מאת: אירית מרק
בנוסף, אושר תקנון חדש למפעל המים. הוועד הממונה יסיים את תפקידו.
ביום שני האחרון אושר תקנון חדש למפעל המים. התקנון יאפשר סיום כהונת הוועד הממונה בראשות מוטי דלג׳ו שמונה ב-2020.
מהלך זה היה פרי של שיתוף פעולה בין ראש העיר, רפי סער, לפעילים החברתיים ערן ורנר ואתי בוים, בסיוע רשמת האגודות השיתופיות והיועץ המשפטי של העירייה.
נזכיר כי על הוועד הממונה הוטלה משימה להכין פנקס בוחרים ולתקן את תקנון האגודה והיה עליו לסיים עבודתו בתוך שנתיים.
עם זאת שיקולים פוליטיים והתנגדויות שונות לא אפשרו לוועד לסיים מלאכתו. כך למשל כבר בינואר 2022 כשביקש היושב ראש דלג׳ו לקיים דיון עם חברי המועצה על תיקון התקנון ביקשה חברת המועצה עדי לוי סקופ להוריד הנושא מסדר היום באופן גורף. ״אני חוזרת על הבקשה שלי להוריד את זה מסדר היום ולא לשמוע ולא להקשיב בשלב הזה. כי צריך לשמוע בלב פתוח ובנפש חפצה, ובנסיבות הנוכחיות, ספק רב אם התנאי הזה מתקיים. ולכן אני מבקשת שוב להוריד את זה מסדר היום ולא להעלות את זה לשום דיון ולא לשמוע את זה. כי זה לא מקיים את התנאים המקדמיים״.
וכך, תקופת כהונתו של הוועד הוארכה שוב ושוב, כשגורמים פוליטיים מונעים כל ניסיון להביא להסכמה על שינוי התקנון.
בשנת 2022 הוגשה עתירה לבג”ץ על ידי עו״ד ראובן חן ו-54 תושבים בדרישה לבטל התקנה הקובעת שמועצת העיר היא אסיפת המורשים של האגודה.
העתירה נמחקה אחרי כשנתיים בחודש מאי האחרון, ובינתיים הוועד הממונה המשיך לכהן קרוב לחמש שנים.
בתשובה לעתירה בחרה רשמת האגודות השיתופיות לקדם מתווה לניהול מפעל המים שישלב נציגים ממועצת העיר, עובדי עירייה, ונציגים ממשרד הכלכלה בדומה לתאגידים עירוניים.
הפעילים החברתיים ערן ורנר ואתי בוים, התנגדו להצעה זו והציעו מתווה חלופי המבוסס על דירקטורים חיצוניים בלבד מקרב תושבי כפר סבא. מתווה זה גובש בהסכמת ראש העיר, רפי סער ואפשר להביא תקנון מוסכם שמחזיר השליטה במפעל המים לתושבים עצמם.
למרות שהושגו הסכמות רחבות לקראת הדיון במועצה, פעלה סיעתה של הדר לביא ברגע האחרון להציע נוסח חלופי שלא תאם ההסכמות שהתגבשו, אך ניסיון זה לא התקדם ולא הובא לדיון בישיבה.
לבסוף, התקנון שהוסכם מראש אושר פה אחד, ומפעל המים עובר לניהול של דירקטורים חיצוניים שכולם תושבי העיר.
ערן ורנר התייחס למהלך ואמר: “הוועד הממונה נבחר לכהונה בת שנתיים לצורך תיקון התקנון והסדרת בחירת ההנהלה, אך במשך למעלה מארבע שנים לא הצליח להשלים גיבוש תיקון התקנון. משנדחתה העתירה בבג”ץ, בחרנו לפעול במרץ לשם השגת ההסכמות הנדרשות בשיתוף פעולה עם ראש העיר, רשמת האגודות, היועמ”ש וכן בשיתוף פעולה עם מרבית סיעות המועצה.
“אנו גאים בתוצאה הסופית שמאפשרת למפעל המים לפעול לטובת תושבי כפר סבא בלבד, בניהול חיצוני מקצועי ובלתי תלוי של דירקטורים תושבי העיר כפר סבא”.