קבוצת מחאה שהוקמה כנגד חוק הספרים מתכננת צעדי מחאה

בששה בפברואר צפוי להיכנס לתוקף החוק להגנה על הסופרים והספרות הישראלית. החוק שיקבע מגבלות על סחר ותמחור של ספרים צפוי להוביל לירידה משמעותית בהיקף הפעילות של עולם הספרות הישראלי

בכדי למחות על ההרס אותו צפוי לזרוע החוק בענף תרבותי כה חשוב, התכנסו- חבורה של אנשי תעשיית המילים: סופרים, מו"לים, עורכים, עיתונאים עם אזרחים שאכפת להם, בכדי למחות ולהצביע על הסכנות שבחוק הצפוי להרוס את הדינמיות של עולם הספר הישראלי, ולמנוע את פריחתם של קולות חדשים. בכדי למחות על ההרס החליטו לייסד בששה בפברואר את : יום הזיכרון לספרות הישראלית.

מדוע החוק צפוי להוביל לפגיעה אנושה בספרות הישראלית?

עולם ההוצאה לאור שהנפיק 7,487 ספרים ב-2012 צפוי להתכווץ במאות עד אלפי כותרים בשנה. המשמעות של זה היא גיבורים, עולמות, רעיונות וחלומות שלא נכיר לעולם; שלא יוכלו לגעת, לשנות ולרגש את החברה הישראלית.

תמחור יצירתי ודינמי – הוא כלי המשמש את המוציא לאור ככלי לחיתוך הפסדים הם כלים חשובים מאוד בארגז הכלים של המוציא לאור. ללא אפשרות לשלוט במחיר הספר היכולת לקדם יצירה של סופר חדש מוגבלת מאוד, כמו גם היכולת לחסל מלאים וכך להקטין את הסיכון בהוצאתו מלכתחילה. המגבלות הללו מובילות למעשה לעלייה בסיכון שבהוצאת ספר אשר אין אפשרות לשנות את מחירו בכדי להכיר אותו לקהל או להיפטר ממנו.

יש למה להשוות – במדינות בהן יש הגבלות על הנחות לספרים מודפסים פחות ספרים! באנגליה, סלובניה, פינלנד ואיסלנד בהן שוק חופשי ומודפסים 2.1 -5.8 ספרים ל-1,000 נפש. בגרמניה,צרפת ואיטליה יש הגנה ומודפסים רק 0.9-1.15 ספרים ל-1,000 נפש.

ביום זה נזכור את כל הספרים, הרעיונות, השירים, העלילות והגיבורים שימנעו מאיתנו ומהציבור הישראלי בעקבות כניסתו לתוקף של חוק ההגנה על הספרות והסופרים. במסגרת העצרת שתיארך בששה בפברואר בתל אביב, ימכרו ספרים בהנחה, ינאמו סופרים צעירים, מו"לים ואזרחים שכואבים את המציאות הרגולטורית החדשה וההרסנית שתפגע בתרבות הישראלית.

רותם סלע, מיוזמי יום הזיכרון לספרות הישראלית,עיתונאי ומוציא לאור, "הציבור הישראלי אוהב ספרים, קונה ספרים ורואה בספרות דבר חשוב. זו הסיבה לכך שהחוק הזה מעורר כל כך הרבה זעם. נראה שכמו שלאמריקאים הייתה מסיבת תה לישראלים תהיה מסיבת ספר. זו התערבות חודרנית מדי של הבירוקרטיה והמחוקקים בחיים שלנו, עד שמשהו זול וטוב בארץ הזו הורסים אותו". 

שריפת הספר בסרטון (בקישור כאן www.youtube.com/watch?v=K3mm-bMBgHQ) היא לטענתו של סלע דרך פרובוקטיבית להמחיש את הפגיעה החמורה בעולם הספרות, "שריפת ספר נתפסת בעינינו כדבר מזעזע כיוון שאנחנו רואים בחופש הדעה והמחשבה ערכים מקודשים. החוק הזה שצפוי להעלים משדה התרבות הישראלית אלפי כותרים מדי שנה בעיון, בפרוזה ובשירה, אמנם לא שורף ספרים, אבל התוצאה היא אותה תוצאה – כיווץ בכפייה של המרחב הספרותי".

בועז ארד, מנהל מרכז איין ראנד בישראל המפעיל תחרות חיבורים ארצית בנושאי ספרי איין ראנד אומר: "מדהים שהכנסת יצרה חקיקה שמטרתה ליצור קרטל ולהעלות מחירי ספרים תוך פגיעה תרבותית אנושה בציבור הרחב המבקש להרחיב את אופקיו. אף חמור מכך, חוק הספרים מבטא הגבלה על זכות יסוד של חופש הדיבור והביטוי וחופש העיסוק – חוק שבמדינה מתוקנת היה נפסל כבלתי חוקתי, כפי שאכן היה באנגליה בה בוטל חוק דומה".

אמיר ווייטמן, סופר ופעיל חברתי, ממייסדי התנועה הליברלית החדשה, סבור כי בסופו של דבר, החוק ינחל כישלון חרוץ אפילו עבור אותם גורמים אינטרסנטיים, שעומדים מאחוריו וכוללים רשתות ספרים, סופרים ומו"לים המאמינים שהם יצליחו להפחית עליהם את הלחץ התחרותי בזכות החוק. "בסופו של דבר, שוק מתכווץ וקטן אינו טוב לאף אחד. עלינו להקים עכשיו קול צעקה לכבודה של הספרות והתרבות הישראלית, על מנת להכשיר את הקרקע לביטול החוק, כאשר המציאות תאפשר זאת."
בכדי לגייס אנשים, דעת קהל ומשאבים לפרויקט פתחו חברי המחאה פרויקט Crowd Funding בהדסטארט בכדי לממן את העצרת המרכזית של היום, קבוצת פייסבוק שגייסה עד כה אלפי תומכים, וסרטון הסברה.

תגובות

תגובות