מעבר לניהול חשבון משותף הוא אולי לא הפעולה הכי רומנטית שבני זוג יכולים לעשות, אבל בכל זאת מדובר באבן דרך משמעותית עבור מערכת היחסים.
לא כולם בוחרים בצעד של פתיחת חשבון בנק משותף, והדעות בנושא חלוקות. יש האומרים שזוגות אשר מאגדים את כל משאביהם ביחד עושים בחוכמה, ויהיה להם טוב יותר בחיים המשותפים, בעוד אחרים טוענים ששמירה על עצמאות כלכלית היא הסוד לזוגיות ארוכה ומאושרת.
כך או כך, מומלץ להיות מודעים ליתרונות ולחסרונות לפני שפותחים חשבון ביחד.
שילוב חובות
בראש ובראשונה, לפני שילוב כספים, עליכם לקחת בחשבון ולהבין לעומק את האחריות הפיננסית שכל אחד מהצדדים עשוי לקחת על עצמו.
לכם או לאהוב/ה שלכם יש חובות? אם תנהלו חשבון משותף, החוב יהיה משותף גם הוא. לכן, כדי למנוע הפתעות לא נעימות בהמשך, כדאי שתנהלו שיחה פתוחה וכנה עם בן/ת הזוג במוקדם ולא במאוחר. לדוגמה, אם יש להם מינוס גדול, תרצו לדעת על כך לפני שתעבירו את כל החסכונות שלכם לאותו חשבון.
ברור שחובות הוא לא ההיבט הכי נעים של זוגיות, אבל עליכם לחשוב על מערכת היחסים (ועל דירוג האשראי) בטווח הארוך.
שילוב נכסים
בקצה השני של הספקטרום, עליכם לשקול גם כל נכס שכל אחד מכם מחזיקים כיחידים, במיוחד נכסים עסקיים. הסיבה לכך היא שבדרך כלל, במקרה של פרידה, כל הרכוש והנכסים מתחלקים שווה בשווה בין שני הצדדים, אלא אם כן עורכים הסכם משפטי שמשאיר אותם מופרדים (הסכם ממון).
כלומר, גם אם אתם לא מאחדים את חשבונות הבנק, הנכסים שלכם במכל מקרה אמורים להתפצל ביניכם במקרה של פרידה או גירושין – במיוחד אם אתם כבר גרים יחד בנכס בבעלות משותפת או של אחד או אחת מכם.
מה יקרה אם תיפרדו?
אם אתם בוחנים את האפשרות למזג את הכספים שלכם יחד, רוב הסיכויים שאתם לא חושבים להיפרד בזמן הקרוב, אבל עדיין כדאי לשקול מה יקרה אם הקשר שלכם ייכשל.
כל החלטה שאחד או אחת מכם מקבלים לגבי כסף כרגע, כמו קניית רכב חדש (במיוחד אם נדרש מימון חיצוני), או ערבות להלוואה של מישהו אחר, עשויה להיות בעלת השלכות עצומות אם מערכת היחסים שלכם תסתיים אי פעם.
אם השם שלך מופיע על חשבונות שונים, כרטיסי האשראי, הלוואות וכו’, תצטרכו לשלם אותם – בין אם אתם ובן/ת זוגכם עדיין ביחד או שנפרדתם. אי תשלום החובות הללו, עלול להשפיע על דירוג האשראי שלכם ולהקשות על האפשרות ללוות כסף בעתיד.
היחס של בן/ת הזוג לכסף
יש הרבה גישות שונות לכסף. חלק מהאנשים נוהגים לחסוך ונהנים לצפות ביתרת הבנק שלהם גדלה, ומנגד אחרים מעדיפים להוציא כל שקל ברגע שהם מקבלים אותו. ביניהם, יש עוד כמה וכמה גישות נוספות.
איזו גישה אתם מאמצים? איזו גישה בן/ת הזוג מאמצ/ת? גישות מנוגדות לניהול כספים יכולות להפוך לנושא מאוד שנוי במחלוקת בכל מערכת יחסים, אז תמיד כדאי לשקול את סגנון ההוצאות של שניכם לפני שילוב הכספים שלכם.
מה הסיבה לפתיחת החשבון?
מומלץ להבין מראש למה בדיוק אתם פותחים חשבון משותף. אולי עברתם לגור ביחד בפעם הראשונה, ואתם רוצים חשבון משולב לתשלום חשבונות. זו התחלה מצוינת, אבל כדאי להתעמק יותר באופן בו תשתמשו בחשבון בפועל.
אם מטרת החשבון היא ניהול הוצאות משק הבית, למשל, תחשבו ביחד בראש בדיוק מה הוא מיועד לכסות. חלק מההוצאות עשויות להיות ברורות, כמו שכר דירה, חשמל ודלק, אבל חלקן עשויות לדרוש קצת יותר מחשבה ותקשורת.
מה אם תצטרכו לקנות מתנת יום הולדת משותפת לחבר – האם גם עליה תשלמו מהחשבון הזה? ומה אם מכונת הכביסה תתקלקל – האם גם על המכונה החדשה תשלמו מהחשבון המשותף שלכם?
חשוב לנהל דיון מראש, ולהבין למה ישמש ולא ישמש החשבון שלכם. תיאום ציפיות יכול לעזור רבות, כדי למנוע בלבול וחילוקי דעות בהמשך.
האם תשאירו גם חשבונות נפרדים?
כשמדובר בשילוב פיננסי, חשוב לחשוב על מידת העצמאות הכלכלית שתרצו לשמור. חלק מהזוגות עשויים להחליט לשלב את כל הכספים שלהם לחשבון אחד, אחרים מעדיפים לשמור גם על חשבון נפרד משלהם.
אין דרך נכונה או לא נכונה, רק חשוב לקבל החלטות ביחד לטובת העתיד המשותף שלכם.