נכון ל-2016 מעל חצי מיליון רחפנים זמזמו בשמי ארצות הברית, והתחזיות טוענות שעד שנת 2030 יגיע מספרם לכדי יותר מ-7 מיליון. אכן מצבת-כלים מכובדת.
אלא שמחקר שבוצע באוניברסיטת ג’ונס הופקינס בארצות הברית בקיץ 2016, מגלה עד כמה קל לפרוץ לרחפן ולגרום לו לנחות או להתרסק במהירות גבוהה, תוך כדי גרימת נזק כזה או אחר. כל מה שצריך זה לפטופ וקצת ידע במחשבים.
המחקר, בראשותו של פרופ’ לאנייר ווטקינס (Lanier Watkins) – מומחה סייבר בבית הספר להנדסה של אוניברסיטת ג’ונס הופקינס – מצא 3 דרכים פשוטות להשתלטות על רחפן בזמן מעוף. צוות המחקר כלל סטודנטים לתארים מתקדמים, כאשר ההנחיה הייתה למצוא נקודות פגיעות במערכת ולהשתמש בהן נגד הרחפן.
שלושת הדרכים ששימשו להפלת הרחפן:
- שליחה של 1,000 בקשות התחברות אלחוטיות בתדירות גבוהה מאוד, מה שהוביל לעומס יתר במעבד המרכזי של הרחפן וגרם לו לנחות מיידית.
- שליחת פאקט מידע גדול מדי, דבר שיצר עומס יתר במערכות הרחפן וגרם לו להתרסק (בניגוד לדרך הקודמת, שהביאה לידי נחיתה).
- שליחה של פאקטים מזויפים שגרמו לשלט הרחוק לחשוב כאילו הוא מקבל פקודות מהרחפן, למרות שבעצם מדובר בפקודות ממקור זר. בעקבות זאת הרחפן נחת נחיתת חירום.
למרות שבמחקר הנ”ל מדובר בדרכים יחסית פשוטות לפרוץ לרחפן ולגרום לו לנחיתה או התרסקות, כיום יש טכנולוגיות הפועלות בדרכים דומות כדי לשמש חומת מגן מפני טרור רחפנים. חברות ישראליות הפועלות בחו”ל, כגון פנטום טכנולוגיות, משתמשות בטכנולוגיית גלי רדיו כדי לשבש את מערכות הרחפן. כאן כבר מדובר ביישומים צבאיים ואחרים.
אם אתם ממש לא מבינים על מה כל המהומה, תשאלו את נשיא ונצואלה, ניקולאס מדורו, שבתחילת אוגוסט 2018 היה נתון למתקפת רחפנים שסיכנה את חייו בעת נאום שנשא בפומבי. גם ארגון דאעש כבר הספיק לפזר איומים בחודש אוקטובר, אודות מתקפת רחפנים נושאי פצצות שיפילו את מגדל אייפל בפריז. טרור הרחפנים אמיתי לחלוטין ואסור להתעלם ממנו.
מה כל זה אומר, בעצם?
שכל אחד עם ידע טכני מינימלי יכול להשתלט על רחפן, להציץ לתוך חלונות בתים ולהפר את פרטיותנו בכל רגע נתון; שכל טרוריסט יכול להפוך רחפן פשוט לפצצה נישאת למרחקים (וכבר ראינו דברים דומים בדרום ישראל במהלך 2018); שכל רחפן הוא איום בפוטנציה על נכבדים ושגרירים הנמצאים תחת איומים; וההשלכות ממשיכות להרחיק לכת.
נחיצותם של מומחי סייבר כיום גבוהה יותר מאי פעם. בכתבה שפורסמה בכלכליסט לאחרונה, דובר על כך שחסרים 10,000 מומחי סייבר בישראל (בעולם המחסור עומד על כ-3 מיליון אנשי אבטחת מידע). הכניסה לתחום הסייבר יכולה להיות קלה ומהירה יחסית, והמשכורות הצפויות גבוהות.
לימודי מומחה סייבר הם בדרך כלל לימודי תעודה הנמשכים מספר חודשים, ובסופם מוענקת תעודת Ethical Hacker או תעודה דומה מסוג אחר (אותן יש לחדש מדי 3 שנים). המשכורות קופצות ל-13,000 ברוטו כבר אחרי שנתיים בתחום, כך שבהחלט משתלם ללמוד ולהיכנס לתחום.