המכללה האקדמית בית ברל משיקה את תערוכת “חיי יומיום בארץ בראשית שנות ה 50”

המכללה האקדמית בית ברל משיקה את תערוכת “חיי יומיום בארץ בראשית שנות ה 50” במסגרת פרויקט “מנהרת הזמן ” המוקדש לחקר חיי היומיום, שהתקיימו בארץ ב 150 השנים האחרונות. התערוכה תושק בתאריך 11.6 בקניון G בכפר סבא בשעה 11:00. במסגרת התערוכה יוצגו פוסטרים בשילוב עם סרטונים היסטוריים ,שיאפשרו לצופים לקבל מידע נוסף במציאות רבודה (Augmented Reality) על ידי סריקת קודים באמצעות הסמארטפון.

צילום: קלוגר זולטן 1943

התערוכה הינה תוצר של מחקר מקיף, שקיימו סטודנטים יהודים וערבים, שחקרו במשך שנה שלמה, את חיי הכלכלה היומיומית בשנות ה- 50, ראיינו שורדי שואה לגבי שנותיהם הראשונות בארץ, ותיעדו זיכרונות של האוכלוסייה הבוגרת ביישובי השרון במסגרת פרויקט "והדרת" של המשרד לאזרחים ותיקים.

להבדיל מההתמקדות המסורתית של המחקר ההיסטורי באירועים, ברעיונות ובדמויות הקשורים לרבדים המדיניים, האידיאולוגיים והפוליטיים ולקבוצות המובילות בחברה, פרויקט מנהרת הזמן של המכללה האקדמית בית ברל, עוסק בחקר היומיום במערכות ובדפוסי החיים, החברה והתרבות של "האנשים הרגילים". הוא מתמקד בפרקטיקות השגרתיות, הנתפסות כמובנות מאליהן, מאתגר אותן ובודק את השורשים והמשמעויות שלהן.

כל המידע ההיסטורי הנאסף מועלה לרשת במסגרת "מאגר הזיכרונות של תושבי הארץ", המאפשר לחוקרים ולציבור הרחב לערוך חיפוש מילולי על הטקסט המלא. מאגר זה נבנה באמצעות איסוף חומרים היסטוריים קיימים, בעיקר זיכרונות בכתב, תמונות וסרטונים היסטוריים

האירוע מיועד לציבור הרחב והכניסה אליו חופשית ואינה כרוכה בתשלום, והתערוכה תישאר פתוחה לקהל למשך שבועיים מיום הפתיחה.

ד"ר בועז לב טוב, ראש החוג להיסטוריה במכללה האקדמית בית ברל וראש פרויקט מנהרת הזמן, אמר כי "מטרת הפרויקט היא לחקור את ההיסטוריה ברמת חיי היומיום, נושא שאינו נחקר מספיק לדעתנו ומהווה דרך נפלאה ליצור חיבור בין אנשים ממקומות שונים ורקעים שונים, וכמובן מהווה פלטפורמה נהדרת ליצירת עבודה משותפת בין יהודים וערבים מתוך דיאלוג ושיתוף."

מאגר הזיכרונות של תושבי הארץ שעלה לרשת באתר המכללה האקדמית בית ברל, מוקדש להיסטוריה של חיי היומיום, שהתקיימו בישראל ב-150 השנים האחרונות. הוא מהווה אוסף ייחודי של זיכרונות, עדויות, תמונות וסרטים, של אנשים פרטיים, המספרים את סיפורם האישי, שהוא ייחודי וקולקטיבי כאחד.

אודות פרויקט מנהרת הזמן

פרויקט "מנהרת הזמן – המכללה האקדמית בית ברל" הוקם בשנת 2010 ומוקדש להיסטוריה של חיי היומיום של יהודים וערבים בארץ ב-150 השנים האחרונות, ובמסגרתו הושק המאגר הממוחשב המרכזי של "מאגר הזיכרונות של תושבי הארץ". הפרויקט הוקם מתוך ההבנה כי חיי היומיום של בני הארץ בדורות הקודמים כמעט שלא זכו לבדיקה מחקרית שיטתית, וכי חיי היומיום מתאפיינים לרוב בקשרים משמעותיים החוצים את המסגרות והגבולות החברתיים האידיאולוגיים האתניים או הדתיים המקובלים.חוקרי המכללה האקדמית בית ברל, סברו כי התגייסות לחקר חיי היומיום שהתקיימו בארץ בדורות האחרונים עשויה להוביל לשותפות אמיתית ושוויונית לחלוטין בין יהודים לערבים והחליטו להקים תחום חקר חדש זה.

במסגרת הפרויקט הוקם אוסף ייחודי של זיכרונות, עדויות תמונות וסרטים של אנשים פרטיים, המספרים את סיפורם האישי. כל המידע ההיסטורי הנאסף מועלה למאגר ממוחשב, שיהיה זמין ברשת ויאפשר לחוקרים ולציבור הרחב לערוך חיפוש מילולי על הטקסט המלא. מאגר ממוחשב זה מיועד להפוך לאתר המרכזי והרחב ביותר של זיכרונות ועדויות לחיי היומיום שהתקיימו בארץ בדורות האחרונים. המאגר נבנה באמצעות איסוף חומרים היסטוריים קיימים, בעיקר זיכרונות בכתב, תמונות וסרטונים היסטוריים. במקביל, מתקיימות פעילויות להרחבת הידע ההיסטורי באמצעות עריכת ראיונות יזומים.

תגובות

תגובות