“לתושבי כפר סבא מגיע להתקדם, ואנחנו יודעים שביחד נוכל לנצח ולהוביל את כפר סבא אל המקום בו היא יכולה וראויה להיות בו”

הדר לביא, גדלה והתחנכה בעיר, נשואה לאורון ואימא לאיתמר וגור. רב-סרן במיל’ מ-8200, בעלת תואר ראשון בכלכלה וברוח ותואר שני במדיניות ציבורית עם התמחות בשיתוף ציבור בערים, כולם מהאוניברסיטה העברית.
במהלך השנים האחרונות בהן פעלה בהתנדבות כיו”ר מועצת נשים וכיו”ר ועד מרכז העיר אותו הקימה, הצליחה להוביל מספר מהלכים משמעותיים בעיר: גיוס מאות תושבות ותושבים לפעילות חברתית קהילתית בעיר, ביסוס והקמה של מנגנונים חברתיים חזקים, השארת טיפות חלב של הכללית ושל מכבי במרכז העיר, חיזוק עסקים עצמאיים, הכנסת פרויקטים תומכי משפחות צעירות כמו “סירי לידה” ו-“בית לנשים בחופשת לידה”, העצמת תוכניות מגדר בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, הכנסת תאורה לגנים ציבוריים ומיפוי בעיות בהם, פיתוח מרכזים קהילתיים במרכז העיר על-בסיס בתי הספר, פיתוח וניהול פעילות אוגוסט למשפחות במרכז, כל זאת בעבודת צוות ובאמצעות שיתוף פעולה עם עובדי עירייה מסורים רבים ועל ידי גיוס מאות מתנדבים ומתנדבות.
לזכות הדר לביא ייאמר שהצליחה להתברג במקום גבוה גם בסקרים, מאז הכריזה על מועמדותה ולצד התמיכה הרחבה לה היא זוכה, בנוסף מקבלת פרגון גם מהמועמדים מולה.
ב-21/9/2018, תתארח הדר לביא בפורום מג’די בשעה 1400 ( כיכר כץ מילר ) – המפגש פתוח לציבור. 
=
=

=

=

הדר, מהן לדעתך, הבעיות המרכזיות שכפר סבא מתמודדת איתן כיום?

“העיר שלנו נפלאה, אבל יש הרבה מה לקדם. ואחרי שנים שהתפשרנו על מה שקורה בבית שלנו – צריך להתחיל להתקדם. ובעיני התקדמות אמיתית מתחילה מתרבות ניהולית וארגונית. מיד כשאקבל את המנדט להוביל את כפר-סבא, אניח את התשתית והכלים כדי להבטיח עירייה קשובה לציבור,  יוזמת ומשתפת המתנהלת בשקיפותהמפתח השני לצמיחה עירונית הוא פיתוח עסקי. כדי להבטיח שכל תושב יקבל יותר אנחנו יכולים או לריב על מה שיש או להגדיל את העוגה. לכן אפעל להביא עסקים חדשים לעיר, שיגדילו את הכנסות העירייה מארנונה עסקית ויאפשרו לכולנו בעיר ליהנות מהרחבת השירותים העירוניים לתשובות ותושבי כפר סבא”.

מהם הדברים המשמעותיים שעשית לטובת העיר בעשור האחרון?

“כבר מגיל צעיר הייתי מעורבת ציבורית בכפר-סבא. זה התחיל עוד בהנהגות הילדים והנוער והמשיך, לאחר שהשתחררתי בדרגת רס”ן מיחידת המודיעין 8200, כשפניתי לעשייה עירונית התנדבותית אינטנסיבית. הקמתי ועד שייצג את 60,000 תושבי מרכז העיר, ועמדתי בראשו 3 שנים. הצלחנו לרתום את העירייה לשיתוף פעולה ולשנות במציאות מקטנה עד גדולה – מהצבת מתקן מחזור זכוכית במקום המתאים לו לאחר שבקשות חוזרות ונשנות של התושבים לא נענו, ועד שיפוץ של 12 גינות ציבוריות מרכזיות שהיו זקוקות לכך על-פי תעדוף הציבור. זכיתי גם להוביל את מועצת נשים בעיר 4 שנים, הראשונה שאינה חברת מועצה שעושה תפקיד פוליטי זה. בתפקיד זה בניתי את קהילת הנשים, הקמתי פרויקטים לפי צרכי התושבות והיוזמות החברתיות והקהילתיות שעלו מהשטח. ניהלתי תקציב עירוני ועבדתי בשיתוף הדוק עם עובדי עירייה מתחומים שונים. יישמתי דה פקטו ערכים של המאה ה-21 בהנהגה עירונית; שקיפות, נגישות, הקשבה ויצירתיות. ראיתי, בגוף ראשון, איך אפשר להשפיע ולשפר באמצעות הבנה עמוקה של המערכת, יכולת רתימה והנהגה. “אבל בתפקידים הללו גם ראיתי את המגבלה של ההשפעה שמאפשר מרחב ההתנדבות ואת החסר המשמעותי בהובלת העיר והתושבים אל עבר ניהול מתקדם, חינוך חדשני וקבלת החלטות מתוך האתגרים שמציבים חיי היום יום בפני תושבי כפר סבא – קשישים, משפחות צעירות, תיכוניסטים, חיילים”.

מה יש בך שאין במועמדים אחרים?

“אני מאמינה בערכים שמנהיגות חייבת לאמץ במאה ה-21: להקשיב לתושבים, לשתף אותם בצורה אמיתית בקבלת ההחלטות, לגלות יצירתיות בפתרון בעיות ובעיקר לראות את התושבים ולפעול איתם, עבורם ובמטרה להפוך את החלק של הרשות המקומית בחייהם ליעיל, משמעותי ופשוט. כך פעלתי בכל ארגון אותו הובלתי ואני מתרגשת לעשות זאת גם בעיריית כפר-סבא. לא אעיד על האחרים”.

יש הבדל לדעתך בין ראש עיר אשה או גבר? 

“ההבדל העיקרי הוא שלא ראינו מספיק ראשות ערים כדי לענות על השאלה הזאת. אנחנו רגילים להנהגה של גברים ואולי לחלקנו נראה שזו גם הדרך היחידה להנהיג. הנשיות שלי היא חלק מההנהגה שלי, אבל כך גם הכישרונות שלי, הידע שלי, הניסיון שלי והחיבור שלי לאנשים בשטח”.

איך התגובות מהציבור?

“התגובות מהשטח מרגשות. התמיכה הולכת ומתעצמת ואפשר להרגיש בזה ממש מיום ליום. זה בא לידי ביטוי בפעילים הרבים שמצטרפים ופועלים בהתלהבות ובהתנדבות, בהשתתפות בחוגי הבית שלנו ובמפגשים הפתוחים, בנכונות לתלות שלטי תמיכה בבתים ועל הרכבים, ובאינספור רעיונות של תושבים אכפתיים שמשתפים ברעיונות שיקדמו אותנו לניצחון. רק אתמול קיימנו מפגש הרמת כוסית לכבוד השנה החדשה ויכולת לחוש את האנרגיה של השינוי וההתחדשות עוברת בין מאות האנשים שהגיעו ומילאו את האולם עד אפס מקום. מרגישים את המומנטום ואת הרצון של הכפר-סבאים להתקדם”.

אלו אג’נדות חברתיות בכוונתך לקדם?

“אני רוצה כפר סבא שוויונית, מקדמת צדק ואיכות חיים טובה. אני רוצה כפר סבא שרואה את ה”אחר” ומאפשרת לפגוש אותו. עיר קהילתית, בונה קהילות ומחברת ביניהן”.

האם תחליפי השדרה הניהולית אם תבחרי ? ודאי ידוע לך כי יש עובדי עירייה החוששים לעתידם לאחר הבחירות.

“לצערי במהלך ניסיוני בעירייה ראיתי ניהול שמבוסס בעיקר על שליטה וכוח. ראיתי עובדי עירייה מוכשרים מונמכים, מפחדים להיכנס לפגישות אצל ראש העיר כי הם לא יודעים איך הוא “יפול” עליהם ועוד. אני פועלת אחרת, אני מאמינה בהעצמה וביוזמה. אני מאמינה בהנהגה מסוג אחר – כזאת שמעצימה את העובדים ומקדמת שיתופי פעולה וחשיבה יוצרת מחוץ לקופסה. ככה יוצרים שינוי, ככה מתקדמים”.

מה דעתך על מועצת העיר היוצאת?

“היו שם מספר משרתי ציבור נאמנים אבל את הרוב לא שמענו לאורך רוב הקדנציה. גם בגלל השליטה של ראש העיר לשעבר”.

איך תתמודדי מול אופוזיציה כראש עיר?

“כמו שאני מתמודדת עם אופוזיציה כיום: מבינה, מחברת אך מציבה גבולות כשצריך. צריך להבין שהמטרה של אופוזיציה היא לבקר, וזה חלק ממנגנון האיזונים והבלמים בדמוקרטיה”.

 מה הסיכוי שלך לדעתך ?

“לפי כל הסקרים המירוץ פתוח. אנחנו מרגישים את המומנטום והתמיכה הברורים בשבועות האחרונים. אנחנו יודעים שלתושבי כפר סבא מגיע להתקדם, ואנחנו יודעים שביחד נוכל לנצח ולהוביל את כפר סבא אל המקום בו היא יכולה וראויה להיות בו. כולנו מבינים שב-30.10.18 אנחנו מכריעים איך ייראו החיים של כולנו בחמש השנים הקרובות. הסיכוי של כולנו תלוי בתומכים כיום ובבחירה של אנשים שבדרך כלל לא נוהגים לצאת מהבית, להצביע ולהשפיע על העיר שלהם ועל העתיד שלהם”.

מה יש לך להציע לצעירים? 

“אני בעיקר מציעה לצעירים זווית ראיה משותפת והבנה של הצרכים שלהם. יש הרבה פוליטיקאים שמשטחים את הצרכים של צעירים וממקדים אותם במקומות בילוי. דור העתיד של כפר-סבא צריך קודם כל תעסוקה ומגורים, הקשבה ואמון במערכת”.

מה בדעתך לקדם לטובת הגמלאים?

“כמו כל קהילה בעיר, הגמלאים זקוקים שיקשיבו להם, יענו על הצרכים שלהם ויחברו אותם עם קהילות אחרות. העיר שלנו התברכה בגמלאים רבים. 23% מהאוכלוסייה בעיר היא מעל גיל 60. חלק מהאוכלוסייה הזאת זקוקה לפתרונות תעסוקה, פנאי ותרבות וחיבור קהילתי. חלקה זקוקה להפגת בדידות ולפתרונות בריאות”. 

האם את בעד פתיחת עסקים בשבת?

“בעד פתיחת מקומות בילוי כמו בתי קפה. המצב בו פתוחים 4 בתי קפה במרכז העיר אינו סביר, כמו שאם היו רק 4 בתי קפה כשרים בעיר זה היה נראה לנו מעט”.

איך את מגדירה עצמך? חילונית? מסורתית?

“אימי גדלה במשפחה דתית מרובת ילדים ואבי בן לניצולי שואה חילוניים. במשפחה שלנו אנחנו בוחרים ליישם ערכים ליברליים לצד שמירה על המסורת. אישית אני צמה בכיפור מגיל 12, כולל בהריונות ואחריהם”.

תחבורה ציבורית בשבת?

“הייתי רוצה שהשבת שלנו תאפשר לאנשים לבלות עם משפחה לא משנה מה מקום מגוריהם. הייתי רוצה הסעות בטיחותיות למקומות בילוי בשישי בערב לבני נוער ולא הסתמכות על נסיעה מסוכנת באופניים, מוניות או הליכה ארוכה מאוד ברגל. אז כן, בהחלט. יחד עם הקהילות המקומיות בטוחה שניתן יהיה להגיע למתווה מכבד”.

עמדתך לגבי מהיר לעיר?

“יש סיפור מפורסם על מועצת עיריית ניו יורק בסוף המאה ה-19. אוכלוסיית מנהטן הייתה עתידה לגלות והם התכנסו בדחיפות כדי להבין מה לעשות עם הבעיה הצפויה של גללי סוסים – הרי כמות המרכבות הייתה אמורה לגדול מאוד… הם לא צפו את כניסת הרכב הפרטי ששינה את המציאות. אני אוהבת את המטאפורה הזאת כי היא מסבירה את הצורך שלנו עכשיו בתחבורה ציבורית. אם הכול נמשך כמו עכשיו אנחנו פשוט עומדים ברכבים עוד שלוש שנים. כבר עכשיו רואים את זה בחלק מהמקומות, גם בעיר שלנו. תחבורה ציבורית יעילה, נקייה ושימושית היא הכרח המציאות ויפה שעה אחת קודם. מטרתה של תכנית מהיר לעיר טובה: הקמת תשתיות טובות לתחבורה ציבורית. לצערי, כמו הרבה תכניות אחרות של העיריה בשנים האחרונות לא התבצע לה כלל שיתוף אמיתי של הציבור בתכנון. חבל, כי זה היה יכול לשפר את התכנית ובטח את התפיסה הציבורית שלה”.

את רואה עצמך מנהיגה?

“כן. הנהגתי מגיל ילדות בכל מקום בו בחרתי להיות. הקמתי, יזמתי והובלתי בצבא ובכל ארגון בו הייתי מעורבת. לא צמחתי תחת כנפו של אף אחד, לא דחקו בי לקחת הובלה – לקחתי. כזו אני. המנוע שלי מגיע מבפנים. אני לא יכולה לעמוד מנגד כשמתרחשת עוולה או כשהמערכת כל כך עסוקה במבט רוחבי ובניתוחים סטטיסטיים שהיא שוכחת שתפקידה לשרת את הציבור”.

האם תכהני כחברת מועצה אם לא תצליחי להיבחר?

“כן”.

כמה כסף את הולכת להוציא על הבחירות?

“כמיליון וחצי שקלים”.

איך את מתייחסת לטוקבקים וארס ברשת ?

“לשמחתי רוב התגובות שאני חווה ברשת ובכלל הן חיוביות מאוד. ככלל, כל עוד יש ביקורת עניינית אני שמחה לקבל אותה, להתייחס אליה ולהשתפר בזכותה”.

היה משהו שפגע בך ?

“תמיד יש הערות שמטרתן לפגוע, אני מעדיפה להתמקד בכוחות החיוביים והטובים של כפר סבא וביחד לקדם את הבית שלנו למקום אליו הוא ראוי ויכול להגיע”.

עם איזה מתמודד לראשות הקשר שלך יותר חם?

“אני שומרת על יחסים טובים עם כל המועמדים”.

לראש עירייה אין כמעט חיים אישיים. איך את מכינה עצמך לזה.

“מודלים של הנהגה שאנחנו רגילים אליהם הם מיושנים. אנחנו צריכים למדוד הנהגה ביעילות ובתוצאות עבור הציבור ולא בכמות זמן שהיא עובדת. בשנים האחרונות בעבודת ההתנדבות האינטנסיבית שלי בעיר אני חווה משהו מזה, כמובן לא באותה העוצמה. לשמחתי, יש לי תמיכה משפחתית וציבורית רחבה שעוזרת לי להתמודד עם השליחות שלי. יתרה על כך, בתוך ראש עיר בכוונתי לקחת – כפי שאאפשר לכל עובד בעירייה – שני אחר הצהרים חופשיים כדי לבלות עם הילדים שלי – בעיניי ערך שראוי לקדם ב-2018”.

כמה קדנציות בכוונתך לכהן?

“יש לנו בעיה של כוח מרוכז רב בידי ראשי העיר בארץ. כמעט אין להם איזונים ובלמים. יש הסכמה ציבורית שראש עיר צריך לכהן שתיים או שלוש קדנציות. אבל אנחנו רואים במבחן התוצאה איך רבים מהם ממשיכים לקדנציות רביעית וחמישית, וזה תמיד בא על חשבון הציבור. מה שנכון לפני עשרים שנה בהכרח לא נכון עכשיו. אני מסכימה שיש צורך בהגבלת מספר הקדנציות, ייתכן גם ברמה של הנהגה לאומית, אבל זה צריך להיעשות בחקיקה – כמו בארה”ב. ככה נבטיח שהכוח אכן יעבור בלי תלות ברצונו של בעל הכוח”.

האם תפעלי לפתיחת ועדות התכנון והבנייה לציבור?

“כן אך הפתרון אינו טמון רק בכך. מלבד היעדר השקיפות בנושא הבנייה בוועדות התכנון, זו האחריות שלנו לחייב נגישות במודעות תכנון ובנייה, שהיום כתובות בגודל ובשפה לא קריאים וממשיך להעדר שיקוף פשוט של מדיניות בנושא הבנייה בעיר”.

פתיחת היכל התרבות בשבת ?

“הסיבה שהיכל התרבות שלנו סגור בשבת, בניגוד לאודיטוריום, היא לא דתית. היא מסורת ארוכת שנים, משנות ה-60 למיטב ידיעתי, של כבוד המשפחות השכולות. יד לבנים הוא הרי חלק מהיכל התרבות. יכול להיות שב-2018 כדאי לבדוק את זה מחדש, תוך דיאלוג עם המשפחות כמובן”.

מה דעתך על ריבוי קניונים, או מבנים גדולים שלעיתים הופכים לעזובות?

“אני חושבת שהעיר שלנו זקוקה למרחב אפשרויות בילוי רחב יותר מקניונים. ולצידו אנחנו חייבים לעבוד במשיכת עסקים חדשים, גדולים כקטנים. זו משימה מספר אחת של העיר ואנחנו נקדם זאת באמצעות הקמת מנהלת עסקים אפקטיבית ונחושה”.

האם לדעתך צריך להגדיל התקציב המנווט לחינוך בעיר ?

“צריך קודם כל לשנות את מדיניות החינוך פה. צריך להחזיר את האמון של ההורים ושל הצוותים החינוכיים במערכת, צריך להכין את הילדים למאה ה-21 ולהקנות כלים של סקרנות, ביקורתיות, הבחנה בין עיקר לטפל, יוזמה ויצירתיות, להכניס אלמנטים אלטרנטיביים למערכת החינוך הקיימת ולהקים מסגרות אלטרנטיביות ציבוריות והכי חשוב – לדאוג לשוויון בשירותים החינוכיים. המקום היחיד שאני יכולה להגיד שזקוק מידית להגדלת תקציב – הוא שיפוץ מוסדות החינוך הוותיקים; בתי הספר והגנים. ההקצאה הנוכחית פשוט לא מספיקה”.

מה בנוגע לשכונות ?

“כל שכונה וכל קהילה בעיר זקוקה למענה משלה, שמתאים לצרכים הייחודיים לה. הפער העיקרי הוא בהקשבה לתושבים ובתקשורת מולם. העיר צריכה לעודד הקמת ועדי שכונות, עבודה אפקטיבית מולם ושיתופי פעולה קהילתיים. פרקטית, לכל שכונה יש את הצרכים שלה – ביוספטל יש פערים בתאורת רחוב ובאיכות של השטחים הציבוריים, באזורים המזרחיים של העיר ובחלקים מהאזורים הצפון מערביים יש מטרדי ריחות קשים ובמרכז העיר אין מרכזים קהילתיים או מענה קהילתי מספק. את כל אלה צריך לתקן בשיתוף התושבים”.

לסיום, מה את מאחלת לעצמך לשנה הקרובה?

“לשנה החדשה אני מאחלת לעצמי בריאות, אושר בחיק המשפחה והשפעה ציבורית על העיר הנפלאה שלנו”.

מה תאחלי לתושבי העיר ?

“לכל אחד ואחת אאחל בריאות, אושר והצלחה. ולכולנו יחד – הנהגה חדשה, קשובה ומתקדמת”.

 

אסוציאציות בקטנה  –  הפנינו למועמדת לראשות העיר, הדר לביא, מספר אסוציאציות לתשובה בשליפה והנה תשובותיה לפניכם

 

שונאת – “קבעון, סטגנציה”

אוהבת – “את המשפחה שלי, חדשנות, סקרנות, התרעננות”

השכונות הירוקות – “חלק בלתי נפרד מכפר סבא ששכחו לחבר לעיר”

קניון ג’ או קניון הירוקה –  “פעם פה, פעם שם ופעם בויצמן”

יוסי סדבון או רפי סער – “אנשים ראויים”

צביקה צרפתי או סדבון – “אנשים ראויים”

אופוזיציה או קואליציה – ההשפעה הכי גדולה אבל בלי להתפשר על הערכים שלי

צביקה צרפתי – “הסגן של בן חמו”

סדבון – “איש טוב, מנהיג של המאה הקודמת”

יהודה בן חמו – “התחיל אחרת”

ראש עיר – “הזדמנות לעשות את החיים שלנו טובים יותר”

מירית שקד ברק – “מועמדת ראויה”

הדר לביא – “כפר סבאית ומתקדמת”

רוצה להיות – “במקום בו אני משפיעה לטובה”

מפחיד אותי – “כשכוח משחית ומבלבל מנהיגי ציבור”

מרגיז  – “אדישות”

מצחיק – “עדי אשכנזי”

מחליא  – “שחיתות ועסקנות”

טוקבקים – “פלטפורמה חיובית שמנוצלת הרבה פעמים בנגטיביות וזדון”

התלהמות ברשת – “אלימות”

ישיבת מועצה – “ראי מטריד של הנעשה בהנהגה שלנו”

שיקום שכונות – “מונח ישן לאג’נדה שזקוקים לה שנים”

מדאיג – “שנבחר אותו דבר ונקבל אותו דבר”

לא יודעים עלייך – “זוכת פרס ראש אמ”ן לחשיבה יוצרת”

בתי כנסת  – “מרכז קהילתי”

פספוס – “הפער בין הפוטנציאל למימוש. או במילים אחרות : כפ”ס”

=

=

עם הבעל אורון והילדים. צילום : טלי דברת.

 

 

‬‬‬‬‬

תגובות

תגובות