למעלה ממחצית מהנשאלים מאזור השרון (57%) טוענים כי השליחים נוסעים בצורה מסוכנת ו-24% (רבע מהנשאלים) טען כי ראה תאונה או כמעט תאונה במעורבות של שליח לפחות פעם אחת בשנה האחרונה, כך עולה מסקר חדש של עמותת אור ירוק שנערך על ידי מכון המחקר “מאגר מוחות”. מהסקר עולה תמונה מדאיגה אודות אופן נהיגת השליחים והציבור מפנה את האחריות גם לחברות השליחויות וגם דורש מהמדינה להגביר את האכיפה על אופן נהיגת השליחים
הקורונה הביאה לשגשוג של חברות השליחויות כאשר כולנו ראינו בשנה האחרונה שליח בכביש. 94% מהנשאלים השיבו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה שליח בכביש. מעבר לכך, 70% מהנשאלים טענו כי ראו בשנה האחרונה יותר שליחים בכבישים.
להלן תוצאות הסקר באזור השרון:
- 57% מתושבי השרון חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה.
- 24% מתושבי השרון נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של “כמעט” תאונה במעורבות שליח.
- 85% ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת, 83% ראו שליח נוהג במהירות מופרזת, 73% ראו שליח רוכב באופן פראי, 78% ראו שליח מבצע עבירות תנועה, 93% ראו שליח משתחל בין רכבים, 53% ראו שליח עובר באור אדום, 75% ראו שליח רוכב על המדרכה, 80% ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה.
- 95% מהנשאלים תושבי השרון סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. 95% אף מאמינים כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים.
- 78% מהמשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
רוב הנשאלים כמעט מכל האזורים חושבים שהשליחים נוסעים באופן לא בטוחה, הכי הרבה מתושבי המרכז
- 55% מתושבי אזור הצפון חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה.
- 57% מתושבי אזור השרון חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה.
- 70% מתושבי אזור המרכז חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה.
- 44% מתושבי ירושלים והסביבה חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה.
- 62% מתושבי אזור הדרום חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה.
מעל מחצית מתושבי המרכז נתקלו בשנה האחרונה באירוע של תאונה או כמעט תאונה במעורבות שליח
- 31% מתושבי אזור הצפון נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של “כמעט” תאונה במעורבות שליח.
- 24% מתושבי אזור השרון נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של “כמעט” תאונה במעורבות שליח.
- 51% מתושבי אזור המרכז נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של “כמעט” תאונה במעורבות שליח.
- 29% מתושבי ירושלים והסביבה נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של “כמעט” תאונה במעורבות שליח.
- 34% מתושבי אזור הדרום נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של “כמעט” תאונה במעורבות שליח.
הנשאלים התבקשו לציין האם ראו בשנה האחרונה שליח מבצע את אחת מעבירות התנועה הבאות:
אזור הצפון: 87% ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת, 87% ראו שליח נוהג במהירות מופרזת, 83% ראו שליח רוכב באופן פראי, 80% ראו שליח מבצע עבירות תנועה, 93% ראו שליח משתחל בין רכבים, 47% ראו שליח עובר באור אדום, 71% ראו שליח רוכב על המדרכה, 71% ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה.
אזור השרון: 85% ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת, 83% ראו שליח נוהג במהירות מופרזת, 73% ראו שליח רוכב באופן פראי, 78% ראו שליח מבצע עבירות תנועה, 93% ראו שליח משתחל בין רכבים, 53% ראו שליח עובר באור אדום, 75% ראו שליח רוכב על המדרכה, 80% ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה.
אזור המרכז: 89% ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת, 87% ראו שליח נוהג במהירות מופרזת, 85% ראו שליח רוכב באופן פראי, 86% ראו שליח מבצע עבירות תנועה, 95% ראו שליח משתחל בין רכבים, 53% ראו שליח עובר באור אדום, 79% ראו שליח רוכב על המדרכה, 80% ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה.
אזור ירושלים: 81% ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת, 86% ראו שליח נוהג במהירות מופרזת, 74% ראו שליח רוכב באופן פראי, 74% ראו שליח מבצע עבירות תנועה, 95% ראו שליח משתחל בין רכבים, 28% ראו שליח עובר באור אדום, 77% ראו שליח רוכב על המדרכה, 72% ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה.
אזור הדרום: 89% ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת, 86% ראו שליח נוהג במהירות מופרזת, 86% ראו שליח רוכב באופן פראי, 81% ראו שליח מבצע עבירות תנועה, 92% ראו שליח משתחל בין רכבים, 49% ראו שליח עובר באור אדום, 79% ראו שליח רוכב על המדרכה, 73% ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה.
רוב מוחלט של הנשאלים סבורים שחברת השליחויות צריכה לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה וכן להיות אחראית לבטיחות הכלים בהם משתמשים השליחים
- 89% מהנשאלים תושבי אזור הצפון סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. 92% אף מאמינים כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים.
- 95% מהנשאלים תושבי אזור השרון סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. 95% אף מאמינים כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים.
- 88% מהנשאלים תושבי אזור המרכז סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. 88% אף מאמינים כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים.
- 92% מהנשאלים תושבי אזור ירושלים סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. 94% אף מאמינים כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים.
- 75% מהנשאלים תושבי אזור הדרום סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. 80% אף מאמינים כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים.
הרוב סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים, הכי הרבה תושבי השרון
אזור הצפון: 70% מהמשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
אזור השרון: 78% מהמשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
אזור המרכז: 74% מהמשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
אזור ירושלים: 61% מהמשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
אזור הדרום: 62% מהמשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
במסגרת הפעילות להגברת הבטיחות בקרב השליחים פיתחה עמותת אור ירוק בשיתוף עם קרנות הביטוח הלאומי מערך דיגיטלי ייחודי להגברת בטיחות השליחים, המערך כולל אתר ייעודי ולומדה חדשנית בנושאי בטיחות בדגש על רוכבי כלים חשמליים.
ארז קיטה, מנכ”ל עמותת אור ירוק: “בשנה האחרונה חלה עליה חדה במספר השליחים על קטנועים ועל כלים חשמליים. הצמיחה המהירה של התחום הביאה למצב שהוא פרוץ לחלוטין, כמעט ללא אכיפה ולצערי הרב חלק גדול מהחברות לא דואגות לבטיחות השליחים והדרכתם ולבטיחות הכלים עליהם הם רוכבים. חוסר ההתייחסות והזלזול הזה גורם לכאוס בכבישים הבא לידי ביטוי באי ציות לחוקי התנועה תוך סיכון משתמשי הדרך האחרים. המצב הזה חייב להשתנות. המדינה צריכה לחייב את החברות להדריך את השליחים, לפקח על אופן הנהיגה שלהם ולוודא שהם לא עוברים על החוק. במקביל, גם המשטרה חייבת לחזק את האכיפה והנוכחות באזורים שיש בהם ריכוז גבוה של שליחים כדי להרתיע אותם מלבצע עבירות תנועה שמסכנות את החיים של כולנו”.
המחקר בוצע בסוף חודש מאי 2021 כסקר אינטרנטי באמצעות פאנל קבוע רב משתתפים בקרב 513 משיבים בגילאי 18 ומעלה יהודים וערבים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל. טעות הדגימה ביחס לאומדנים השונים היא 4.4%