מחלות חורף – מניעת הדבקה

דורות רבים של ילדים גדלו על אמא המבקשת ללבוש סוודר כדי לא להצטנן ונוזפת לא ללכת ברגליים יחפות בחורף. האם מדובר בעבודות רפואיות או במיתוסים?

ישנם מיתוסים רבים לגבי מחלות החורף- כמו שיר הילדים הידוע המספר על השפן הקטן ש"שכח לסגור את הדלת וקיבל נזלת", האומנם? דורות רבים של ילדים גדלו על אמא המבקשת ללבוש סוודר כדי לא להצטנן ונוזפת לא ללכת ברגליים יחפות בחורף. האם מדובר בעבודות רפואיות או במיתוסים?

החורף היא עונת המעילים הגשמים וכמובן גם המחלות. בעונת החורף פורחים הוירוסים והנגיפים המגיעים בעיקר מכיוון מזרח. הנטייה של האוכלוסייה להסתגר בבית מפני הגשם ולסגור את כל החלונות עוזרת לנגיפים להתרבות ולעבור מאדם לאדם וכך לגרום למחלה.
על כן- כלל ראשון חשוב לימות החורף הוא אוורור ואוורור. מחקרים מערביים לא מצאו קשר בין חשיפה של ילדים לקור, חילופי טמפרטורה או שכבות בגדים לבין מחלות חורף ובכל זאת המיתוס שאסור לצאת מהבית, לא לפתוח חלונות ולחמם בתים וכיתות עדיין קיים והוא מגביר את ההדבקות במחלות.

מה לגבי פתיחת חלונות? חובה להשאיר חלונות פתוחים בחדר ילדים מחומם בכיתות או במקומות צפופים. תחלופה של אוויר היא חשובה בעיקר בתקופת החורף. בחורף יש יותר חיידיקים ונגיפים באוויר ומשום כך כדאי לגרום לתחלופת האוויר בחדר. בתקופות בהן הילד או אחד מבני הבית חולה כל שיעול מוציא לחלל האוויר חיידקים ונגיפים. האוורור מוריד את כמות החיידיקים בחדרים.

מחלות חורף הן למעשה שם כולל למגוון גדול של תופעות ומחלות המתפרצות בימי החורף. בין הנפוצות ניתן למצוא מחלות כהצטננות, דלקת ריאות, דלקת אוזניים, שפעת (גם שפעת החזירים היא רק שפעת) ודלקת הסימפונות. התופעות אשר בדרך כלל מקדימות ומבשרות על התפרצותה הצפויה של המחלה הן בדרך כלל נזלת, שיעול, התעטשויות, כאבי גרון, חולשה כללית וחום.

המקור העיקרי למחלות החורף הן הדלקות הנגיפיות (דלקת ויראלית) אשר לרוב תוקפת את דרכי הנשימה העליונות ומועברות מילד לילד על ידי התעטשות ונזלת ובדרך כלל מופצות דרך האוויר בגן הילדים או במקומות ציבוריים. מחלות אלו באות לידי ביטוי בתדירות ובעוצמה גבוהה בחורף מהסיבה הפשוטה שבחורף הילדים נוטים להתקבץ יחד בחדרים אטומים ומחוממים ובכך מדביקים האחד את השני. ניתן להוריד את תדירות ועוצמת מחלות החורף על ידי אוורור של גני הילדים ובתי התינוקות לפני הגעת הילדים ולאחר עזיבת הילדים את הגן על ידי שמירה קפדנית על היגיינה גבוהה (יד של ילד חולה יכולה בטעות להעביר את הוירוס לכל ילדי הגן על ידי נגיעה מקרית או לא בעין או באף או אפילו בפה של חבר לגן).

אנו מבינים ש"מחלות חורף" הן בעיקר עקב חשיפה גבוהה לנגיפים וחיידקים ופחות עקב הקור והרטיבות אבל אין הדבר אומר שאפשר להזניח את חימום חדרי הילדים, ההפך. בזמן שהות הילדים והתינוקות בחדר חשוב לחמם את החדר לטמפרטורה סבירה ונעימה ולהקפיד לאוורר לאחר עזיבת התינוק את החדר וכמובן לשמור על היגיינה סבירה של הילדים והצוות המטפל.

הגישה הרפואית הקונבנציונלית אינה יודעת לטפל בגורמים ויראליים ולרוב ממליצה על טיפול בסימפטומים בלבד.
לסיכום, ניתן לומר כי הכלים העיקריים למניעת הדבקה הינם הגיינה וחיסון.

לרשימת מרפאות ביקורופא ברחבי הארץ ושעות הפעילות
www.bikurofe.co.il/clinics

תגובות