עם כניסת האינטרנט לחיינו לפני כעשרים שנה ובעשור האחרון במיוחד, עולה מספר שעות העבודה שבהן יושבים עובדים מול מסכי המחשב, שעות ארוכות ברציפות. גם בסביבת העבודה הביתית אנו נוהגים לשבת שעות ארוכות מול המחשב, לעיתים אפילו לא לשם עבודה, רק כדי לגלוש ברשתות החברתיות האהובות עלינו או לקרוא מאמרים חדשותיים חדשים.
ההרגל בישיבה ממושכת גובה לעיתים מחירים בריאותיים ודורש הקפדה ותשומת לב למספר דברים כדי למנוע נזקים לגופנו, החל מתחושת אי נוחות ועד כאבי גב וצוואר. רבים לא מודעים להשפעת הכיסא והשולחן בהם אנחנו עושים שימוש יומיומי על בריאות גופנו ועל יכולתו להתמודד ולעמוד בעומסים ולחצים המופעלים עליו.
כדי להימנע מבעיות קלות ועד חמורות בגבכם היכולות להתעורר עקב ישיבה ממושכת, ריכזנו עבורכם 5 כללים מנחים מרכזיים פשוטים ליישום ועם זאת חשובים לאין ערוך –
1. שימו לב שבעת ישיבה, הגב התחתון שלכם צריך לגעת במשענת הגב של הכיסא ולהיצמד אליו, כלומר שבו עד כמה שיותר לאחור והצמידו את הגב למשענת הכיסא כדי לקבל תמיכה מלאה.
2. גם הישבן צריך לגעת במשענת הכיסא – מה שאומר שכל ישיבה רפויה בכיסא (כשהגב העליון נוגע בכיסא ושהישבן מתרחק מהמשענת) היא מאוד לא טובה.
3. כפות הרגליים צריכות לגעת ברצפה, בצורה מלאה, כלומר הברכיים צריכות להיות בזווית של 90 מעלות מהרצפה. כך תוכלו לדעת אם הכיסא אולי גבוה מדי ויש צורך לכוונן אותו לגובה הנכון. יציבות כפות הרגליים על הרצפה זה לא רק עניין של נוחות, חוסר התמיכה הזה משפיע על גבכם.
אפשר גם להשתמש בהדום קטן כדי להניח עליו את כפות הרגליים וכך להגיע לזווית של 90 מעלות, במידה ונוח לכם יותר לעשות שימוש בשרפרף.
4. גם לצורת הישיבה של הירכיים על הכיסא יש השפעה. הירכיים צריכות להיתמך במושב הכיסא כמעט במלואן, כלומר לכל אורך הכיסא.
5. גובה השולחן הוא פרמטר נוסף המשפיע על גבכם. גובהו של השולחן צריך להיות בגובה המרפק שלכם כשאתם יושבים מול מסך המחשב. מרפקי הידיים מקבילים לרצפה ומומלץ אף לתמוך במרפקי הידיים על ידי משענות הכיסא.
כפי שניתן לראות הכללים אינם קשים ליישום ואין צורך בשימוש בכיסאות ושולחנות מיוחדים כדי ליישמם, לכן גם ניתן לבדוק שאתם אכן יושבים נכון במשך כל שעות היום במקום עבודתכם ואם לא, אז לדאוג לבצע התאמות קלות כדי שיתאימו.
אז מה הקשר בין צורת הישיבה שלנו למקרה של "פריצת דיסק"בגב?
עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות. בין כל זוג חוליות מצוי דיסק אשר תפקידו לבלום זעזועים לגב בזמן תנועה. בתוך כל דיסק כזה מצוי חומר צמיגי דמוי ג’ל. כאשר נפגע הדיסק הבין חולייתי – על ידי שחיקה ממושכת ולחץ, עלול החומר הצמיגי הפנימי לנזול החוצה ולגרום ללחץ על חוט השדרה.
יציבה לקויה וישיבה לקויה גורמים לעומס על הגב התחתון, כאשר העומס הזה גם יכול לגרום לנזקים.
סוג הכיסא ואופן התאמתו או אי התאמתו אלינו, בעיקר במקרים בהם אנו יושבים על הכיסא שעות ארוכות מדי יום, יכול לגרום לנזק מצטבר לגב, זאת במקרה שבו הישיבה אינה זקופה והתמיכה בגב אינה מלאה .
כשאין תמיכה טובה בעמוד השדרה נוצר עומס ייתר על החומר שמרכיב את הדיסק הנמצא בין החוליות וכך מתחיל להיווצר נזק, הנזק הוא נזק מצטבר שיכול לגרום בסופו של דבר לפריצת דיסק.
מתי יכול להתעורר חשש לפריצת דיסק וכדאי לגשת לאבחון?
במידה ומרגישים כאב גב חריף במיוחד וכאבים שיכולים אף להתגבר בזמן מאמץ. חשוב לגשת ולהיבדק במהירות כדי להתחיל בקבלת טיפול מתאים.
מודעות והקפדה על כללים פשוטים אלו ישמרו על גבכם מנזקים וכאבים ויוכלו למנוע שחיקה של החוליות והחמרה של המצב.
למידע נוסף על גורמים לפריצת דיסק והטיפול המומלץ הקליקו כאן .
המאמר באדיבות ד"ר דרור רובינסון, מומחה בכירורגיה אורתופדית ובשיטות טיפול חדשניות לטיפול והקלה בכאבים.