בית קנוי או בית בנוי?

 

צילום: ירון ברקוביץ

אחת הדילמות המסובכות ביותר של מי שהפרוטה מצויה בכיסו, או אפילו של מי שהצליח לאסוף פרוטה לפרוטה ולהגיע לסכום נאה, היא נושא הדיור, וליתר דיוק רכישת הדירה או הבית. ישנם קריטריונים רבים להחלטה זו, וחלקם מתבסס על אילוצים ומציאות קיימת (למשל, תקציב או צורך בקרבה להורים משיקולים שונים), בעוד חלקם האחר נשען על העדפות אישיות ועל הדרך בה תופש הרוכש את עצמו ואת עתידו. אחת מהדילמות המורכבות משני סוגי השיקולים, היא הבחירה בין בית קנוי (פרויקטים חדשים או דירות יד שניה) לבין בית בנוי (כולו, מהשגת ההיתרים הדרושים, דרך התכנון והבנייה וכלה בגימורים). שתי האופציות הן לגיטימיות, אבל לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות משלה.

קונים דירה – פרויקטים חדשים או דירות מיד שניה

במקרים כאלה, מדובר בדירות קיימות, שהנגיעה שלכם לעיצובן, לטיב הבניה ולגורמים נוספים הינו מזערי עד בלתי קיים. בחלק מהמקרים של פרויקטים חדשים בשיווק, תינתן לכם אפשרות ההחלטה על מרכיבים מסוימים (כמו אבזור חדר האמבטיה, סוג השיש שבמטבח וכן הלאה) מבין מספר אפשרויות נתונות, אבל בחירה זו, כמובן, תלויה בשלב בו אתם מצטרפים לפרויקט. קניית דירה כזו חוסכת לכם את כאבי הראש, ההתרוצצויות והאחריות אשר גוררת איתה בניית בית מן היסודות, אבל עלולה שלא להתאים לכל אחד, במיוחד אם יש לכם טעם ייחודי או דרישות יוצאות דופן.

בונים בית לבד, מהיסודות

כאן, מתחלקים הבונים בעצמם למספר סוגים: זה שאיננו סומך על אף אחד, ולכן, הוא עושה הכל בעצמו (את השבתות שלו הוא יעביר בשיחות נמרצות עם האדריכל או בהשקיית הבטון המתקשה), זה שסומך על בעלי מקצוע אבל חייב להיות מעורה בכל שלב (הוא יבחר את בעלי המקצוע הבודדים הראויים בעיניו ויפקח עליהם בכל שלב בעצמו), וזה שישכור קבלן, מנהל פרויקט או מפקח בניה (אשר ירכיב עבורו את צוות אנשי המקצוע המנוסים והמתאימים וידאג לכל הפרטים הקטנים, כאשר התנהלותו של הבעלים מתבצעת רק מול הקבלן/המפקח). כמובן שבמקרים כאלה, היתרונות והחסרונות בכל אחת מהדרכים נובעים ישירות מיכולת האצלת הסמכויות של האדם בונה.

לסיכום:

כולנו צריכים לגור "איפשהו", אבל הבחירה איך וכיצד נשיג את אותו הבית (או אותה הדירה) מתבססת על גורמים ושיקולים רבים: נוחות, רצון בייחודיות, זמן פנוי, תקציב וכד’. לפני שאתם מחליטים על בניית בית או רכישת דירה, בררו מהם היתרונות והחסרונות של כל שיטה, וכיצד הם מתאימים (א שהם אינם מתאימים) לתכונותיכם, אופייכם ולמגבלות האישיות שקיימות אצל כל אחד מאיתנו. רכישת דירה מיד שניה, רק על מנת לגלות מאוחר יותר שקשה להתאים אותה לדמות בית האידיאלי בעיניכם, או, לחילופין, כניסה לפרויקט בניה עצמית מבלי לדעת מראש מהם חסרונותיו ומה רמת השקעת המשאבים (זמן, כסך ועצבים) שהוא עשוי לדרוש מכם, הינן דרך בטוחה לעגמת נפש.


תגובות

תגובות