מילגת לימודים באוניברסיטה, פרס כספי, וכל זאת בזכות חיידקים טובים שהופכים חלב ליוגורט: ניצן שלוי מתיכון הכפר הירוק בת 17 מכיתה י”ב קוצרת את פירות המחקר שהגישה לאולימפיאדה הארצית לביולוגיה, מטעם משרד החינוך. (נבחרה מתוך 10.000 תלמידי י”ב. מתוכם 600 עלו לגמר. ניצחה בשלב סופי במקום שני מתוך שבעה מתחרים)
ניצן שלוי – "כל זה לא היה קורה לולא עבדתי ברפת וחלבתי פרות. במסגרת העבודה שלנו בבית במשק בית הספר. אחר כך עבדתי במחלבה. חבצתי גבינות והכנתי יוגורט. וגיליתי שמי שעוזר לנו לשבח את התוצרת אלו הם חיידקים טובים שעושים עבורינו את העבודה. הייתי סקרנית ובחרתי בעבודה חקר זו במסגרת הבגרות 5 יחידות בביולוגיה".
המחקר: "התסיסה [הלקטית] בחיידקי חומצה לקטית, האחראים על הפיכת החלב ליוגורט. החיידקים האלו מבצעים תסיסה לקטית על מנת לספק אנרגיה לפעילותם. הם מפרקים את הסוכר שנמצא בו- לקטוז. תוצר התהליך הוא חומצה לקטית, או בשמה השני- חומצת חלב. החומצה יוצאת מהתא ומחמיצה את סביבתו, זה אחראי על הפיכת החלב ליוגורט."
ניצן מתגוררת ברמת השרון ומספרת כי "התנאים של בית ספר בתוך משק חקלאי אפשרו את המחקר". ניצן השקיעה הרבה שעות עבודה במעבדת בית הספר. היא גם רוקדת סטפס ברעננה במרכז למחול. מנגנת בסקסופון, עוסקת בניווט בנבחרת ומשתתפת בחוגי סיירות של קקל. –
מנהל הכפר ד"ר קובי נווה:"ניצן נבחנה בבחינת מעבדה והציגה את עבודתה בפני הקהל כולל שאלות השופטים. ניצן עמדה במשימה בהצלחה רבה וייצגה את הכפר בכבוד רב".
על העבודה ברפת:
64 שנים קיימת הרפת האקולוגית של הכפר הירוק, ובה 70 חולבות, 120 ראש סך הכל, והתפוקה השנתית 11.000 ליטר בשנה.
ברפת עובדים התלמידים שעתיים בשבוע, כחלק ממהלך הלימודים ואופי החיים בכפר, אך התפוקה הרבה עוררה את השאלה מדוע שלא תהיה גם מחלבה? מחלבה שגם תייצר גבינות, גם תמכור וגם תאפשר לתלמידים ללמוד על תהליך הגיבון של החלב עד להפיכתו לגבינה.
עד שנמצא חובב גבינות ויזם שהציע את עזרתו – אריה מהנדס מזון זה 40 שנה ממדריך בענף החלב – מומחה לגיבון גבינות. הלכו בכפר ומצאו מבנה ישן קרוב לרפת, שיפצו בלמעלה מ 400 אלף שקל 108 מ"ר – הכניסו מכונות ועד מהרה כבר הוכנו גבינות שנחטפו בשל טעמן.
מה מכינים:
הדגש על גבינות טריות שמנת על סוגיה ויוגורטים גבינה צפתית, לבנה בשמן זית בכדורים ובמריחה חלומי, קממבר גבינות רכות למריחה עם תבלינים וצמחי תבלין גבינות שמנת. התלמידים עובדים בכתה י"א שעתיים בשבוע במחלבה.