מזונות ילדים: כל מה שחשוב לדעת על החישוב וההסדרים

תשלום דמי המזונות נועד כדי להבטיח את מילוי צרכי הילדים המשותפים של בני זוג, לאחר פרידתם. הכסף הזה הוא סכום המשולם בקביעות על ידי הורה אחד ומועבר אל ההורה השני, מדי חודש, כאשר אופן חישובו יכול להשתנות בין משפחה למשפחה – אך ייעודו הוא אחד: תמיכה בילדים החל מלידתם עד גיל 18 ובמקרים מסוימים אפילו לאחר שהילדים מגיעים לגיל הזה.

שוחחנו עם עורך הדין עודד וולף כדי להבין באיזה אופן מחושב גובה מזונות ילדים, איך לתבוע הגדלת מזונות כאשר הסכום שנקבע איננו מספק וכיצד להתמודד אם יש צורך בתמיכה נוספת מהצד השני, כאשר מדובר בילד עם צרכים מיוחדים.

מהם מזונות ילדים?

הייעוד של דמי המזונות הוא לממן את ההוצאות הנדרשות לקיום צרכי הילדים ותמיכה כלכלית בהם והם משולמים מהורה אחד להורה השני.

איך נקבע סכום דמי המזונות?

הסכום לתשלום יכול להשתנות ממשפחה למשפחה, כאשר הערך הקובע הוא טובתם של הילדים ובית המשפט מפעיל שיקול דעת בהקשר זה, כדי שאיכות חייהם של הצאצאים המשותפים לבני הזוג שנפרדו לא תיפגע בעקבות הפרידה, עד כמה שניתן.

בשל כך, גובה התשלום ישתנה בהתאם לגילם של הילדים, צרכיהם היום-יומיים כמו גם ארוכי הטווח, ההפרש בין ההכנסות של ההורים והסדרי השהות של הילדים. לצורך העניין, ככל שאצל הורה אחד יש יותר הוצאות חודשיות על צרכי הילדים, בשל העובדה שהם מתגוררים עמו ונמצאים עמו זמן ממושך יותר, כך עשוי לגדול הסכום החודשי של דמי המזונות אשר יועבר אליו.

מזונות לילדים עם צרכים מיוחדים

הורים לילדים שמתמודדים עם נכויות או צרכים מיוחדים מכל סוג, שמצריכים הוצאות שוטפות גבוהות מהסטנדרט של בני גילם, יזדקקו לתמיכה כלכלית נוספת כדי לממן טיפולים רפואיים קבועים, עלויות של חינוך במוסדות ייעודיים, צרכים סיעודיים והוצאות משתנות אחרות שהיקפן גדול יותר בהשוואה לאלו של ילדים שאינם בעלי צרכים מיוחדים.

כדי לקבוע את סכום דמי המזונות במקרים כאלה, בית המשפט יפעיל שיקול דעת בהתייחס למכלול הצרכים של הילד, נוסף על בדיקת היכולת הפיננסית של ההורים ויחס ההכנסות שלהם, ובהחלט ישקלל במערכת השיקולים שלו גם את הקצבאות שמקבלים ההורים בגין אותם צרכים, על מנת שכל צרכי הילד ימולאו.

 

מתי סכום המזונות הבסיסי יכול לעלות ואיך ניתן לתבוע זאת?

חשוב להדגיש כי במצב שבו ההורים מגיעים ביניהם להסכמה באשר לסכום גבוה מהרגיל של דמי מזונות, מעבר לסטנדרט – וגובה התשלום המוסכם מבטא את טובת הילד, הם רשאים לפנות לבית המשפט כדי לעגן זאת בהסכם.

בנסיבות אחרות שבהן דמי המזונות משולמים בסכום קבוע, אך עולה הצורך בהגדלתם באופן חד פעמי או בקביעות וההורה המשלם את המזונות אינו מסכים לכך – ההורה המשמורן יכול להגיש תביעה להגדלת הסכום.

אלו יכולים להיות מקרים כמו טיפולים רפואיים יקרים שהילד נזקק להם, טיפולים פסיכולוגיים או התפתחותיים שמצריכים הוצאות כספיות גבוהות מהרגיל, או אפילו מצב שבו מדובר בהורה שהכנסתו החודשית גבוהה מאוד  – וילדיו הורגלו לרמת חיים גבוהה, כאשר ההורה המשמורן אינו מעוניין לרדת ברמת החיים שהוענקה לילדים עד לפרידה ובשל כך הוא תובע דמי מזונות מוגדלים.

כדי שבית המשפט יקבל את התביעה ויאשר הגדלה של דמי המזונות, על הצד התובע להציג ראיות התומכות בצורך להגדלתם, קרי אישור לצורך בטיפול רפואי או פרא-רפואי מסוים, לדוגמה, מה שיחזק את טענותיו ועשוי להצדיק את הגדלת סכום המזונות, בעיניי בית המשפט.

באילו מקרים לא משלמים מזונות ילדים?

תשלום דמי מזונות הינו חובה עד שהילדים מגיעים לגיל 18 או לשלב הגיוס/שירות לאומי (המוקדם מביניהם) ואז בדרך כלל יופחתו דמי המזונות לשליש עד סיום השירות הלאומי/גיוס לצה"ל.

וזאת משום שלמרות הגעתו של הילד לגיל בגרות הוא עדיין  איננו עצמאי לחלוטין וממשיך להתגורר בבית אחד ההורים ועדין זקוק לתמיכתם.

בנוסף, מקרים בהם ההורה המשמורן שמקבל לידיו את דמי המזונות, אינו מאפשר להורה המשלם לקיים קשר סדיר עם הילדים ואינו עומד בהסדרי הראייה, יכולים להוביל לשינוי שייקבע על ידי בית המשפט שייתכן ויפחית או יבטל את תשלום דמי המזונות.

הסדרי שהות משותפת שבמסגרתה ההורים נושאים בהוצאות גידול הילדים באופן יחסי להכנסות שלהם, כאשר הילדים מתגוררים באופן שווה אצל שני הצדדים, יכולה גם היא להפחית או אפילו לבטל את תשלום דמי המזונות כדי "לאזן את המשוואה".

 

חזרה למדור משפטים

תגובות

תגובות