המצטיינים שהביאו כבוד לעיר, בראיון מיוחד “הייתה לי נקודת שבירה אחרי שלושה חודשים. זה היה אחרי המון זמן לא בבית, היו לי געגועים חזקים למשפחה ולבת זוג ובזכות התמיכה נשארתי בסוף”
בין מסיימי קורס 105 היוקרתי של שייטת 7, שני כפרסבאים צעירים שהגשימו חלום ובגדול. הטקס החגיגי של סיום הקורס נערך בבסיס חיל הים בחיפה בנוכחות מפקד חיל הים אלוף רם רוטברג, מפקד בסיס חיפה תת-אלוף אלי שרביט, מפקד בסיס ההדרכה של חיל הים אלוף-משנה סמי צמח, מפקד שייטת הצוללות אלוף-משנה ג’, מפקד בית-ספר צוללן רב-סרן י’. לקורס 105 יש סה"כ 33 מסיימים.
הלוחמים בצוללת נדרשים לשהות תקופות ממושכות מתחת למים בשקט מוחלט וצפיפות הדורשת מהם לגלות חברות ועבודת צוות ייחודית.
בשל הצורך להתמודד עם אתגרים יוצאי דופן נדרשים החיילים לחוסן מנטאלי, קור רוח, עמידה בלחצים ודבקות במטרה.
כמעט שנה וחצי במעמקי הים
משך הקורס שנה וארבעה חודשים והוא כולל שלושה שלבי הכשרה. הקורס מאתגר ומקצועי. לבוגרים הטריים תוענק דרגת סמל בסיום הקורס, ובשבוע הקרוב עתידים הבוגרים להשתלב ולאייש את תפקידי הלחימה בצוללות.
את הקורס היוקרתי מסיימים רק 25% מהמתמיינים שמתחילים את גיבוש הצוללות (אחד מתוך ארבעה), וכבוגרי הקורס הם לוקחים חלק בהגנת הגבולות הימיים של מדינת ישראל ממעמקי הים באמצעות אחד הכלים העוצמתיים והיקרים בצה"ל.
שייטת הצוללות, היא שייטת 7, הינה יחידת עילית בחיל הים הישראלי האחראית על הפעלת הצוללות. השירות בצוללות הוא התנדבותי ומדובר בשירות אינטנסיבי וחשאי במיוחד.
במהלך הקורס החניכים רוכשים ידע תיאורטי ומעשי, עוברים קורס צלילה אזרחי, וכמובן מפליגים על מנת להכין את עצמם להיות לוחמי הצוללות המובחרים ביותר.
מז’ול ורן ועד אחד הכלים היקרים בצה"ל
רעיון הצוללת קיים מהמאה ה-15, אז עוד נחשב למדע בדיוני כמו בספריו של הסופר ז’ול ורן. כיום הצוללת היא אחד הכלים המתקדמים, המורכבים והיקרים ביותר שיש ברשות צה"ל. יתרונן של הצוללות בחמיקה ובפעילות חשאית מצדיק את ההשקעה הרבה בהן. לצוללות יכולות של איסוף מודיעין ותקיפה.
לאחר סיום הקורס עתידים הבוגרים להשתלב ולאייש את תפקידי הלחימה בצוללות החיל, בהתאם למגמה המקצועית עבורה הוכשרו. המגמות השונות כוללות מגמת מכונה – הפעלה של מערכות השטה טכניות מהמורכבות שיש בצבא: הידראוליות, פנאומטיות ומנועים, מגמת גילוי וניווט – הפעלה של מערכות הגילוי והניווט מהמתקדמות הקיימות בצוללות בעולם. תפקיד מגמה זו הוא לכוון את תנועתה של הצוללת במעמקי הים בבטחה, מגמת החשמל – טכנאות והפעלה של מערכות הבקרה השולטות בכל המערכות ההנדסיות של הצוללת, מגמת נשק – טיפול והפעלת כלל מערכות הנשק המתקדמות המצויות בצוללת, מגמת סונאר – ניתוח והפעלה של מערכות הסונאר, תוך תפעול המצבים השונים אליהם עלולה להיקלע הצוללת בים הפתוח.
למדו בחטיבת שרת
סמל א’, בן 19 מכפ"ס, למד מחשבים, תעשייה וניהול בבי"ס הרצוג בכפ"ס והתנדב בעמותת "לתת" לפני גיוסו. אמו הייתה ראש ענף סגל תל"ם בחה"א והגיעה לדרגת סא"ל. א’ מספר שהדבר שהחזיק אותו בקורס היה החברים ונהנה בעיקר מהצלילות שעשו בנמל אילת. א’ נמצא במגמת מכונה מספר שהוא מאוד מרוצה מהשיבוץ שקיבל.
הלוחם השני, סמל א’, גם הוא בן 19 מכפ"ס, למד מוזיקה בבי"ס כצנלסון, היה חלק מתנועת הנוער "השומר הצעיר". בזמנו הפנוי מנגן בטרומבון והיה במשלחות של תזמורות לחו"ל בגרמניה ואוסטריה. החלק הזכור לו ביותר הוא סוף מסע סדרת ים בו כל הקורס אחז ידיים במסע כדי לסיים אותו עד הסוף. סמל א’ משובץ במגמת סונאר.
"הגעתי בטעות לקורס"
סגן אמ’ מספר בראיון לכתבת ירוק השבוע איך הגיע לקורס "הגעתי בטעות לקורס. לא תכננתי את זה, שמעתי על התפקיד והתלהבתי". גם חברו הגיע במקרה "לא הכרתי את התפקיד, התגלגלתי מיום סיירות וגיבוש והחלטתי להתגייס ליחידה".
השנייים למדו בחטיבת שרת באותה שכבה אך לא הכירו אישית. במהלך הקורס הקשה הגיעו פעם בשלושה שבועות הביתה ושם, במעמקי הים, התהדקה החברות בין השניים.
– למה אתם הכי מתחברים בקורס?
"בעיקר לגיבוש החברתי וזה מה שמחזיק אותך ברגעים הקשים וזה מעמיד אותך בסיטואציות חדשות, אתה לומד על עצמך המון דברים חדשים גם דרך קשרים שאתה יוצר".
– הייתה לך איזה נקודת שבירה?
"כן, היתה לי נקודת שבירה אחרי שלושה חודשים. זה היה אחרי המון זמן לא בבית, היו לי געגועים חזקים למשפחה ולבת זוג ובזכות התמיכה נשארתי בסוף".
אמ’ מספר :"היה לי קשה בסדרת ים, עובדים הרבה על מסעות פיזיים והיה לי מאוד קשה ומה שעזר לי זה התמיכה של החברים".
– מה מיוחד בקורס הזה מבחינתכם?
"הכי מיוחד זה שאתה זוכה לחוות כמה היבטים של קורס – היבט לימודי- היבט חברתי, פיזי ושמעל הכל יושב לך בראש שזו יחידה שאף אחד לא מכיר אותה וזה מאוד מסקרן".
אמ’:"אני די מסכים איתו וזה כל הקטע שזה קורס התנדבותי שאתה יכול להפסיק בכל רגע ונתון וזה מגדיל את האתגר ואכפת לך להצליח ויש הרבה רגעים מאוד שוברים פסיכולוגית ואתה לא עושה את זה".
– איך המשפחה והחברים מתמודדים עכשיו עם השהיה הארוכה שלכם מחוץ לבית? איזה תגובות קיבלתם?
"בהתחלה כשהיה לי קשה לקחתי כוחות מהבית מהחברים שמפרגנים, עכשיו התמיכה היא מנטלית כולם כאילו אומרים אנחנו פה בשבילך".
– הייתם ממליצים ללוחמים להתנדב ליחידה הזו?
"כן, מאוד ממליץ כי זו בין היחידות הבודדות שאתה יכול לקום וללכת, מי שרוצה לעשות משהו מיוחד זה המקום, זה מאוד מעניין ואם זה תופס אותך אתה מקבל חוויה אדירה, שווה לבוא".
אמ:"זו חוויה מעניינת, קורס שמאוד מלמד על עצמך, חברה ממש טובים ומי שמתאים אז כדאי, זה ממש שווה".
– עצה למתגייסים ליחידה?
"לשמור על מוטיבציה גבוהה ורצון להצליח ולקבל כמה שיותר חיזוקים מהבית. לא לוותר גם ברגעים הכי קשים, להתאמץ להשקיע כי בסוף זה ישתלם. אתה מגלה על עצמך בעיקר כח רצון, וגם אכפתיות, מאוד שמים דגש בקורס על העזרה הדדית, אם מישהו טועה אז כולם נופלים יחד איתו ולכן צריך ללמוד לעזור".
א’: "למדתי על עצמי איך לעשות סוויצ’ בין רצינות לצחוק, לדעת מתי אפשר לעשות דברים בקלילות ומתי ברצינות ולעשות את העבודה".
– יש סיכוי שתרצו לעבוד בים בעתיד?
"אי אפשר לדעת".