המאבק בזיהום האוויר עולה שלב: ציוד לשריפת פסולת יוחרם

שר הביטחון ישראל כ”ץ הודיע על פרסום תיקון לצו הביטחון שיאפשר החרמה מיידית של רכבים, משאיות וציוד המעורבים בשריפות פסולת פיראטיות. יו”ר פורום רשויות קו התפר וראש העיר כפ״ס רפי סער, בירך: “החרמה מיידית של רכבים וציוד פוגעת ישירות בכדאיות הכלכלית של שריפות הפסולת ועשויה ליצור הרתעה אמיתית”.

מדובר במהלך תקדימי של משרד הביטחון, שנעשה בעקבות דיון חירום שנערך לפני כשלושה שבועות (18.12.25) ביוזמת ראש העיר מודיעין-מכבים-רעות ויו”ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס. בדיון השתתפו שר הביטחון ישראל כ”ץ, שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ, וראשי רשויות מאזור קו התפר.

במהלך הדיון הוצגה תמונת מצב חמורה של זיהום אוויר מתמשך כתוצאה משריפות פסולת פיראטיות בשטחי יהודה ושומרון. המשתתפים קבעו פה אחד כי לא מדובר רק במפגע סביבתי, אלא באיום על הביטחון הלאומי של מדינת ישראל.

בהמשך לכך התקבלה החלטה במשרד הביטחון לקדם תיקון לצו הביטחון, שיאפשר החרמה מנהלית מיידית של משאיות, רכבים וציוד המשמשים לשריפת פסולת ולהשלכתה באופן בלתי חוקי ללא צורך בהליך משפטי ממושך. התיקון קיבל את אישור משרד המשפטים, והצו צפוי להיחתם בימים הקרובים על ידי מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט. האכיפה תחל מיד לאחר מכן.

שר הביטחון ישראל כ”ץ אמר: “ההחלטה להגדיר את שריפות הפסולת כאיום על הביטחון הלאומי לא הייתה הצהרה, אלא התחייבות לפעולה. תיקון צו הביטחון נותן לגורמים בשטח שיניים אמיתיות לפעול נגד מי שמזהמים ומסכנים את אזרחי ישראל. נפגע באמצעי הביצוע, נשלול את הרווח הכלכלי ונייצר הרתעה ברורה. לא נאפשר מציאות שבה אזרחי ישראל נושמים רעל”.

גם ראשי הרשויות בקו התפר בירכו על המהלך. יו”ר פורום רשויות קו התפר וראש עיריית כפר סבא, רפי סער, אמר:
“אני מברך על החלטת משרד הביטחון, מדובר בשינוי כיוון הכרחי. החרמה מיידית של רכבים וציוד פוגעת ישירות בכדאיות הכלכלית של שריפות הפסולת ועשויה ליצור הרתעה אמיתית. עם זאת, לצד האכיפה המדינה חייבת לקדם פתרונות עומק ובראשם הקמת אתרי התמנה מוסדרים. רק שילוב של אכיפה נחושה והחלטות מדיניות יאפשרו לעצור את הטרור הסביבתי ולטפל בשורש הבעיה”.

יו”ר מרכז השלטון המקומי וראש העיר מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, הוסיף:
“זהו צעד חשוב ראשון שהופך הצהרות למדיניות בשטח. לראשונה המדינה עושה שימוש בכלי ביטחוני מנהלי כדי להילחם בטרור סביבתי שפוגע יום־יום בתושבים. נמשיך לעקוב ולוודא שהאכיפה אכן מתבצעת, שהחרמות יוצאות לפועל, ושהעבריינים מרגישים את ההשלכות באופן רציף ולא חד-פעמי”

תגובת אזרחים למען אוויר נקי להודעת שר הביטחון ישראל כ"ץ על תיקון צו הביטחון כדי לאפשר החרמה של רכבים וציוד המשמשים לשריפת פסולת ביהודה ושומרון: "החלטת שר הביטחון לאפשר החרמה של רכבים וציוד המשמשים להובלת פסולת ביהודה ושומרון היא צעד בכיוון הנכון, אך ללא אכיפה מדובר במהלך הצהרתי בלבד. בפועל, אין כיום גורם ייעודי שאוכף עבירות פסולת באזור, ויחידת הפיקוח של המנהל האזרחי כמעט שאינה עוסקת באכיפה סביבתית.

האחריות כעת מונחת לפתחו של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. בתקציב המדינה לשנת 2026, שאושר בממשלה, לא הוקצה כסף לחיזוק האכיפה הסביבתית. בלי הקצאת כוח אדם ייעודי ונוכחות בשטח, לא ניתן יהיה לממש את הצו.

אם הממשלה רצינית בכוונתה למגר את שריפות הפסולת, על שר האוצר לתקן את התקציב ולהקצות משאבים להקמת יחידת אכיפה ייעודית כנגד מפגעי פסולת ביהודה ושומרון, לפני העלאתו להצבעה בכנסת. אי אפשר להגדיר שריפות פסולת כאיום על הביטחון הלאומי בלי לתקצב את המאבק בתופעה".