דרכי טיפול בורטיגו

רבים באוכלוסייה סובלים מבעיית ורטיגו, לעיתים מדובר בבעיה שחולפת מאליה תוך מספר ימים, אך במקרים אחרים יש לפנות לאבחון מקצועי על מנת לקבל טיפול מתאים. הסיבות לתופעת הורטיגו שונות ומגוונות, המטופל חש שהעולם סובב סביבו או שהוא עצמו מרגיש כאילו הוא מסתובב סביב ציר, התופעה עלולה לגרום לתסמינים שונים כמו הקאות, בחילות, חוסר יציבות, חולשה, טנטון ועוד. כדי לטפל בורטיגו יש לפנות למכון פיזיותרפיה מקצועי המתמחה בבעיה, לאחר אבחון ניתן להציע למטופל את הטיפול הנכון והיעיל ביותר עבורו, כאשר חשוב לציין כי באמצעות טיפולי פיזיותרפיה וסטיבולרית ניתן לשפר את המצב ללא צורך בטיפול תרופתי או בטיפול פולשני.

אבחון מקצועי של ורטיגו

ישנם שני סוגי ורטיגו עיקריים- ורטיגו מרכזי ופריפרי. לרוב, מקור הבעיה נובע מתנועת קריסטלים קטנטנים שהשתחררו ממקומם באוזן הפנימית, הגבישים נעים לאחת או יותר משלוש התעלות החצי עגולות, ובזמן תנועה הם מגרים את קצוות העצבים, ואלה שולחים אותו שגויים למוח, לכן המטופל מתלונן על תנועות בלתי רצוניות של העיניים, תחושה של בחילה והקאה, הזעה, ירידה בשמיעה, כאבים שונים וכמובן תחושת הסחרור שיכולה להיות קצרה או ממושכת. תסמינים נוספים לורטיגו הם קושי בדיבור, קשיים בהליכה, קושי בתנועת הידיים, אובדן הכרה, כאבי ראש חזקים, ראייה כפולה ועוד.

כל רופא מנוסה יכול לאבחן יחסית בקלות את בעיית הורטיגו בהסתמך על תלונות המטופל ובאמצעות בדיקה גופנית פשוטה. במידת הצורך, ימליץ הגורם המקצועי להפנות את המטופל לבדיקת שמיעה, על מנת לבדוק את תקינות האוזן ותפקודה, ובמקרים מורכבים יותר יפנה הרופא את המטופל לבדיקת הדמיה כמו CT או MRI, כדי לאבחן או לשלול בעיות כמו גידולים במוח, טרשת נפוצה ועוד.

דרכי טיפול בורטיגו

בעבר היה נהוג לטפל באמצעות תרופות בבעיית ורטיגו אך כיום נהוג להפנות את המטופל, על פי ממצאי האבחון, לטיפול לא פולשני אצל פיזיותרפיסט. יש כמה טכניקות יעילות המתאימות לטיפול ב- BPPV, כאשר הפיזיותרפיסט יזהה את התעלה בה ממוקמים הקריסטלים החופשיים, ובאמצעות סדרת תנועות ותמרונים עדינים יחזיר את הקריסטלים החופשיים למקומם הטבעי. התמרונים כוללים את הזזת הראש בתנועות ובזוויות שונות, חשוב להדגיש כי הטיפול אינו פולשני ולא כרוך בכאב.

לאחר הטיפול להחזרת הקריסטלים החופשיים למקום עלול המטופל לחוות סחרחורת שיורית לתקופה של כמה שבועות, לכן, הפיזיותרפיסט ינחה את המטופל כיצד להניע את הראש ומה לעשות במידה ותחושת הסחרחורת חוזרת. כמו כן, הוא ידריך אותו לגבי תנועות מהן יש להימנע כמה ימים, תנוחות לשינה נוחה יותר ולרוב ימליץ על הימנעות מפעילות גופנית לכמה ימים, במיוחד יש להימנע מתנועות מהירות וחדות של הראש, כמו בשחייה.

במידה ומאבחנים כי הורטיגו נגרם כתוצאה ממחלה אחרת יש לעבור אבחון מקצועי ומדויק לאיתור המחלה ולטיפול בה, במידה והמטופל מתלונן על כאבים ניתן לסייע לו באמצעות טיפול בגלי הלם להפחתת הכאב ולטיפול יעיל בדלקות הגורמות לעיתים לתסמיני ורטיגו ולסחרחורת חזקה.

לקריאה בנושא : טיפול בגלי הלם לפריצת דיסק

תגובות

תגובות