כשמסכמים את מספר השעות שבהן נמצאים בדרכים, מתברר שרכב משפחתי, כשמו כן הוא, הופך לבית על גלגלים למשך שעות רבות בשבוע. לנסיעות בסופי השבוע נוספות ההסעות בבוקר לפיזור בגנים ובבתי הספר, איסוף אחרי הצהריים, הסעות לחוגים, נסיעות לקניות, ביקורים ואירועים. כך שהתשובה על השאלה אם לקנות רכב משפחתי ישן או חדש עונה גם על הצורך להרגיש ברכב כמו בבית, בטוחים, מוגנים, נינוחים ואם אפשר גם בעלות סבירה וכדאית.
התאמת הרכב למשפחה
שלוש קטגוריות של רכב משפחתי יבהירו לכם היכן אתם ממוקמים ולפי זה לבחור – זוגות צעירים, זוג עם ילד אחד, זוג עם לפחות שלושה ילדים. ההבדל הוא בין קניית מכונית בצורת סדאן או סטיישן, למרות שזאת לא בחירה מסורתית בישראל. חשבו על נוחות הילדים במושבי הבטיחות, על המטען הרב שתעמיסו. אבזור הרכב חייב להיות לא רק בטיחותי במקרה של ילדים אלא גם כזה שלוקח בחשבון נסיעה ארוכה ונגישות לכל פונקציה. אם יש לכם תכניות התרחבות המשפחה- הרכב חייב להכיל מקום לעגלת תינוק ולשאר המתקנים הנלווים, וגם לשם חייבת להיות גישה נוחה עם דלת אחורית מתאימה. ניתן למצוא תא מטען מתאים גם ברכב ישן וגם בחדש.
מתי לשקול בכל זאת לקנות רכב חדש?
כשהבטיחות מחייבת את ההמצאות החדישות ביותר בתחום. בכל הכבוד לכלי רכב ישנים מדגם נחשק, היתרון הגדול ביותר של רכב חדש הוא אביזרי הבטיחות החדשים הנכנסים לשוק כל הזמן. למשפחות ברור למה הבטיחות היא הרבה מעבר לפינוק: ABS, מערכת למניעת הידרדרות, עמידות גבוהה במיוחד של חומרי הגלם שמהם עשוי המרכב, חלוקה טובה יותר של ספיגת העוצמה בזמן התנגשות, הגנה מחוזקת על היושבים בחלל הרכב, בידוד המנוע בזמן התנגשות כך שלא יחדור לגוף הרכב ויפגע בנוסעים. החשיבה על הרכב המשפחתי כמרחב מוגן על גלגלים מוציאה מהחשבון דגמים שאינם עומדים בדרישות ומכריעים אם יהיה חדש או ישן, במיוחד כשהמחירים קרובים כל כך. אם תמצאו את כל המאפיינים האלה ברכב ישן, מצוין, אבל רוב הסיכויים שזה יימצא בעיקר ברכב חדש.
מחירי מציאה גם לרכב מהניילונים
בשנים האחרונים מחירי הרכב המשפחתי מפתיעים בהוזלות עד למחיר רכב משומש כמעט, כך שתוכלו בקלות למצוא רכב משפחתי מרווח וחדש במחירי מציאה שמאתגרים את מחירון הרכב המשפחתי המשומש. עם זאת, הצניחה הפרועה במחירים לא מצדיקה קנייה של רכב שאינו מתאים לכם ולצרכים שלכם, רק משום שהוא בהישג יד, במיוחד בגלל ירידת ערכו. אם מחיר נוח הוא השיקול, עדיף לבדוק אם רכב ישן מתאים לכם יותר מחדש, ולהפך. רכב חדש מהניילונים קורץ מאוד, אבל בדקו תחילה גם את הדגם וגודלו, ואם הוא מתאים למשפחה ולתכניות ההתרחבות, כמובן. אם אין צורך ברכב ענק שקשה לתמרן אתו בחניה הביתית, לא קונים. מצד שני, אם ברור לכם שאתם לא מוכנים לוותר על אסתטיקה, יוקרה ואלגנטיות, השיקול האמוציונלי שלכם גובר על הרציונלי. במובן הזה גם רכב ישן יתאים לכם כל עוד הוא עונה על כך ועל הטעם האישי, שהרי לרכב ישן “יש אופי”. בכל מקרה, גם בחדש וגם בישן בטיחות חייבת להיות לפני הכל.
אם כך השיקול הראשון בבחירת רכב משפחתי חייב להיות שיקול הבטיחות ומידת ההגנה שהרכב מספק, כולל מרחב תיקון השגיאות שהוא מציע. השיקול השני הוא שיקול של נוחות – עד כמה הרכב משרת את כל הפונקציות החיוניות לפעילות יומיומית – מספיק מקום לעגלת תינוקות ולציוד ילדים, מספיק מרחב בתא הנוסעים (כולל הכנסת כסאות בטיחות ובוסטרים). דווקא השיקול הכלכלי היום הוא פחות רלוונטי, אם כי גם הוא חייב להכנס לשקלול המרכיבים.