אנשים רבים מרגישים הידרדרות בראייה שלהם ככל שהשנים עוברות, שנובעת מסיבות שונות ומגוונות. ההידרדרות יכולה להיות איטית כחלק בלתי נפרד מניוון טבעי (קרי, הזדקנות) וניתן להתמודד עימה באמצעים הרגילים (משקפיים), או משמעותית יותר, פרוגרסיבית ומתקדמת עד למצב שיכול לסכן את הראייה כולה ולגרום לעיוורון. על הסיבות הפתולוגיות שיכולות לגרום להידרדרות בראייה נרחיב בשורות הקצרות שלפניכם
מחלת הברקית
מחלה שמוכרת יותר בשמה הלועזי – גלאוקומה. מחלה זו נגרמת בעקבות עלייה בלחץ התוך עיני, מה שגורם לנזק בעצבי הראייה שהולך ומתקדם עם הזמן. ללא טיפול מתאים המחלה יכולה לגרום לעיוורון מלא. מחלת הברקית יכולה להופיע בשתי אפשרויות. האחת היא הברקית האקוטית, שכוללת התפתחות לחץ מהירה בתוך העין, ואילו השנייה, הכרונית, שבה הלחץ מתפתח בצורה הדרגתית לאורך זמן. בברקית אקוטית מתפתחים כאבים שמחייבים בסופו של דבר את הסובלים להגיע לבדיקה אצל הרופא. כאשר מדובר בברקית הכרונית, אין כאבים ועל כן היא פעמים רבות מתפתחת באין מפריע עד שכבר קיימת הידרדרות משמעותית בראייה, שגורמת לסובלים להגיע בבהלה אל הרופא לשם אבחון וטיפול.
ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD)
זוהי מחלה פרוגרסיבית שמתקדמת בקצב שונה אצל כל אדם וגורמת לפגיעה קשה מאוד בראייה. בתחילה חש האדם הידרדרות בראייה מבחינת היכולת לפקס אותה, טשטוש ואולי אף אזור מסוים בשדה הראייה שנראה מעט מעוות. עם התקדמות המחלה, הראייה נפגעת בצורה קשה עד כדי כך שנגרמת פגיעה קשה באיכות החיים ורמת התפקוד, קשה מאוד לזהות פנים, צפייה בטלוויזיה אינה ברת ביצוע, האובייקטים נראים קטנים ומעוותים ויכולות הקריאה קטנות עד למינימום. המחלה יכולה לגרום לעיוורון כמעט מלא והיא כוללת שני מופעים, היבש (קל יותר) והרטוב (קשה יותר) בו גדלים כלי דם רבים מתחת לרשתית ולמעשה מצלקים אותה באופן בלתי הפיך.
ניוון מקולרי וגלאוקומה הם למעשה שני הגורמים השכיחים ביותר בימינו להידרדרות בראייה ולמצבי עיוורון.
הידרדרות בראייה – סיבות אפשריות נוספות
קיימות עוד סיבות רבות נוספות שבגינן אנשים מרגישים הידרדרות בראייה שפוגעת באיכות החיים שלהם:
- קטרקט – מצב שבו נוצרת עכירות בעדשת העין, בשל היותה סובלת מאספקת דם קטנה מאוד והיותה חשופה לנזקי חימצון שמצטברים עם השנים. אותה עכירות גורמת לפגיעה בראייה והדבר מאוד שכיח בגיל מבוגר.
- נזקי סכרת – רמות סוכר גבוהות בדם יוצרות שרשרת תהליכים פתולוגיים שפוגעים ברקמות הרגישות של עצבי הראייה שלנו (הרשתית), מה שמתבטא אצל רבים בהידרדרות בראייה שמחייבת מעקב רפואי.
- זיהומים ויראליים – וביניהם נגיף ההרפס, יכולים לפגוע בקרנית העין, לצלק אותה ולגרום להידרדרות איטית או מהירה בראייה.
מצבים נוספים אשר עלולים לגרום להידרדרות בראייה ועד אובדן שלה הם היפרדות זגוגית, היפרדות רשתית, בצקות מתחת לרשתית ועוד.
כיצד מטפלים במצבים בהם חשים בהידרדרות בראייה?
כאשר חלה הידרדרות בראייה, פתאומית או הדרגתית, יש לפנות אל עבר כל אפיקי הטיפול האפשריים, על מנת להציל את הראייה ולשקם אותה. עולם הרפואה הקונבנציונאלי משתמש באלמנטים שונים לריפוי ובעיקר בלייזרים, כירורגיה ומתן טיפול תרופתי. מומלץ מאוד לשלב את הטיפול הרפואי גם עם זה המשלים-אלטרנטיבי, אשר מציע מספר טיפולים מאוד יעילים ומוכחים בתחום מחלות העיניים, שימור ושיפור הראייה.
אחת האפשרות היותר מומלצות היא טיפולי רפואה סינית, אשר כוללים התאמת תפריט תזונתי
ושימוש בצמחי מרפא אשר מועילים לעיניים, כמו גם טיפולי דיקור סיני. הטיפולים הללו אינם מתנגשים עם הטיפול הרפואי שמקבלים, אינם טומנים בחובם תופעות לוואי כלשהן והם מתאימים לכל גיל ולכל מצב רפואי. מומלץ לכם לנסות.