מאירה חיון, גננת מוערכת מאוד, בעיריית כפר סבא, העלתה פוסט בקבוצת כפר סבא שלנו, בו הלינה על העובדה כי העירייה מורידה שכר, לסייעות וגננות ששכחו להחתים כרטיס נוכחות. בעקבות הפוסט שהעלתה הגיבו עשרות סייעות נוספות “סייעות יקרות, חשוב שתדענה, שניכוי מהשכר בגין אי החתמת שעון נוכחות איננו חוקי. חלק מאיתנו, קיבלו תלוש שכר החודש וממנו ניכו, שלא כחוק, וללא כל הודעה מוקדמת, מאות שקלים, מאחר וחלק מאיתנו שכחו להחתים שעון נוכחות, למרות שבפועל הגענו לעבודה ואף דיווחנו פיזית באמצעות מייל או טלפון ששכחנו להקליד כניסה ויציאה. חוק הגנת השכר קובע רשימה סגורה של מקרים בהם מותר למעביד לנכות משכר העבודה של העובד. אי החתמת כרטיס אינה אחת מהם.
לפני מספר חודשים, קבע שופט בבית הדין האזורי לעבודה כי יש להבחין בין זכותן של העובדות לשכר, לבין זכותו של המעביד לאכוף משמעת במקום העבודה באמצעות שעון נוכחות. הזכות לשכר קמה עם ביצוע העבודה תמורתה זכאי עובד לשכר. זכותו של המעביד היא לנקוט באמצעי משמעת לעובד המפר את הוראותיו (בהתאם להליכי המשמעת הנהוגים במקום העבודה). מכוח ההבחנה בין הזכות לשכר לבין זכות המעביד להבטיח את המשמעת במקום העבודה, אין המעביד רשאי, ואין לתת יד לאכיפת המשמעת במקום העבודה באמצעות סנקציה בדמות מניעת שכר.
אין מחלוקת על נוכחות העובדות בעבודה ועבודתן בפועל, בגינה הם זכאיות לשכר; אכיפת ההוראה לדווח נוכחות באמצעות השעון הביומטרי (ללא קשר לחוקיותה), היא פעולה במישור המשמעתי בלבד.
השופט אף חייב את הגוף הנתבע לשלם לתובעות בנוסף לניכוי, גם תוספת הלנת שכר על הסכום שנוכה להן מהמשכורת.
לאור אמור, אני דורשת מעיריית כפר סבא, לבטל מיידית את ניכויי השכר בגין אי החתמת כרטיס עובד, כאשר בפועל הגענו לעבודה, שכן מדובר בהליך שאינו חוקי ואינו אנושי”.
מהעירייה נמסר “עיריית כפר סבא מוקירה ומעריכה את הסייעות שתפקידן חשוב לעין שיעור. ועל כן, נוכחותכן המלאה והעקבית ופתיחת הגן בזמן הינה משמעותית מאד עבור יצירת שגרה מיטבית בגני הילדים. באם נפלה טעות בחישוב שכרן של הסייעות אנו נעניק להן את ההחזר המגיע להן בכפוף לחוק”.