מהו אבחון טובה לבעיות קשב וריכוז
מבחן טובה (TOVA) הוא כלי אבחון ממוחשב באמצעותו מודדים יכולת משתנה של תשומת לב הנבדק לגירויים חזותיים המוצגים לעיניו באמצעות משחק מחשב יחסית פשוט. TOVA, ראשי תיבות של Test of Variables of Attention, נועד להערכה נוירולוגית לאבחון הפרעות קשב וריכוז באמצעות מדידת מאפייני התנהגות הנבדק של הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות.
זהו כלי אבחון אמין לקיום הפרעת קשב וריכוז, לרוב משתמשים בכלי אבחון זה כחלק מתהליך האבחון של הפרעות קשב וריכוז ולרוב לא מסתמכים רק על תוצאות מבחן טובה אלא משלבים את האבחון ככלי נוסף הנחשב ליעיל ולאיכותי.
אבחון ממוחשב להערכת הפרעת קשב וריכוז
כדאי לדעת כי כלי האבחון פותח על ידי ד”ר לורנס גרינברג, לשעבר ראש החוג לפסיכיאטריה לילדים ומתבגרים באוניברסיטת מינסוטה שבארצות הברית. ד”ר גרינברג החל לפתח את מבחן טובה בשנת 1964 אך רק ב-1990 כלי האבחון שווק באופן מסחרי והחל לשמש כאמצעי מתקדם וחדשני לאבחון הפרעות קשב וריכוז.
במבחן טובה הנבדק עובר אבחון האורך בדיוק 21.6 דקות, הנבדק יושב מול מסך מחשב ועליו ללחוץ על כפתור כאשר הוא רואה אובייקט מסוג A ועליו להימנע מלחיצה על הכפתור כאשר המסך מציג בפניו אובייקט מסוג B. חלקה הראשון של הבדיקה במבחן טובה מיועד למדוד את תשומת הלב של הנבדק בפעילות מונוטונית ומשעממת, ובחלק השני מודדים את תשומת הלב של הנבדק בפעילות מגרה.
הנבדק עובר את שלב האבחון הראשוני ללא תרופה כימית כמו ריטלין, ובהתאם לצורך מבצעים אבחון נוסך לאחר שהנבדק לוקח ריטלין או תרופה אחרת המיועדת לסובלים מקשיי קשב וריכוז. אם הנבדק משפר את תוצאות האבחון לאחר נטילת תרופה לקשיי קשב וריכוז ניתן לאבחן שיפור בתפקודו, אך התוצאות של המבחן מבוססות גם על מדידת מדדים כמו חוסר קשב במהלך המשימה ממוחשבת, יכולת התמדה במשימה והתנהגות אימפולסיבית של הנבדק הלוחץ על הכפתור כתגובה לגירויים ויזואליים המוצגים על המסך.
במהלך האבחון הנבדק עובר אימון אישי קצר לפני תחילת המבחן, עליו לשבת מול מסך מחשב ולהחזיק לחצן הפעלה. מידי כמה שניות מופיע על מסך המחשב גירוי ויזואלי בצורה של ריבוע לבן, מעבר לנקודה הקבועה המופיעה על המסך. במהלך האבחון הריבוע יכול להופיע מעל או מתחת לנקודה, והנבדק צריך ללחוץ על הכפתור רק כאשר הריבוע הלבן מופיע מעל הנקודה.
יעילות המבחן
אבחון טובה נחשב לכלי אבחון ותיק המתעדכן כל הזמן, יעילות הבדיקה הממוצעת עומדת על כ-80%. עם זאת, זהו כלי אבחון יעיל ואיכותי במצבים שהנבדק לוקח ריטלין ואז תוצאות המבחן מגיעות להצלחה של כ-90%. לכן, בישראל הוחלט שמבחן טובה לבד לא יהיה כלי אבחון תקף לאבחון הפרעת קשב וריכוז ומשלבים אותו ככלי נוסף בתהליך אבחון הפרעת קשב וריכוז.
הכתבה באדיבות מרכז תפנית – המרכז מציע גישה טיפולית יעילה ואפקטיבית לבעלי הפרעת קשב וריכוז, ללא תרופות כמו ריטלין.