הסטטיסטיקה בארה”ב מראה כי 50% מהנשים ומהנערות בממוצע נמצאות בדיאטה בכל רגע נתון. עם זאת נראה שדיאטות כרוניות מקצרות את החיים בכ-20% ומעלות את הסיכון ללקות בדיכאון קליני ב-70% אז למה בעצם אנחנו מתעקשות לרדת במשקל?
75% מהנשים במשקל תקין חושבות שהן שמנות. אנחנו מתחילות להתעסק במראה שלנו החל מגיל 3, ותופעה זו הולכת ומתעצמת עד לגיל ההתבגרות ואף ממשיכה גם בשאר חיינו הבוגרים. בכל שנה לקראת הקיץ הנושא עולה מחדש כי הבגדים החשופים, הגופיות והרצון ללכת לים בבגד ים מזכירים לנו שיש פער בין איך שאנחנו נראות לבין מה שהיינו רוצות. לכן, לקראת חודשי הקיץ אנחנו פוצחות בדיאטות שונות, בפעילות גופנית ומקוות להגיע למשקל המיועד וללכת לים בגאווה! האם אנחנו יכולות להימנע מכל הפעולות הנדרשות ופשוט ללכת לים בגאווה? במאמר הבא אני אדבר מעט על דימוי גוף, ובעיקר אתן טיפים איך לשפר אותו כך שבפעם הבא שנצא מהבית נרגיש מיליון דולר.
ממה מושפע דימוי הגוף שלנו?
בניגוד למה שחושבים, דימוי גוף הוא אינו דבר קבוע, הוא מושפע מגורמים רבים. דימוי הגוף משתנה לאורך החיים ועלול להשתנות גם לאורך היום. הוא מושפע מגורמים חברתיים, תרבותיים ואישיותיים האם אני מעריכה את עצמי באופן כללי, איך חינכו אותי לחשוב? מה אני יודעת על היופי היחסי שלי? ועוד. דימוי הגוף יכול להשתנות גם לאורך היום כתוצאה מאירועים קטנים החל ממצב הרוח אתו התעוררתי, מהבגדים שמצאתי בארון ללבוש, מהאופן שבו התאפרתי או סידרתי את השיער, כתוצאה ממחמאות או לחילופין הערות שקיבלתי לאורך היום, בהשוואה לאנשים איתם הסתובבתי, לפרסומות שאליהן נחשפתי ועוד. גם בנות עם דימוי גוף חיובי יכולות למצוא את עצמן מתבוננות בתמונת דוגמנית בכביש המהיר או להיכנס לחדר כושר שכולם בו חטובים וספורטיביים ולהרגיש פתאום קצת פחות טוב.
מה גורם לנו לשמור על דימוי גוף שלילי?
הסטטיסטיקה בארה"ב מראה כי 50% מהנשים ומהנערות בממוצע נמצאות בדיאטה בכל רגע נתון. עם זאת נראה שדיאטות כרוניות מקצרות את החיים בכ-20% ומעלות את הסיכון ללקות בדיכאון קליני ב-70% אז למה בעצם אנחנו מתעקשות לרדת במשקל?
האם אנחנו יכולות פשוט להרגיש טוב ולקבל את איך שאנחנו נראות?
כשאני מעלה את השאלה הזאת בקליניקה התגובה המיידית היא בהלה. "אם אני אקבל את עצמי כמו שאני או אהנה מהאופן שבו אני נראית – זה ימנע ממני לרדת ולהראות באמת טוב!" זהו התירוץ העיקרי שאני שומעת לשאלה מדוע כדאי לנו להרגיש רע עם עצמנו באופן תמידי. אנחנו באמת מאמינים שאם נשמור כל הזמן על דימוי גוף ירוד זה יעודד אותנו לרדת במשקל. אולם, הנתונים מראים אחרת, דימוי גוף ירוד מעודד תחושה של חוסר יכולת, חוסר אמון במסוגלות שלנו להצליח לשנות ויותר מכל מעודד דיכאון ואכילת יתר. ולהיפך, נשים שמקבלות את גופן, נהנות מהחיים, מזוגיות, מאירועים שונים, והאכילה שלהן נעשית הרבה יותר טבעית ופחות רגשית, מה שמאפשר להן עם הנחייה תזונתית מינימלית גם לרדת במשקל באופן טבעי וללא מאמץ.
אז איך אנחנו יכולות לחזק את דימוי הגוף שלנו וליהנות קצת יותר מגופנו ומהחיים? להלן 10 תרגילים:
אם החלטת שמספיק לסבול והגיע הזמן ליהנות ממה שיש אני ממליצה ליישם את התרגילים הבאים במלוא הרצינות.
1. תרגיל האיברים – קחי דף, רשמי 5 איברים בגוף שאת אוהבת (חשבי גם על האזורים הפחות בולטים צוואר, כתפיים, אצבעות, פופיק, גב, כפות רגליים, תנוחי אוזניים, שיער, שפתיים, ברכיים וכדומה). לאחר מכן רשמי 5 איברים בגופך שאינך אוהבת. מה היה לך קל יותר? במה את מתמקדת יותר ביום יום? נסי כשאת יוצאת מהבית להיות במודעות גם לכל האזורים בגופך שאת אוהבת, איך זה ישפיע על מצב רוחך? על ההליכה שלך?
2. תרגיל הסיטואציות – קחי שוב דף, רשמי בו 3 סיטואציות שבהן את נזכרת שהגיע הזמן לפנות לדיאטנית קלינית או להירשם למכון כושר… לאחר מכן רשמי 3 סיטואציות שבהן את מרגישה שאת דווקא נראית לא רע. קחי תרגיל זה ברצינות. המטרה שלו היא להדגיש שיש סיטואציות רבות שבהן אנחנו גם מרגישים טוב ואם נהייה מודעות לסיטואציות הללו ביום יום זה ישפר גם את האיזון והדימוי הכללי.
3. תרגיל הדמות המשמעותית- חשבי על 2 דמויות שהן משמעותיות עבורך. אילו תכונות הופכות אותן לכל כך משמעותיות. האם תכונות אילו קשורות למראה החיצוני? האם הדמות נראתה לך יפה גם כשהכרת אותה? כשאנחנו חושבים על מה הופך אדם לחשוב או משמעותי כפי שהיינו רוצים להיות בעצמנו אנחנו רואים שמראה הוא לא תמיד גורם מרכזי. מצד שני, אנו תולים במראנו את התקוות והחלומות שלנו בנוגע להצלחה, קריירה וזוגיות.
4. סביבה תומכת – מאחר שאנחנו יצורים חברתיים אנחנו מושפעים מאוד ממה שאחרים חושבים עלינו. הערות חיוביות או שליליות עלולות להשפיע עלינו באופן דרמטי. לכן, נסו לראות מי מהאנשים המקיפים אתכם גורמים לכם להרגיש טוב עם עצמכם, מחמיאים לכם, מעריכים אתכם כפי שאתם ואילו אנשים גורמים בדיוק להיפך. דאגו להקיף את עצמכן בסביבה אוהדת ותומכת.
5. חיזוק האישיות – דימוי הגוף מושפע בין היתר מההערכה העצמית שלנו. לכן, חשוב להדגיש את התכונות החיוביות שלנו ולהזכיר לעצמנו כמה שאנחנו נהדרות. אפשר להיעזר בחזרה לתחביבים ישנים, לעסוק ביצירה, לקדם את הקריירה, להיזכר בכמה אנחנו אימהות טובות או בנות זוג מבינות ועוד.
6. קני בגדים במידה המתאימה – בגדים הם התזכורת היומית לאופן שבו הגוף שלנו נראה ולכן חשוב ביותר להתיידד איתם, לקנות בגדים מחמיאים, במידה המתאימה, להיפטר מהבגדים שכבר לא עולים עלינו או לשים אותם ממש רחוק בארון אם אנחנו בתהליך של ירידה במשקל. כנ"ל לגבי בגד הים – חשוב לקנות בגד ים שיחמיא למבנה הגוף שלנו ולגזרה, אפשר לשים לו תוספות שידגישו רק את האזורים שאנו רוצות או צבעים שגורמים לנו לחייך. המטרה היא שהבגד לא יהיה זה שמונע מאתנו לחייך על החוף!
7. אם כבר השוואה אז שתהיה הגיונית – אנחנו נוטים להשוות את עצמנו למפורסמים, לדוגמניות ולאנשים במדיה. אולם, הסטטיסטיקה מראה כי דוגמניות רזות יותר מ-98% מהנשים. אם אנחנו מסתכלים על האדם הממוצע שהולך מולנו ברחוב, נבין כי הגוף הממוצע הוא אינו "מושלם", ולכל אחת מאתנו יש את השיפולים שלה, את המבנה שלה, את האזורים היותר רחבים והיותר צרים, את הצלקות, הנקודות, הכתמים או הקמטים, ובאופן כללי הגוף הממוצע הוא לא כפי שאנחנו שואפות להיראות. למעשה, הפער הוא כל כך גדול בין איך שאדם ממוצע נראה לבין איך שאנחנו חולמות להיראות שנראה שאין לנו שום סיכוי. לכן, תתחילי לאהוב את גופך כפי שהוא – לקבל את השיפולים, המבנה, הצלוליט ולהבין שזהו גוף אנושי ונשי.
8. טיפוח כללי – כשאני שואלת נשים מתי הן מרגישות טוב עם עצמן הן מספרות על יציאה לאירועים חגיגיים, כאשר הן מתאפרות, מסדרות את השיער, שמות תכשיטים או לאחר שיוצאות מהמספרה, מהקוסמטיקאית וכדומה. לכן, השקעה של 10 דקות בבוקר בטיפוח עצמי יכולה לשנות את ההרגשה שלנו מקצה לקצה. שווה לנסות.
9. פעילות גופנית מהנה – פעילות גופנית שאנו נהנים ממנה, משחק, ריקוד, מתיחות, יוגה או כל פעילות אחרת אהובה עוזרת לנו לחוש את הגוף בצורה טובה יותר ולהתחבר אליו. מצאי את הפעילות האהובה עלייך או אפילו שימי מוסיקה ורקדי מעט בבית – זה משחרר ועוזר לנו ליהנות מהגוף.
10. החליטי להפסיק לחכות, ולהתחיל לחיות! – דמייני שאת נראית כפי שרצית בדיוק לפי החלום, מה היית עושה אחרת בחיים? איפה היית מבלה? מה היית מרשה לעצמך? ערכי רשימה של כל מה שהיה משתנה והתחילי היום. לא בעוד 10 ק"ג, גם לא בעוד 2 ק"ג – היום! החיים קצרים תיהני מהם ותרגישי מיליון דולר תוך כדי.
בהצלחה!
באדיבות אורנית יונה, דיאטנית קלינית במחלקת הדיאטה של רשת סטודיו c