במרכז יה"ל כפר סבא, המופעל על ידי עמותת איכות בשיקום, הסתיימה לאחרונה קבוצה שליוותה ילדי מתמודדי נפש

ליווי קבוצת ילדי מתמודדי נפש: מקום לביטוי רגשי ושותפות במסע

בני משפחותיהם של אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים נתקלים לא פעם באתגרים רגשיים ומורכבים. הם חווים תחושות של בדידות, קושי בהבנה ובתמיכה הדדית, ולעיתים גם תחושת ניכור כלפי הסביבה. כשמדובר בילדים של מתמודדים, האתגרים יכולים להיות גדולים יותר. הם נדרשים להתמודד עם רגשות עמוקים של כעס, תסכול ותחושת נטישה, וחוסר אונים לגביי היכולת להביע את הרגשות הללו.

במרכז יה"ל כפר סבא, המופעל על ידי עמותת איכות בשיקום, הסתיימה לאחרונה קבוצה שליוותה ילדי מתמודדי נפש. הקבוצה, שהפגישה בין 15 משתתפים בגילאי 23 עד 48, פעלה במשך 15 מפגשים רצופים, אחת לשבוע. בין המטרות היו לספק להם מרחב תומך לביטוי רגשי, ושיתוף בחוויות ההתמודדות עם רגשות מורכבים. המשתתפים מצאו בקבוצה מרחב בטוח לשיתוף בעולמם הפנימי, וכן למידת דרכי התמודדות עם המציאות בה הם חיים מאז היותם ילדים.

במהלך המפגשים, המשתתפים שוחחו על דפוסי התנהגות כמו הרצון להיות בסדר תמיד, להשלים עם המצב ולחמול על ההורה המתמודד. העיסוק בכעס היווה נקודה משמעותית בתהליך הקבוצתי. על מנת לחבר את המשתתפים לרגש זה, ניתנה להם הנחייה "צלמו את הכעס שלכם". בתחילה, התקשו המשתתפים להבין איך ניתן לצלם כעס, אך כאשר הביטו יחד בתמונות שצילמו, הם הצליחו להתבונן פנימה ולזהות את הרגש שעד אז היה מודחק. פעילות זו פתחה פתח לשיח על הנושא ולהכרה בכעסים כלפי ההורה המתמודד, כמו גם כלפיי ההורה הבריא שלא הגן עליהם, ועל המשפחה המורחבת . השיח הפתוח איפשר זיהוי אמונות יסוד משותפות שעסקו בהסתכלות שלילית על החיים, כמו "החיים קשים", "אין על מי לסמוך" ועוד.

אחת המשתתפות בקבוצה, שיתפה את חוויותיה בעקבות אשפוז אמה שאירע בזמן מפגשי הקבוצה. הקבוצה הציעה לה תמיכה רגשית רבה, והחיבור שנוצר בין המשתתפים הפך את המפגשים למקום שבו כל אחד מהם הרגיש שהוא לא לבד במסע. רגע משמעותי נוסף היה המפגש עם מזי, שגרירה מפרויקט "השגרירים של משפחות", שהינה בת לאם מתמודדת. מזי שיתפה את סיפורה האישי, שהכיל התמודדות עם פחדים וכאבים, אך גם הציג כוחות . סיפורה של מזי היווה השראה עבור המשתתפים.

המשתתפים עשו שימוש נרחב בכלים יצירתיים ומגוונים, כגון צילום, ציור ועבודה עם פלסטלינה, שתרמו לביטוי רגשי עמוק. יצירותיהם, שייצגו את משמעות הקבוצה עבורם, לא רק במילים אלא גם בדימויים מוחשיים, שיקפו את הכמיהה לילדות נטולת דאגות והפכו את הכאב והרגשות לשיח פתוח ומשחרר בתוך הקבוצה.

עמותת איכות בשיקום  מפעילה שבעה מרכזי ייעוץ למשפחות מתמודדים בערים: ראשון לציון, חדרה, כפר סבא, ירושלים, אשקלון, חיפה ואשדוד. בנוסף, העמותה מפעילה מסגרות שיקום בקהילה, כולל הוסטלים, דיור מוגן ותעסוקה נתמכת.

תגובות

תגובות