מי שלא יכול להעביר יום ללא כריך בלחמנייה, טעים ומשביע, לא מתאפק מלנגב את הרוטב עם פרוסת לחם נהדרת, בוודאי מבכה על חג הפסח שכן לא ניתן להכין כריך איכותי עם מצה קשיחה, דקיקה ובלתי גמישה. אז דעו שניתן להכין לחמניות נפלאות, משביעות, עשירות בטעמים שיתאימו במיוחד לפסח.
מה ההבדל בין לחמנייה של פסח ללחמנייה של חול?
לחמניות כשרות לפסח כמובן שאינן מכילות קמח, וזה ההבדל המהותי בינן ובין לחמניות יומיום רגילות. אך זהו לא השוני היחיד. כאשר מערבבים קמח חיטה עם מים, נוצרות תגובות כימיות ברצף והן אלו אשר גורמות לו בסופו של דבר לתפוח ולקבל מרקם אוורירי ולא דחוס. קמח מצה לחלופין אינו קמח כי אם מצות טחונות דק, ולכן כאשר יבואו במגע עם מים לא ייווצר אותו רצף תגובות ולא תוכל התערובת לתפוח, מה שיגרום ל"בצק" הכשר להיות דחוס יותר.
לפיכך, כדי להכין לחמנייה נפלאה לפסח יש להפעיל את הדמיון ולהשתמש בחומרים שיגרמו לה להיות אוורירית יותר, פחות דחוסה וטעימה באופן בלתי רגיל.
מה עדיף – לחמנייה או מצה?
כיוון שבפסח הבחירה היחידה היא בין לחמנייה כשרה למצה, ננסה לבדוק מה עדיף מבחינה תזונתית, שהרי טעם הוא עניין אישי וסובייקטיבי, לחמנייה ללא קמח או מצה דקה ושברירית.
ראשית הערך הקלורי של הלחמנייה נמוך מזה של המצה, הבעיה היא שלרוב לא מסתפקים רק באחת.
בנוסף, בלחמנייה ישנם מרכיבים נוספים בעלי ערך תזונתי כגון: ביצים, מעט שמן וסוכר ובמתכונים מסוימים גם גבינה כלשהי, ולכן ערכיה הבריאותיים עולים על אלו של המצה.
לחמנייה כשרה ללא פשרות
כדי להכין לחמניות פסח נפלאות, מרתיחים תחילה מים עם שמן בסיר בישול בינוני. כאשר המים רותחים מוסיפים להם קמח מצה, מלח ופלפל ומערבבים היטב עד שהחומרים נספגים ומתקבלת תערובת אחידה. מורידים מהכיריים ומוסיפים ביצים. יש להוסיף אותן אחת אחרי השנייה תוך כדי ערבוב כדי שלא יתבשלו בתערובת הרותחת. רק כאשר הביצה מוטמעת לחלוטין בתערובת מוסיפים את הבאה.
השלב הבא הוא מעט בעייתי כיוון שהתערובת חמה ולכן מומלץ ללבוש כפפות. מכינים כדורים קטנים מהתערובת ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. רצוי להשאיר רווחים בין הכדורים אך אין צורך ברווחים גדולים כיוון שהלחמניות כאמור אינן תופחות.
אופים את הלחמניות בתנור כחצי שעה עד שהן מקבלות צבע שחום יפה ואז מוציאים אותן. מניחים אותן החוצה ומניחים להן להתקרר מעט לפני שמתחילים לזלול בהנאה.
לחמנייה מתוקה במילוי משגע
אם תרצו לגוון ולהפתיע, תוכלו להכין לחמניות פסח נהדרות בטעם מתקתק ומפתיע שיתאים מאוד לארוחת הבוקר לצד חביתה, סלט וריבה ביתית.
גם במתכון זה מתחילים בהרתחת מים בסיר יחד עם שמן, סוכר, מעט מלח ופלפל. כאשר המים המתובלים רותחים מעבירים אליהם את קמח המצה ומערבבים עד שמתקבלת תערובת סמיכה המרגישה מעט כמו בצק משחק גמיש ולח לילדים. ממשיכים בערבוב ובבישול עוד כמה דקות עד שהתערובת מתייבשת מעט ואז מכבים את הלהבה ומערבבים עד שהיא מתקררת. לתערובת מוסיפים ביצים, בזו אחר זו כמו במתכון הקודם ומערבבים היטב כדי שלא תתקשה ותיקרש הביצה.
מכינים תבנית מרופדת, משמנים את הידיים במעט שמן ומגלגלים כדורים בינוניים בידיים. מניחים אותם בתבנית האפייה תוך שמירה על מרווחים, הכדורים אינם תופחים אך הם מתפרשים לצדדים, ואופים בתנור כשלושת רבעי שעה עד שהם מזהיבים.
להגשה נהדרת אפשר להכין מילוי תפוחי עץ חם ומתוק. מקלפים ופורסים לפלחים תפוחי עץ ומטגנים אותם במחבת עם חמאה. מפזרים עליהם סוכר חום שמתקרמל מעט מהחום ומעט ברנדי. ממשיכים בבישול על להבה נמוכה כ-45 דקות עד שמתקבל מרקם ריבתי נהדר. מכבים את הכיריים וממתינים לקירור מוחלט לפני שמגישים.
פורסים את הלחמנייה לחצי, יוצקים אליה כף או שתיים מתפוחי העץ ומפזרים מעט קינמון ואגוז מוסקט ומגישים בצלחות אישיות.
אפשר להכין לחמניות עם תוספות גרעינים או עגבניות מיובשות, לחמניות גבינה קטנטנות הנאכלות בביס נהדר אחד ואף לחמניות טבעוניות מקמח חומוס. אין סיבה לוותר על מאכלים אהובים גם בחג הפסח. ניתן להכין לחמניות נפלאות לניגוב הרוטב של הדג, להכנת הכריך של הבוקר או סתם לנשנוש קליל ברגע של רעב. מעט יצירתיות, התנסות וסבלנות ותוכלו להעשיר את שולחן האוכל גם בלחמניות מעשה ידיכם.


