חומר שיקום בטון

שיקום בטון הוא תהליך בו משקמים ומחזקים מבנים חלשים. תהליך שיקום בטון הוא תהליך ארוך ומורכב שמצריך שימוש בחומר שיקום בטון מתאים. ישנם חומרי שיקום בטון שונים שכל אחד מציע יתרונות שונים. על כך נרחיב במאמר הבא.

 

חומר שיקום בטון- מהו תהליך שיקום בטון?

תהליך שיקום בטון הוא תהליך בו מחזקים מבנה חלש עם תשתיות חלשות. קיימים סימנים שונים לכך שמבנה נחלש, כמו התפוררות הקירות החיצוניים, סדקים בקירות הבטון, תזוזות במבנה ועוד. ברגע שמזהים סימנים כאלה חייב להזמין בדיקת מהנדס כמה שיותר מהר. במידה והמהנדס מחליט שהמבנה מסוכן, הוא מגדיר אותו כמבנה מסוכן וקובע מועד מסוים. המועד אותו קבע המהנדס הוא המועד הסופי לביצוע שיקום בטון. חשוב להבין כי מבנה מסוכן הוא מבנה שעומד בסכנת קריסה ולכן חשוב מאוד לבצע שיקום בטון כמה שיותר מהר מרגע קבלת הצו.

 

חומר שיקום בטון- מתי נדרש לבצע שיקום בטון?

כפי שציינו, שיקום בטון הוא תהליך שנדרש כאשר תשתיות המבנה נחלשות. ישנם גורמים שונים המחלישים את המבנה ואת התשתיות שלו. אלו הגורמים המרכזיים-

  • זמן- לזמן יש היבט משמעותי בהיחלשות המבנה. ככל שעובר יותר זמן, המבנה היה חשוף ליותר נזקים כמו קורוזיה ונחלש. מעבר לנזקים שהיה חשוף אליהם, ככל שהמבנה יותר ישן הוא הופך לחלש יותר. לכן, אם אתם גרים במבנה ישן של יותר מכמה עשרות שנים, מומלץ להזמין בדיקת מהנדס על מנת לוודא שהמבנה אינו מסוכן למגורים. לעתים לאחר זמן מסוים שהמבנה קיים, העיריות שולחות מהנדס מטעמן לבדוק שהמבנה אינו מסוכן.
  • גורמים חיצוניים- קיימים גורמים חיצוניים רבים לנזקים במבנה. דוגמא בולטת לכך היא נזקי מזג האוויר- רוח, לחות, גשם. כל אלה יכולים לפגוע במבנה ולהחליש אותו. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד כאשר מדובר במבנים במיקומים מסוימים או במבנים הממלאים מטרות מסוימות. לדוגמא, מגדל מים הוא מבנה הממלא מטרה של צבירת מים לשעת חירום וייצוב לחץ המים בשגרה. מגדלים אלה בדרך כלל עשויים בטון. נוכחות המים בתוך המבנה עשוי הבטון פוגעת לאט לאט בתשתיות ומחייבת ביצוע שיקום בטון כל תקופת זמן מסוימת. גם מבנים שממוקמים סמוך לים, חשופים יותר ללחות באופן משמעותי מאשר מבנים שלא נמצאים ליד הים.
  •     פגיעה- לעתים מתרחשות פגיעות שונות במבנה לדוגמא שריפה. שריפה יכולה להיות תוצר של הצתה וגם של קצר חשמלי או התלקחות גז ועוד. השריפה פוגעת במבנה ומחלישה אותו. גם הצפה כתוצאה משיטפונות, מפיצוץ בצנרת הביוב או כל דבר אחר פוגעת במבנה ומחלישה אותו. בארץ קיימת פגיעה נוספת שמחלישה את המבנה שהיא פגיעת רקטה. כל פגיעה במבנה מצריכה בדיקה ובדרך כלל מצריכה גם ביצוע שיקום בטון.
  •         שימור מבנים- בארץ קיימים מבנים רבים בעלי חשיבות. מבנים אלה קיימים כבר עשרות ומאות שנים. המבנים הללו חייבים לעמוד בתקני הבטיחות ולכן כל תקופת זמן מסוימת הם עוברים שיקום בטון.

 

חומר שיקום בטון- מה החומרים הנדרשים?

כאשר מבצעים שיקום בטון קודם כל יש להכין את השטח לשם כך. כחלק מעבודת ההכנה מבצעים סיתות וחציבה של חלקי בטון רופפים וסדוקים ומקלפים חלקי טיח מתפוררים. לאחר מכן חושפים חלקי ברזל פגוע ומנקים אותם על ידי מברשת ברזל או פלדה. כאשר סיימנו לנקות את הברזל יש למרוח חומר מונע החלדה. חומר כזה לדוגמא הוא סיקה טופ ארמטק 110.

כאשר שלב עבודת ההכנה הסתיים ניתן לעבור לשלב יישום מערכות שיקום בטון ומבנים הכולל מריחת חומרים משקמים בשכבות. טכניקות היישום כוללות גם יישום ידני וגם יישום מכני בהתזה של חומרי מילוי. בשלב זה ניתן לבצע עבודות שיקום והטלאה בתשתית הבטון על ידי סיקה רפ פאוור או על ידי סיקה טופ 122. חומרי שיקום בטון אלה הם תערובות מוכנות מבוססות על צמנטים, סיבים פוליאומידים, מיקרו סיליקה, מוספים ופולימרים אגרגטים.

במידה ויש צורך בעבודות תיקון טיח שהתנתק מהתשתיות, ניתן לעשות זאת על ידי טיח פולימרי.

אם יש צורך להחליק את פני הבטון באזורים בהם בוצע השיקום, ניתן לבצע זאת על ידי סיקה מונוטופ 620.

כאשר מסיימים את שלב השיקום עוברים לשלב הסופי שהוא מריחה של חומרי ציפוי אטומים. חומר כזה לדוגמא הוא סיקה טופ 107. 

שימו לב שקיימים עוד חומרי שיקום בטון רבים בשוק, ציינו כאן רק דוגמאות.

למידע נוסף ביקרו באתר: https://maooz.co.il

תגובות

תגובות