כל מדינה ריבונית רשאית להחליט מי מורשה להיכנס לתחומיה ומי לא. בטח במדינה כמו ישראל, בה יש בעיות רבות מסוגים שונים בנושא הקשורים בעיקר לביטחון אך גם לענייני אנשים המגיעים לעבוד בארץ ללא אישור, ישנם סירובים רבים לכניסה לשטח המדינה. במקרים מסוימים החוק מגדיר את הנושא באופן חד-משמעי ויש צדק והיגיון רב בסירוב הכניסה לארץ. אך קיימים גם לא מעט מקרים, בהם סיבות הסירוב לא מסתדרות עם שום היגיון בריא וניסיונות שונים לעזרה נתקלים באטימות מוסדית מובנית. אז מה באמת עומד מאחורי סירובי הכניסה הרבים לישראל ואיך אפשר לעזור במקרים מיוחדים? כל התשובות בפנים.
מה באמת עומד מאחורי סירוב כניסה לישראל?
כולנו יודעים איפה אנחנו חיים ומה המצב הביטחוני ששורר ושבאיזשהו מקום תמיד שרר במדינה כמו שלנו. אך הסיבות הביטחוניות הן לא הסיבות היחידות שבגינן אזרחים זרים רבים מוצאים את עצמם מסורבי כניסה לארץ הקודש. אך עוד לפני שאנחנו נכנסים לסיבות השונות שיכולות להוביל לסירוב, חשוב להבין מי מקבל סירוב כניסה לישראל. אפשר לחלק את אותם אנשים ל-2 סוגים בצורה הבאה:
- אזרחים זרים שכבר נחתו בארץ – ישנם זרים רבים ממדינות שונות בעולם שכבר נחתו בנמל התעופה בן גוריון, ירדו מהמטוס, אך בעת ניסיון כניסתם לארץ הם מסורבים להיכנס. לרוב, אותם אנשים ישלחו למעין מתקן ייעודי של רשות ההגירה, שם הם ישהו עד שתימצא להם טיסה עליהם יוכלו לעלות בשביל לשוב לארצם.
- אזרחים זרים שהגישו בקשה רשמית מחו"ל – הסוג השני של האנשים שמקבלים סירוב, הם לרוב זרים שאינם אזרחי המדינה אך הגישו בקשה רשמית ממדינת המוצא שלהם לאשרת כניסה – וסורבו. במקרה זה, הם לפחות יוכלו לנסות ולפתור את הבעיה בצורה משפטית מבלי הצורך לטוס הלוך וחזור ולחוות את התחושה הפחות נעימה של סירוב כניסה בפועל.
האם מדובר בשיקולים ביטחוניים, פוליטיים או חברתיים?
אז לאחר שהבנו מי הם אותם אנשים שבדרך כלל מקבלים סירוב כניסה לישראל, בואו ננסה להבין כמה מהסיבות המרכזיות שבגינן אותם סירובים מגיעים. הנה כמה מהעיקריות שבהן:
- שיקולים ביטחוניים – סירובי כניסה רבים קשורים באופן טבעי לשיקולים ביטחוניים כאלה ואחרים בנוגע למודיעין שהתקבל וכדומה. כאשר קיים חשד ביטחוני או פלילי בקשר לאדם מסוים, רוב הסיכויים שהמדינה לא תיקח את הסיכון לגביו ולא תאפשר לו להיכנס לשטחה.
- הגעה ממדינות עוינות – ישנן מדינות שונות שמודגרות כמדינות עוינות או אויב. אנשים שמגיעים לישראל מאותם מדינות בדרך כזו או אחרת, יעוררו את החשד של אנשי הביטחון והגבולות באופן אוטומטי.
- הגעה למטרות עבודה – בעיקר אזרחים זרים שאינם מחזיקים באשרות עבודה או שהייה בישראל, וקיים חשד שהם מגיעים למטרות של עבודה לא חוקית בארץ.
- כוונות חשודות – כאשר הכוונות של האדם אינן ברורות, או שהוא אינו מצליח להסביר או להראות אישורים עדכניים לשהייה או למטרת הביקור, קיים סיכוי לסירוב כניסה לישראל.
- שהייה בלתי חוקית בעבר – אנשים אשר גורשו או סורבו כניסה כבר בעבר ומנסים להגיש בקשה או להיכנס פעם נוספת.
- החלטה מנהלתית – לעיתים, הסירוב יכול להתקבל על סמך שיקול הדעת של פקידי משרד הפנים. בין אם מדובר במקרים צודקים ובין אם מדובר במקרים של אטימות וחוסר היגיון (כמו למשל במקרים של אנשים המגיעים ממדינות שלא מצריכות ויזה לכניסה לארץ).
האם עורך דין מומחה יכול לעזור ואיך?
כמובן שכולנו בתור אזרחי המדינה, רוצים שהאנשים שאמונים על ביטחון הגבולות והמדינה יעשו את עבודתם נאמנה בכדי לשמור על הביטחון של כולנו. אך לפעמים ובמיוחד במקרים של בני או בנות זוג אשר מגיעים להתאחד עם הקרובים והקרובות שלהם בארץ – מתרחשים מקרים לא נעימים ואפילו שוברי לב. מקרים אבסורדיים בהם אחד מבני הזוג נתקלים בסירוב כניסה לישראל והאיחוד – מתבטל או נדחה למועד לא ידוע.
הסיכוי הטוב ביותר לשנות החלטה שכזו ואף לנהל את בקשת אשרת השהייה בצורה חכמה מראש – היא להיעזר בייצוג וליווי של עורך דין המתמחה בתחום ההגירה. עו"ד מנוסה שמכיר את התחום וראה כבר את כל המקרים האפשריים, יוכל קודם כל לנסות ולשפר את המצב הקיים ומעבר לכך – לשנות החלטה על סירוב כניסה לישראל.