שי אלבו, יו”ר ועד הפקחים מהרצליה, מוביל מאבק ארצי “אנו דורשים הגנה משפטית כנגד תביעות שתובעים אותנו האזרחים”

שי שמואל אלבו, מפקח ( פקח), בעיריית הרצליה, נבחר ליו”ר הוועד הארצי לפני שנתיים ועובד מזה 14 שנה בעיריית הרצליה. 

אלבו, מפקח מוערך מאוד, מנסה להוביל מאבק ארצי במספר פרמטרים. 

בראיון מיוחד לפורטל השרון פוסט הוא מסביר כי התארגנות המפקחים הארצית שהוקמה נועדה לעשות סדר בכל נושא הפיקוח ברשויות המקומיות בארץ, בסיוע של ההסתדרות מול המרכז לשלטון מקומי ומשרד הפנים.

“אנחנו מותקפים על בסיס יומי בכל רחבי הארץ אם זה בתקיפות מילוליות תקיפות פיזיות פגיעה ברכוש של מפקחים פגיעה בציוד ורכבים של הפיקוח וכדומה”, סביר אלבו “אנו דורשים מתן הגנה משפטית כנגד תביעות פרטיות/פליליות שתובעים אותנו האזרחים מתוקף עבודתנו, לרוב מדובר בתביעות קנטרניות כדי לגרום לנו לסחבת משפטית כנקמה על רישום דו”ח או דברים הקשורים לעבודה. ולאחרונה אנו עדים לתופעה חדשה של ‘שיימינג’ ברשתות החברתיות”. 

לדבריו “אנו המפקחים מקבלים את הסמכויות מראש העיר”

“תפקיד המפקח הוא אחד הנחוצים על-מנת לסייע באכיפת החוק ושמירה על הסדר הציבורי, לרווחת הציבור ולשירותו בשם הרשות המקומית וכנציגה, אך מי שומר עלינו? נושא ההגנה המשפטית לוקה בחסר לנוכח זאת שמפקחים, מתוקף עבודתם, נתבעים בתביעות אישיות/אזרחיות תביעות קנטרניות, פוגעים ברכוש פרטי של המפקח (בעיקר רכבים: פנצ’רים בגלגלים, שפיכת חומצה, ניפוץ מראות, שמשות ופנסים וכו’). שלא לדבר על תקיפה פיזית, מדוע כשאזרח תוקף שוטר הוא נאזק במקום ומובל אחר כבוד למעצר ואילו המפקחים נדרשים להגיש תלונה בתחנה ולאחר זמן לא רב התלונה נסגרת מחוסר עניין לציבור. גם אנו לובשי מדים!”. 

דבריו, הגדרת תפקיד המפקח תחת סקטור הפקידים הינה בדיחה עצובה ביותר. “כיצד ניתן להשוות בין פקיד הנמצא תחת קורת גג במבנה ממוזג ולו חדרי שירותים זמינים, מטבחון, שתיה חמה, שתיה קרה ועוד, למפקח העובד ברחוב ברוח ובקור, בשמש ובחום, בשרב ובחמסין, בגשם, בשלג, בשעת בוקר מוקדמת או בשעת לילה מאוחרת, ביום חול שבת או חג ?”.

“המפקחים נדרשים לעבוד במשמרות כאשר השכר השעתי המשולם אינו שונה בבסיסו משכרם של העובדים האחרים שאינם עובדים במשמרות. כמו כן המפקחים נדרשים לעבוד בשבתות ובערבי -שבת כאשר כל האחרים מסבים לארוחת השבת עם משפחותיהם, בחגים וערבי חג, בכיפור, בערב יום העצמאות, בחול המועד סוכות, פסח ול”ג בעומר, וכמו-כן בפגרות מרוכזות של הרשויות, כיוון שלא ניתן להשאיר את הרשות ללא פיקוח ושמירה על הסדר הציבורי”. 

“הכיסוי הביטוחי אינו תואם את המציאות ואינו מכסה בצורה הולמת את הסיכון בו נתונים המפקחים במהלך עבודתם. אותו ביטוח ניתן למפקח המסכן את חייו בכניסה לבית עם פורצים או ברחוב מול אזרח זועם כמו למזכירה/פקידה/סייעת בגנים וכו'”.

“את מה שהבינו כבר מזמן במשטרה טרם הפנימו ברשויות. לשוטר אסור לטפל באירוע כלשהו קל כחמור כאשר הוא לבדו. המפקח נשלח ביודעין בגפו למשימות שגרתיות ואירועים חריגים. דרשנו מהמרכז לשלטון מקומי שהמפקחים יועסקו ישירות דרך הרשות כעובדי רשות ושיפסיקו עם צורות העסקה שונות כמו מפקחים העובדים דרך קבלן, חברה עירונית, חוזים אישיים. צורות העסקה אלה פוגעות בסמכויות הניתנות למפקח ולמעשה אינן מספקות הגנה הולמת כנגד תביעות. המרכז לשלטון מקומי הוציא חוזר מנכ”ל מס’ 539 לכל הרשויות המרענן את הגדרת העסקת המפקחים ברשויות המקומיות, שיועסקו בהעסקה ישירה לפי חוקת העבודה.
כיום מנסים להעביר לרשויות תחומי אכיפה נוספים כגון: אכיפת נסיעה בנתיבי תחבורה ציבורית ואכיפת נסיעה באופניים חשמליים על מדרכות. עד לאן נגיע? ומה עם הסמכויות? הועד הארצי של המפקחים ברשויות המקומיות מתנגד נחרצות לאכיפה של אופניים חשמליים עד שלא יוסדרו ויטופלו ההגנה המשפטית, הסמכויות והנושא הביטוחי! ברצוני לציין שחה”כ רויטל סויד תומכת בנו ומובילה את המאבק שלנו במסדרונות הכנסת”. 

ואם תהיתם מדוע בכתבה צויין "מפקחים ולא כפי שאנו רגילים ‘פקחים’", הרי ששי אלבו מוביל מהלך גם לשינוי ההגדרה "זה עניין תודעתי יותר, בכוונה אנחנו מדגישים שאנחנו מפקחים כי יש לזה קונוטציה שמיעתית יותר טובה". 

תגובות

תגובות