כנס ייחודי בנושא הכשרות הקיבוצים שהוקמו בכפר סבא בשנות ה-20-40 למדינה יתקיים בעיר בשבוע הבא ויחשוף את 13 הקיבוצים שהוכשרו והוקמו ממש פה
בשבוע הבא, יום שלישי 12/11, יתקיים בכפר סבא כנס ייחודי בהובלת מוזאון כפר סבא ובשיתוף התנועה הקיבוצית, יד יערי, יד טבנקין, הטלוויזיה הקהילתית כפר סבא והעמותה לטיפוח מורשת כפר סבא – אשר יעסוק בהכשרות הקיבוצים שהוקמו בעיר בשנות ה-20-40 למדינה.
כפר סבא הייתה מרכז להכשרות גרעיני קיבוצים לפני עלייתם על הקרקע. לתופעה של “קיבוץ במושבה” הייתה תרומה מרכזית להתפתחות היישובית, החברתית והכלכלית של המושבות בתקופת המנדט הבריטי. התארגנות זו הקיפה חלק ניכר מציבור הפועלים במושבות, ואלפים מהם לאחר ההכשרה וההתגבשות במסגרת שיתופית, מצאו את דרכם להתיישבות עצמאית. כ-13 קיבוצים הוקמו בהכשרות כפר סבא ו-11 מהם עלו על הקרקע בהם: רמת הכובש, דן, חפץ חיים ועוד.
“כפר סבא ייחודית מכמה סיבות: מספר רב של קיבוצים הוקמו כאן בעיר, 13 במספר, מדרום ועד צפון התחילו כאן ואחרי ההכשרה עלו על הקרקע”, מסביר ברוך בר סלע, מתנדב בטלוויזיה הקהילתית של כפר סבא, שיזם הפקה של שלושה סרטים אודות הכשרות הקיבוצים שהיו בעיר. “גרעיני ההכשרות היו דומיננטיים במושבה הקטנה והייתה להם השפעה רבה על התפתחות הקהילה בעיר”.
הכנס יתקיים באודיטוריום בית ספיר, ברחוב ירושלים 35 כפר סבא. במעמד ראש העיר רפי סער, ד”ר דני אשר מהעמותה לטיפוח מורשת כפר סבא, מנהל יד יערי ד”ר עומר עינב, מנהלת ואוצרת מוזאון כפר סבא ירדנה ויזנברג וד”ר מרדכי נאור, עיתונאי וסופר, מפקד גלי צה”ל לשעבר, שזכה בפרס סוקולוב על מפעל חיים וכתב עשרות רבות של ספרים על ההיסטוריה בארץ ישראל.
“קיבלנו את הסרטים המרשימים והמרתקים שיצר ברוך בר סלע והחלטנו לקיים כנס בנושא”, מוסיפה ירדנה ויזנברג. “יצרנו קשר עם התנועה הקיבוצית, שנרתמה לעניין מיד וחיברה אלינו את שני מרכזי המחקר והארכיונים של התנועה: יד טבנקין ויד יערי. בנוסף אליהם פנינו לעמותה החדשה למורשת כפר סבא, ופרופ’ איציק גרינברג הצטרף לצוות התוכן, ואני מזמינה את תושבי העיר להגיע לכנס המרתק שיכלול רב שיח עם חברי קיבוצים עירוניים בני העיר”.