מדוע התעקשה הנהלת עיריית כפר סבא שיזמים ישלמו לעירייה היטל השבחה עד כדי הליך משפטי ארוך ומייגע אך ויתרה לחלוטין על היטל השבחה בפרוייקט פינוי בינוי גורדון?
עיריית כפר סבא זכתה לאחרונה במשפט לאחר סאגה ממושכת בבית המשפט של 6 שנים.
ביום 15.4.15 ניתן פסק דין בבית משפט השלום בתל אביב (ה”פ 18736-05-13) אשר סתם את הגולל על מחלוקת ארוכה ורבת שנים לפיו קיבלה עיריית כפר-סבא יתרת חוב היטל ההשבחה בגין שינוי יעוד מ”בנייני ציבור ” למגורים במרכז העיר ברח’ תל חי פינת רחוב הכרמל בכפר-סבא. מדובר על 18.000 מ”ר. החברות הקבלניות התחייבו להעביר לידי העירייה יתרת 600,000 ₪ בגין חוב היטל ההשבחה .
תחילת הסכסוך בשנת 2000, בה מונה שמאי מוסכם (בטרם תיקון 84) לקביעת סכום היטל ההשבחה בגין מתן זכויות בניה נוספות ושינוי היעוד של הקרקע מבנייני ציבור שיועדו במקור לדיור מוגן ובית אבות למגורים. במרוצת השנים נבנו על המקרקעין מתחם מגורים בן שלושה בניינים אשר אוכלסו במלואם.
במהלך השנים העלו החברות הקבלניות דרישות שונות ומגוונות כנגד העירייה להחזר כספי של 14 מיליון ₪. עיקר טענותיהם התמקדו בשיטת ההצמדה של היטל ההשבחה וכן בדבר היקף הזכויות שהועבר לידם במקרקעין ואופן ניצולם.
ראש העירייה, יהודה בן חמו אמר בעניין זה: “אני שמח על החלטת כבוד השופטת איילה גזית, מדובר בתביעה שהחלה בשנת 2008 וראשיתה בדרישה של היזמים להחזר תשלום היטל השבחה לעירייה בהיקף של 14 מיליון ₪. פסיקה זו היא ניצחון שמוכיח כי כספי הציבור ושטח ציבורי הם אינם מקור לניצול. לא ניתן לגורמים אינטרסנטיים להתעשר על חשבון הציבור. אני מודה לשגיא רוכל גזבר העירייה ולצוותו על הובלת המשפט לאורך שנים, באופן ממושך ועקבי ולעו”ד שגיא טנא ממשרד עורכי הדין הררי טוייסטר ושות'”.
ברם, בתחקיר שפורסם לפני כשלוש שנים בעיתון קול הכפר, ראש עיריית כפר סבא יהודה בן חמו ביקש בשנת 2009 מחברי מועצת העיר לאשר פטור ליזם מהיטל השבחה בפרויקט פינוי בינוי ששת הימים בטענה שזהו תנאי סף מבחינת משרד השיכון.
בן חמו טען בישיבת מועצת עיר שדנה בנושא כי משרד השיכון לא יאשר את הפרויקט אם לא יינתן פטור מהיטל ההשבחה.
חברי מועצת העיר אישרו בהתאם לדברי בן חמו את הפטור. יצוין לשם השוואה, כי עיריית גבעתיים בפרויקט פינוי בינוי דומה, שלשלה לקופתה כ-60 מיליון שקלים היטל השבחה.
בדיקה של העיתונאית אירית מרק מול משרד השכון, העלתה ההיפך הגמור.
משרד השכון טען כי ”בפרויקט פינוי בינוי אין תנאי סף ומתן הפטור הוא יוזמה בלעדית של ראש העירייה”. כך, לדברי דובר משרד השיכון.
הפרשה שנחשפה אז עוררה ביקורת חריפה מהציבור ורבים שאלו: הכיצד בוטל היטל ההשבחה ליזם? מדוע ביקש ראש העירייה לוותר על מיליונים שאמורים היו להכנס לעירייה מהיטל ההשבחה בפרוייקט.
עניין נוסף שהטריד בזמנו את חברי מועצת העיר ונחשף ע"י העיתונאית אירית מרק בעיתון קול הכפר הוא קשריו של ראש העירייה יהודה בן חמו עם מקדם הפרוייקט פינוי בינוי ששת הימים עופר שליכטר.
האחרון היה בעל דירה בפרוייקט וידוע כאחד שפעל לבחירתו של בן חמו בבחירות הראשונות בהן נבחר בן חמו לראשות העירייה. שליכטר השכיר את קומת משרדיו ברחוב נחשון לבן חמו בתקופת הבחירות והמקום הפך למטה הבחירות המאובטח של ראש העירייה.
——————————————————————————–
העירייה מסרה השבוע בתגובה:"מדובר בשני מקרים שונים לחלוטין ואין להשוות ביניהם. עיריית כפר סבא ויתרה על היטל ההשבחה בפרויקט פינוי בינוי ששת הימים ופעלה על פי המלצות משרד הבינוי והשיכון שקבעו כי בהסתמך על התמורה שניתנה לתושבים בפועל, פטור מהיטל השבחה היה בלתי נמנע ובלעדיו הפרויקט לא היה מתממש".