הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) הוא חיידק נפוץ למדי במערכת העיכול של בני אדם. לרוב הוא לא מזיק, אבל במצבים מסוימים הוא עלול לגרום לפגיעה קשה במערכת החיונית ואפילו לנכות. כאן בעמוד תמצאו מידע רלוונטי לגבי החיידק, הגדרת הנכות בעקבות פגיעה ממנו וגם טיפולים אפקטיביים.
מה מאפיין את חיידק ההליקובקטר פילורי?
חיידק ההליקובקטר פילורי התגלה בשנות ה-80 של המאה הקודמת. מאז למדנו עליו הרבה, בעיקר מפני שהוא שכיח מאוד – ניתן למצוא אותו בקיבה של 3 מכל 5 אנשים בוגרים!
לחיידק צורת ספירלה וזה גם מקור השם ("הליקו" = ספירלה). הצורה הזו מאפשרת לו לחדור אל רירית הקיבה ולמצוא שם מחסה מפני התאים של מערכת החיסון שלנו. רוב בני האדם שנושאים את החיידק בקיבה לא סובלים ממנו, אבל יש גם אנשים רגישים אליו ואצלם עלולות להיווצר מצוקות קשות. בהקשר זה כדאי לדעת שגם אצל אנשים רגישים כשיש בקיבה הליקובקטר פילורי טיפול אפקטיבי משפר את המצב במידה ניכרת.
הנזקים שעלול לגרום החיידק
הנוכחות של חיידק הליקובקטר פילורי בקיבה עלולה להוביל לתחושת צריבה בבטן, כאבי בטן (ובמיוחד כשהקיבה ריקה), בחילות, תחושת נפיחות ואובדן תיאבון. תסמינים חמורים יותר שכבר מחייבים הגעה מידית לרופא הם כאבי בטן עזים או כאלה שנמשכים פרק זמן ארוך, קושי לבלוע, צואה דמית או בצבע שחור והקאות עם דם או בצבע שחור. בכל מקרה כזה של נזק כתוצאה מהנכוחות בקיבה של הליקובקטר פילורי טיפול מהיר הוא קריטי על-מנת למנוע סיבוכים קשים אפילו יותר.
הסיבוכים שעלולים להיגרם בגלל חיידק ההליקובקטר פילורי
הקיבה והמעי הדק מוגנים ע"י רירית. אם ההליקובקטר פילורי פוגע ברירית, התוצאה עלולה להיות פצע פתוח בגלל החומצה שבקיבה. פצע פתוח כזה, שנקרא כיב, עלול להופיע גם בחלק הפנימי של הקיבה וגם בחלק העליון של המעי הדק. הכיבים מייצרים כאבי בטן צורבים מאוד, ובמיוחד בין ארוחות ובשעות הלילה.
סיבוך נוסף הוא גסטריטיס – דלקת בציפוי הקיבה. לפעמים הגסטריטיס מופיע בבת אחת ולפעמים הוא מתפתח בהדרגה. בנוסף זיהום בהליקובקטר פילורי הוא אחד מגורמי הסיכון של סרטן הקיבה.
באילו מקרים מוכרת נכות על רקע פגיעה של חיידק ההליקובקטר פילורי?
דלקת כרונית של הקיבה עשויה להוביל לקביעת אחוזי נכות מצד המוסד לביטוח לאומי. כמובן שגם במקרים אלה של נזק בגלל הליקובקטר פילורי טיפול מתאים הוא חובה. שיעור הנכות מושפע ממידת ההפרעה של המחלה לתפקוד הכללי ובפרט ליכולת להתפרנס, וכן מחומרת הסימפטומים. הגבלה ניכרת של התזונה עקב פעילות החיידק מגדילה אף היא את הסיכוי להכרה בנכות. תביעת נכות חייבת לכלול אבחון רלוונטי ובדיקות כמו גסטרוסקופיה, ביופסיה ועוד.
האם במקרה של פגיעה מצד הליקובקטר פילורי טיפול יכול לשנות את המצב?
כאמור גם אצל אנשים רגישים שסובלים מהנוכחות בקיבה של הליקובקטר פילורי טיפול יכול לשנות את המצב לטובה. לרוב הטיפול יכלול 2 סוגים של אנטיביוטיקה, כדי למנוע מהחיידק החכם לפתח עמידות בפני סוג אחד בלבד של אנטיביוטיקה. בנוסף נעשה שימוש בתרופות שמונעות ייצור חומצה בקיבה, למשל באמצעות חוסמי היסטמינים או בעזרת מעכבי משאבות פרוטוניום. כמו כן יש תרופות שמגנות על הקיבה מפני החומצה.