הפרשה פותחת בפסוק: וַיַּרְא בָּלָק בֶּן-צִפּוֹר אֵת כָּל-אֲשֶׁר-עָשָׂה יִשְׂרָאֵל לָאֱמֹרִי.
אירוע הפרשה הינו שבלק בן ציפור, מלך מואב, שולח שליחים לבלעם (שהיה נחשב לנביא איזורי מאד מקצועי) כדי שיקלל את עם ישראל מחשש שיכבשו את ארצו כפי שעשו לאמורי.. אך השם מורה לבלעם – “לא תלך עמהם….” בלק לא מתייאש ושולח עוד אנשים מכובדים מאלו ששלח, ולפתע תגובת השם לבלעם הפוכה: “אם לקרוא לך באו האנשים קום לך איתם, אך את הדבר אשר אדבר אליך אותו תעשה”. למרות הסכמת השם, מיד אחרי, בלעם משכים ויוצא לדרך. נכתב – “ויחר אף אלוקים כי הולך הוא”, ואז מופיע המלאך שחוסם את הדרך לבלעם ולאתונו, על מנת לתת לו שהות להרהורי תשובה.
לכאורה נמצאת כאן סתירה – מצד אחד השם מאפשר לבלעם ללכת ומצד שני הוא כועס עליו על כך שהולך. חז”ל דרשו “בדרך שהאדם רוצה לילך מוליכין אותו”. חז”ל התבססו באמרה זאת על פרשתנו. שכן גם אם בחירות של האדם מנוגדות לרצון השם, אך הקב”ה לא ימנע ממנו להמשיך בדרך שלו במקרה הזה בדרך רעה…
הפרשנות מאמרת חז”ל שהקב”ה נותן לאדם לבחור לפי רצונו, אם ברע ואם בטוב ואף מאפשר ללכת בדרך זו. במידה ונבחר ברע, אל נצפה לגישה חיובית כלפי בחירתנו. ולכן השם כועס על בלעם. בתחילה מזהירו שלא ילך עמהם, אך בפעם השנייה שרואה כי בלעם חפץ ללכת, השם לא מונע ממנו. לזה נוסיף את אמרת חז”ל במסכת יומא: “בא לטמא – פותחין לו, בא לטהר – מסייעין אותו”, והכוונה שהשם אינו מסייע לאדם שהולך בדרך הרעה, אלא רק מאפשר לו. אולם, שאדם בוחר טובה, השם אף מסייע לו. כך עם בלעם, השם מאפשר לו ללכת, אך כועס עליו. ואף מנסה לעכב אותו, על מנת שאולי יעשה חשיבה מחדש.
אולי בלעם חש שהוא חופשי בבחירתו. אך השם מביא אותו לבסוף לברך את ישראל. ומכאן רואים את דברי חז”ל במסכת אבות “הכול צפוי”. התכנון של השם הוא הקובע. לעיתים יש עיכוב, כמו אצל ישראל במדבר, שלאחר 40 שנה נכנסו לארץ ישראל ולא אחרי שנה וחצי…! העיכוב נובע ממעשינו – לטוב ולרע….
אך הלקח החשוב מהפרשה כי גם בידנו הבחירה אם להיות שותפים בתוכנית השם. דוגמא מצוינת היא מגילת אסתר. בדברי מרדכי לאסתר: “כִּי אִם הַחֲרֵשׁ תַּחֲרִישִׁי בָּעֵת הַזֹּאת רֶוַח וְהַצָּלָה יַעֲמוֹד לַיְּהוּדִים מִמָּקוֹם אַחֵר וְאַתְּ וּבֵית אָבִיךְ תֹּאבֵדוּ וּמִי יוֹדֵעַ אִם לְעֵת כָּזֹאת הִגַּעַתְּ לַמַּלְכוּת” : מרדכי מסביר לאסתר כי השם יציל את עם ישראל, השאלה אם את רוצה להיות שותפה בהצלה?
בכל עת יש דברים שמתרחשים לנגד עיננו, אם זה ברמה אישית, משפחתית, או ברמה יותר קהילתית, אפילו לאומית. חשוב וצריך להיות שותפים בהם בשותפות חיובית, מועילה. כדי לממש את תפקידנו ונחיצותנו בעולם הזה.
שבת שלום ומבורך
חזי ברזני