום העולם: משבר האקלים ומשבר המגוון הביולוגי.

שתי דוגמאות לפרויקטים של הבנק העולמי:

  • פרויקט בבורונדי

שטח של גבעות בבורונדי ׳נוקה׳ מהעצים שלו לטובת גידול יבולים חקלאיים. זה גרם לאובדן השליטה בשחיקת הקרקעות באזור. כתוצאה מכך, התרחשו מפולות ושיטפונות בתכיפות גבוהה יותר, ואלה הלכו והחמירו בגלל תדירות הגשמים והבצורות הקשורים לשינויי האקלים. הבנק העולמי תמך בפרויקט לבניית טרסות על הגבעות המשתרעות על שטח של כ-8,000 דונם, תוך שימוש בצמחייה בנקודות הקריטיות, כדי לשלוט על שחיקת הקרקע, להגביר את לחות הקרקע ולהפחית את הנגר. החקלאים נוטעים גידולי עצים, דשא המייצב את הקרקע וגידולי מספוא שנועדו להגן על שכבת הקרקע העליונה ולהפוך את האדמה לפרודוקטיבית יותר לחקלאות. 

  • פרויקט בסרי לנקה

בקולומבו, סרי לנקה, תמך הבנק העולמי בפרויקט חלוצי המשתמש בשטחי קרקע לחה (ביצות) עירוניים, כבפתרון מבוסס-טבע. הביצות מפחיתות את הסיכון לשיטפונות כי הן מחזיקות את עודפי המים, אלא שיכולת החזקה זו ירדה במהלך עשר שנים בכ-40%. במקביל, גברה הפגיעות של תושבי העיר להצפות בגלל שינויי האקלים ועליית פני הים.

 

 

הפרויקט השתמש בתשתיות ירוקות ואפורות כדי לשקם את שטח הביצה וכדי להגן ולשמור על שלמותה ההידראולית. פעולות אלה סייעו לתושבים כי הם הפחיתו את הסיכון להצפות וסיפקו איכות חיים טובה יותר. אזורי הביצה גם מרחיקים פחמן ומווסתים את האקלים המקומי, ובכך גם מסייעים להפחתת השימוש במיזוג אוויר באזורים אלה. הפרויקט עצמו שיפר את איכות המים ואת הטיפול בשפכים, והפך את אדמת הביצות של העיר לשמורת טבע של חיות בר.

המאמר נכתב באדיבות האתר https://sustainabilitystudies.net/

תגובות

תגובות