רות קרוכמל, 20 שנה מובילה חברתית בעיר הוד השרון: בשעות היום עובדת כללית ובשאר הזמן היא הרוח החיה מאחורי “קפה אירופה” מועדון לניצולי שואה.
רות קרוכמל, סבתא גאה לשלושה נכדים, ביום עובדת כמנהלת לשכת אגף הביטחון בשירותי בריאות כללית ובערב פעילה ויזמית בתחום החברתי. רות הקימה לפני 5 שנים את "קפה אירופה" מועדון למען ניצולי שואה בהוד השרון. המועדון נפתח בחודש ספטמבר 2010 ופועל אחת לשבוע בימי רביעי. רות היא הכוח המניע מאחורי המועדון, דואגת לתכנון הפעילויות, מסיבות, הרצאות ואירועים ייחודים למען אוכלוסייה זו.
זו לא הפעילות היחידה של רות, בנוסף על כך רות יוזמת פעילויות מגוונות הנוגעות בתחומים שונים כגון: קורס טיס אזרחי לתלמידים מהעדה האתיופית, קיום הפנינג שנתי מרכז לבריאות הנפש שלוותה לטובת המאושפזים, תמיכה במועדון שכונתי לגיל השלישי בשכונת נווה נאמן בעריכת מסיבות, טיולים, בילויים ואירועים מיוחדים.
רות קרוכמל הייתה מועמדת לקבלת מגן שר הרווחה ולפרס החינוך בזכות רתימת הנוער. בדצמבר 2014 במסגרת הצדעה למתנדבים של עיריית הוד השרון קיבלה מגן כהוקרה על פועלה ללא לאות למען הקהילה בהוד השרון.
אין ספק שמדובר באישה בעלת מוטיבציה אדירה המתורגמת לעשייה התנדבותית וחברתית למען הקהילה ובפרט לניצול השואה.
איך זה התחיל?
אני מתנדבת המון שנים, התחלתי לפני כ- 20 שנה כשהצטרפתי לעמותת "הליונס הוד השרון", ארגון הפועל במסגרת הארגון הבינלאומי של מועדוני הליונס העוסק במגוון פעילויות התנדבות לטובת הקהילה. חברי הליונס פועלים בהתנדבות מלאה תוך תיאום מלא עם הגורמים המתאימים ברשויות המקומיות. בהמשך נבחרתי לכהן כנשיאת המועדון ובמסגרת פעילות זו ייסדתי סניף שני "הליונס לב ארי הוד השרון" במטרה לפתוח אפיקים חדשים, לממש רעיונות נוספים ולרתום פעילים נוספים, בתום ההקמה נבחרה רות לנשיאה הראשונה של העמותה.
איך נולד הרעיון להקים מועדון לניצול שואה?
נוכחתי לדעת כי יש למעלה מ-500 ניצולי שואה בעיר הוד השרון ושקיים צורך במסגרת תומכת עבורם אשר תהווה מקום לפעילויות ומפגשים.
פניתי לעיריית הוד השרון וביצענו סקר טלפוני כדי לבחון האם יש צורך במועדון כזה בעיר. שמחנו לגלות היענות גדולה בקרב ניצולי השואה והתחלנו לגלגל את הרעיון עד לכדי הקמת מועדון "קפה אירופה". לאחר כשנה של הוצאת האישורים הרלוונטיים מול הרשויות וחיפוש אחר מקום מרכזי וראוי נפתח מועדון "קפה אירופה" בשיתוף עיריית הוד השרון ובסיוע ויצ"ו שסיפק את המבנה.
מה מקור השם "קפה אירופה"?
לפני מלחמת העולם השנייה ‘קפה אירופה’ היה ה- מקום בעיר מלמו בשוודיה. המקום היווה נקודת מפגש לכל מי שרצה להנות ,לחגוג, לרקוד ולשתות. בתום מלחמת העולם השנייה החלו אנשים לחפש את קרוביהם והגיעו לאותו ‘קפה אירופה’ בתקווה לפגוש או לשמוע חדש מקרוביהם שאבדו בזמן המלחמה. במקום הוקם קיר עם שמות האנשים שמחפשים ובכך הפך למקום של חיפוש קרובים.
מה עושים במועדון? מה הפעילויות שאתם עושים?
המועדון פועל מידי יום רביעי בשעות אחה"צ וכל כולו למען שורדי השואה ובני זוגם. במועדון לוקחים חלק כ- 50 ניצולי שואה שמגיעים באופן קבוע למועדון. אנחנו מקיימים מגוון פעילויות כגון הרצאות בנושאים שונים, מסיבות, ציון חגים וימי הולדת, הצגות, טיולים, ואירועים מיוחדים אשר מפורטים בתוכנית שמופצת חודש מראש לחברי המועדון, כמו כן אנו דואגים להסעות הלוך ושוב לחברי המועדון ומקיימים מידי פעם ימי עיון לניצול זכויות ניצולי השואה על מנת שידעו ויממשו את זכאותם.
לפעילות ההתנדבותית רות רותמת שותפים במקום עבודתה. היא רתמה את כללית אשר מובילה פעילות התנדבותית למען ניצולי שואה ובמסגרת זו מגיעים צוותים רפואיים ונותנים הרצאות מעניינות ומרתקות בנושאים שונים כגון: תזונה נכונה, בריאות בגיל השלישי, סכרת ועוד. מידי שנה אנחנו מוזמנים לתיאטרון הבית של כללית בכיכובם של עובדי הכללית, אלה ערבים מאוד מרגשים ומהנים עבור החבר’ה, הספקנו להיות במחזמר "קזבלן" וב"כנר על הגג".
בכל שבוע מגיעים תלמידי תיכון למועדון כחלק מפרויקט ‘התנדבות אישית’. המפגש הבין דורי מעצים ומעניק ערך מוסף לכל הצדדים. נוצר חיבור חם ומעמיק בין הניצולים לנוער – התלמידים משמשים כאוזן קשבת, מקור עידוד ואופטימיות לשורדי השואה והתלמידים מצידם חשים תחושת סיפוק, גאווה, נתינה, ערכיות והעצמה אישית. אני רואה את המסירות ואת חוזק הקשר כאשר אותו נוער ממשיך להגיע למועדון גם לאחר סיום הפרויקט.
מה את מפיקה מזה?
אני מרגישה חובה מוסרית וזכות גדולה שנפלה בחלקי. אחרי כל התלאות שהם עברו אני מרגישה שזה המעט שאנחנו יכולים לעשות עבורם. כשאני רואה אותם יוצאים מהרצאה עם חיוך על הפנים זה מסב לי אושר רב. כל החברים והמשפחה יודעים שבימי רביעי אני ב’קפה אירופה’.
במסגרת הפקת ספרים של עיריית הוד השרון כחלק מתיעוד סיפוריהם של ניצולי שואה המוכנים לספר את סיפורם, הוצאתי את הספר "יומנו של פליט". עשרה מפגשים של ימי שיש הוקדשו לתיעוד סיפורו של אליעזר בלומנפלד (ז"ל).
מאיפה המימון?
לשמחתנו גופים ציבוריים ועסקיים אליהם אנו פונים נרתמים כך למדוגמא "פרחי המושב" שולחים לנו מידי שבוע פרחים למועדון. נוסף על כך, אנו מקיימים יריד מכירות, "שישי בלב", אחת לחודש בימי שישי שכל הכנסותיו למען המועדון. ביריד זה אנחנו מוכרים בגדים חדשים ויד שניה, כלי בית, ספרים, תכשיטים וכל מיני פיצפקעס. בנוסף יש לנו מנהג לכל נשות הליונס, אנו אופות עוגות מידי חודש ומוכרות ביריד.
בהזדמנות זו אני מזמינה את תושבי הוד השרון והסביבה ליריד הקרוב שיתקיים ב- 27 למרץ ברח’ הבנים פינת ישורון. כמו כן ניתן להעמיד דוכן בעבור תשלום סמלי ובתיאום מראש, כשכל ההכנסות הן קודש לקהילה.