למרות שמדי שנה בשנה יוצאים אל השוק כלי רכב חדישים עם מערכות בטיחות מתקדמות, עדיין אחוז הנפגעים וההרוגים בתאונות דרכים בישראל מאוד גבוה. תאונות הדרכים הן מכת מדינה, יחד עם זאת, כן ישנן דרכים לטפל בסוגיה ולצמצם את כמויות הנפגעים במידה ניכרת.
תאוריית הלמידה החברתית עוסקת בלמידה של הפרט מתוך חיקוי, כלומר שאנו קודם כל מושפעים מסביבתנו. ומה הקשר למלחמה בתאונות דרכים? פשוט: אם אנו לא מצליחים למגר את התופעה בכוחות עצמנו אין שום סיבה שלא נלמד מהשכנים שלנו בחו”ל ונבדוק מה עושות מדינות אחרות ברחבי העולם על מנת להתמודד עם תאונות דרכים. לאחר שבוחנים את הנושא ורואים אילו פתרונות עובדים, אפשר ליישם אותם על הכבישים שלנו.
שיפורים במערכת הכבישים
אחד הפתרונות שעומדים לרשותנו הוא לשפר את מערכת הכבישים שלנו. מדינות שונות ברחבי העולם עושות זאת, ואין סיבה שבישראל ישקטו על השמרים. כך לדוגמה בצמתים עירוניים אפשר לבנות כיכרות תנועה, אפשר להוסיף מסלולים לכבישים בינעירוניים שידועים כמסוכנים, אפשר להפריד בין מסלולים בצורה אפקטיבית כמו למשל על ידי גדר הפרדה או חוצצי בטון, אפשר לתכנן מעקפים כדי להפחית את העומס על הכבישים ואפשר לחזק את התחבורה הציבורית כדי למנוע את ריבוי הרכבים על הכביש.
חקיקה והתניה
דרך נוספת להילחם בתאונות הדרכים היא על ידי חקיקה. ככל הנראה הפרסום לבדו אינו עובד ולכן חשוב שיהיה גורם הרתעה. כאן נכנסות לתמונה חקיקה ואכיפה. במדינות שונות ברחבי העולם הפחיתו את מהירות הנהיגה וישנה דאגה למצות את הדין עם נהגים שחרגו מהמהירות המותרת או שביצעו עבירות תנועה אחרות. ככל שהענישה תהיה מחמירה יותר כך נהגים יחשבו פעמיים לפני שהם עוברים על חוקי תנועה. כמו כן ישנן מדינות אשר החלו למנוע את מכירתם של רכבים בשטחיהן במידה והם לא כוללים אמצעי בטיחות מתקדמים אשר ידועים בתרומתם למלחמה בתאונות הדרכים.
במסגרת החקיקה וההתניה יש להתייחס גם לגורם האנושי אשר גם הוא מהווה את אחד הגורמים לתאונות דרכים. אם על ידי פיתוח טכנולוגי של מכוניות ולהן נהג אוטומטי ואם על ידי חינוך והגברת המודעות, אפשר להשפיע ולהקטין את מספר התאונות על הכביש.
תחזוקה ואחזקת כבישים
למצבם של הכבישים יש השפעה רבה על כמות תאונות הדרכים בהם. בישראל קיים מיפוי של כבישים מסוכנים, הם נקראים כבישים אדומים בשל העובדה שהתרחשו בהם הרבה תאונות דרכים. כבישים לא מתוחזקים, תמרורים שאינם בולטים או גלויים לעין, כבישים ללא הפרדה או עם כתמי שמן, חוסר תאורה או מפגעים בטיחותיים אחרים, כל אלו ועוד עלולים להוביל לתאונות דרכים. לכן חברה מקצועית ובעלת ניסיון בתחום אחזקת ותחזוקת כבישים כמו “אמצ שמש”, תבצע עבודות תחזוקה ותשמור על הכבישים כמה שיותר בטוחים.