בעקבות הלכלוך בחופים: תגבור אכיפה ממוקדת לשמירת ניקיון החופים

החופש הגדול נפתח בירידה בניקיון החופים בחלק השני של חודש יוני. לפי נתוני מדד “חוף נקי” של המשרד להגנת הסביבה למחצית השנייה של החודש (עד 30 ביוני), 71.21% מהחופים שנמדדו דורגו כ”נקיים” עד “נקיים מאוד”, לעומת 77.27% במדד הקודם. בתקופה המקבילה נמצאו 67.69% מהחופים נקיים עד נקיים מאוד. אחוז החופים הנקיים 70% מהזמן מתחילת שנת 2020 הוא כיום 59.09%.  הרשויות החופיות הנקיות ביותר במדד זה הן: אשדוד, תל אביב-יפו, בת-ים, עכו וחוף השרון.

במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית יוזמת סיוע לרשויות החופיות בביצוע פעולות אכיפה בחופי הים בחודשי הקיץ. הסיוע יינתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר ילוו את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית.

14 הרשויות שיזכו לתגבור של כ-3,000 שעות שיטור: אשדוד, בת-ים, חדרה, חוף הכרמל, חוף השרון, חיפה, טירת כרמל, מטה אשר, נהריה, נתניה, עכו, עמק חפר, תל אביב יפו ואיגוד ערים כנרת. היקף מימון הפרויקט הוא 550 אלף שקל. במסגרת פעילות האכיפה, הנופשים המלכלכים בחוף עלולים להיקנס ב-750 שקל על השלכת פסולת וזאת בשל הרגישות הגבוהה של החופים. בשנת 2019 בוצעו במסגרת תמיכה דומה 136 פעילויות שהסתכמו ב-940 שעות שיטור. בסך הכול חולקו 285 קנסות על ניקיון.

מספר נתונים: בבדיקה של קרקעית הים החולית שקיים המכון לחקר ימים ואגמים, המבצע עבור המשרד את הניטור הלאומי של הסביבה הימית, נמצא כי בעומקים שבין 20 ל-80 מטר וגם בעומקים של בין 200 ל-1,400 מטר יש בעיקר שקיות פלסטיק ואריזות מזון בכלל הפסולת שנאספה. ממצאים אלה מדאיגים במיוחד, מפני שחתיכות קטנות של פלסטיק (מיקרו-פלסטיק) מושכות בעלי חיים שבולעים אותן. מהבדיקה עולה, כי כמות השקיות והאריזות השלמות שנמצאו גדלה ככל שדגמו בעומק רב יותר.

תוכנית “חוף נקי” היא יוזמה של המשרד להגנת הסביבה והיא מופעלת החל משנת 2005 במטרה למזער את מפגע הפסולת הימית בישראל ולהביא לניקיון החופים והים בהתאם למחויבות הבין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל. כדי להגשים מטרה זו פועלת התוכנית לשינוי תודעתי לחשיבות הים והחופים ולחיזוק לקיחת האחריות האישית.

זכרו! שליש מהפסולת בחופים מורכב מהכלים החד-פעמיים והאריזות המושארים בחוף על-ידי ציבור המתרחצים. על-פי מחקרים בארץ ובעולם, חופי ישראל מובילים לרעה באחוז הפלסטיק גם בהשוואה לים התיכון וגם בהשוואה לממוצע העולמי. המשרד להגנת הסביבה קורא לנופשים, למטיילים ולחוגגים להשאיר את הכלים החד-פעמיים בבית, לא להשאיר פסולת בחופים וליהנות מחופים וים נקיים מפלסטיק!

לנתוני חוף נקיhttps://www.gov.il/he/departments/publications/reports/clean_coast_index_data

תגובות